Μια ομάδα ερευνητών από νοσοκομείο Kangning στο Shenzhen της Κίνας δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition την έρευνά του για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη νόσηση από Covid19 και τα νέα που φέρνει στους φίλους του κόκκινου κρασιού είναι πολύ ευχάριστα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 500.000 άνθρωποι και πάνω από 16.500 βρέθηκαν θετικοί σε τεστ για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τις συνήθειές τους στο αλκοόλ. Αυτοί που πίνουν κάτω από 14 μονάδες αλκοόλ, αυτοί που πίνουν πάνω από 14, αυτοί που πίνουν λιγότερες από 28 και τέλος αυτοί που πίνουν πάνω από 28.
\Οι ερευνητές βρήκαν πως όσοι έπιναν κόκκινο κρασί σε εβδομαδιαία βάση πάνω από τον μέσο όρο, είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν. Κάτι που δυστυχώς δεν παρατηρήθηκε και σε όσους έπιναν μπίρα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό.
Πιο αναλυτικά η έρευνα καταλήγει στο ότι 2 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ακόμα κι αν δεν είναι κόκκινο, ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το κόκκινο κρασί ειδικά μειώνει τον κίνδυνο κατά 10-17% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Στο λευκό κρασί η μείωση του κινδύνου φτάνει το 8% με τη μέση κατανάλωση να φτάνει τα 5 ποτήρια σε εβδομαδιαία βάση.
Από την άλλη πλευρά όσοι πίνουν μπίρα έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν κορονοϊό σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Αν και οι όσοι ανέλυσαν τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι και τόσο σίγουροι για τον μηχανισμό προστασίας του κόκκινου κρασιού.
Κάποιοι αναφέρουν ότι όσοι πίνουν κόκκινο κρασί συνηθίζουν να το απολαμβάνουν στο σπίτι, σε αντίθεση με όσους πίνουν μπίρα που προτιμούν τις εξόδους σε μπαρ. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που όσοι πίνουν μπίρα να είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό. Από την άλλη τα οφέλη της λελογισμένης κατανάλωσης κόκκινου κρασιού είναι επιβεβαιωμένα και συνεχώς επιβεβαιώνονται, δεν θα μας έκανε εντύπωση να μας προφυλάσσει και από την πανδημία.