Το να κράζεις τον Άγιο Βαλεντίνο δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση

«Εμείς γιορτάζουμε τον έρωτα κάθε μέρα», «Είναι μια γιορτή για να πουλάνε λουλούδια και σοκολάτες» και άλλα τέτοια ευφάνταστα κλισέ βουτηγμένα στη μιζέρια.

Υπάρχουν χειρότερα δώρα από αυτά που έχουν φτιαχτεί ειδικά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Με σχετική βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως όχι, μιας και σε μια λίστα με τα 10 χειρότερα δώρα που μπορεί να λάβει κάποιος/α, τα δώρα τα οποία είναι αφιερωμένα στην ημέρα των ερωτευμένων κατακτούν εύκολα τις 7 πρώτες θέσεις με τις υπόλοιπες να μοιράζονται σε κάτι σετ γραφείου, μαϊμού κονσόλες gaming και πουλόβερ που τσιμπάνε περισσότερο κι από δράκαινες. Είναι αυτός λόγος για να μισείς τον Άγιο Βαλεντίνο; Φυσικά και όχι, όπως δεν είναι λόγος να μισείς τα γενεθλιά σου επειδή κάποτε σου πήραν αντί για PlayStation, ένα arcade με 5.000 παιχνίδια που έμοιαζε με PlayStation.

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου που βάφτηκε με αίμα.

Η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου στην Ελλάδα είναι σχετικά πρόσφατη και το κόκκινο μελάνι της είναι σχετικά φρέσκο, αν όχι νωπό. Σχετίζεται με την ανάγκη της κάποτε ανατολίζουσας βαλκανικής χώρας να προσδεθεί στο μεγάλο άρμα της Δύσης. Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ εκμοντερνισμού και εκδυτικισμού της Ελλάδας. Μάλιστα είναι και το πιο αθώο από όλα αυτά.

Δεν έγινε καμία χοντροκομμένη αντιγραφή από τα αισθητικά πρότυπα της Εσπερίας όπως αυτά κακοχωνέυτηκαν από τους πρέσβεις της σύγκλισης. Όσο χαζοχαρούμενη γιορτή είναι και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο με κιτς δώρα, άλλο τόσο είναι και στην Ελλάδα. Είναι μια εισαγωγή εθίμου για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που την υιοθετήσαμε, ένας χαμηλός πήχυς τον οποία περάσαμε άνετα.

 

 

Οι πολέμιοι αυτού του εθίμου που μας ήρθε από τη Δύση και αλλοίωσε τον πολιτισμό μας δεν δείχνουν την ίδια μπλαζέ οργή για την pop μουσική, την πίτσα, τις μίνι φούστες κλπ. Ο καθένας επιλέγει να δώσει τις μάχες που νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει, μόνο που στην περίπτωση που ο εχθρός είναι κάποιος ανεμόμυλος τότε το φλερτ με την θλιβερότητα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο και το νόημα της ημέρας είναι το κυριολεκτικό φλερτ.

Ο καπιταλισμός είναι το μαγικό εκείνο σύστημα που μπορεί να εμπορευματοποιεί τα πάντα, ακόμα και τα συναισθήματά μας. Ναι κάποιος βγάζει λεφτά εκμεταλλευόμενος τα λεπτά σου αισθήματα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να βγεις στους δρόμους με το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αντί να εξοργίζεσαι με τον ανθοπώλη της γειτονιάς σου και τον περιπτερά που πουλάει 20 σοκολάτες παραπάνω σε σχέση με μια κανονική μέρα, θυμήσου ότι κάποιοι άλλοι πλουτίζουν πραγματικά εκμεταλλευόμενοι τις πραγματικές σου ανάγκες, για θέρμανση, κατοικία και γενικά την επιβίωσή σου. Είπαμε ο καθένας διαλέγει τις μάχες που νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει.

Φυσικά και όταν είσαι ερωτευμένος γιορτάζεις κάθε μέρα, αυτό είναι το νόημα του έρωτα και της αγάπης. Είναι ένα συναίσθημα 24/7 και 365 ημερών του χρόνου που δεν κάνει διακοπές, είσαι ερωτευμένος ακόμα κι όταν είσαι μακριά της, ακόμα κι όταν σε έχει κλειδωμένο στην αίθουσα συσκέψεων ο ανέραστος project manager και επαναλαμβάνει για 4593η φορά τον ανέμπνευστο inspirational λόγο του. Και μάντεψε, αν δεν είσαι πια ερωτευμένος, δεν θα σώσει τη σχέση σου ο Άγιος Βαλεντίνος.

 

 

Είναι μια γιορτή για τη σχέση σου όπως είναι και τα γενέθλια ή μια ονομαστική γιορτή με φίλους. Δεν είναι αιτία, αλλά αφορμή επιβεβαίωσης της σχέσης σας. Μια ευκαιρία να αναπολήσετε ωραίες στιγμές, να σχεδιάσετε κάτι μαζί για το μέλλον και μια καλή αφορμή για μια ακόμα έξοδο, ποιος νορμάλ άνθρωπος μπορεί να πει όχι σε όλα αυτά;

Οι περισσότεροι από όσους κοροϊδεύουν τους βαλεντίνους και τις βαλεντίνες και υποστηρίζουν ότι γιορτάζουν κάθε μέρα τον έρωτά τους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από φθονεροί τύπου που εξοργίζονται με την ευτυχία των άλλων. Δεν θα δεις κανέναν από αυτούς με λουλούδια τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, όπως και δεν θα δεις κανέναν από αυτούς να προτείνουν μια αυθόρμητη έξοδο ή κάποιο ταξίδι. Η μιζέρια, όπως και ο έρωτας είναι κι αυτό συναίσθημα 24/7.

Λοιπόν κόψε τις εφηβικό μίσος για τον Άγιο Βαλεντίνο και αφέσου για λίγο στην χαζοχαρούμενη θαλπωρή του. Δεν είναι ανάγκη να ξηλωθείς, διάλεξε το πρώτο κιτς πράγμα που θα σου κάνει κλικ και κανόνισε να κάνετε κάτι μαζί. Μπορείς ακόμα και να της μαγειρέψεις ένα απλό δείπνο. Η απόδραση από τη μιζέρια δεν θέλει πολλά λεφτά. Ο αγώνας σου για τον χυδαίο καταναλωτισμό μπορεί να ξεκινήσει και στις 15 Φεβρουαρίου, μαζί με δίαιτα και αποχή από τις σοκολάτες.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved