Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να θωρακίσει τα νεύρα των Βέλγων εργαζομένων από την 1η Φεβρουαρίου. Το νέο αυτό μέτρο έχει τίτλο «δικαίωμα στην αποσύνδεση» και σε πρώτη φάση αφορά τους εργαζόμενους στο βελγικό δημόσιο και παρουσιάστηκε από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό του Βελγίου και υπουργό εσωτερικών Petra De Sutter.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα De Morgen, ένας προϊστάμενος επιτρέπεται να επικοινωνήσει με κάποιον υφιστάμενό του μετά τη λήξη του ωραρίου, μόνο για κάποια εξαιρετική ανάγκη ή για κάποια δράση που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί. Η πρόταση καταλήγει στο ότι ένας υπάλληλος δεν μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά ή να υποστεί κάποια μορφή διάκρισης λόγω της άρνησής του να απαντήσει μετά τη λήξη του ωραρίου.
Σε αυτή τη φάση δεν έχει προβλεφθεί κάποια ποινή για τους προϊσταμένους που θα επιμείνουν να ενοχλούν τους τους υφισταμένους επειδή δεν έχουν οι ίδιοι ζωή και η μοναδική τους απόλαυση είναι να στέλνουν σαδιστικά email μόνο σε μη εργάσιμες ώρες. Θα αξιολογηθεί το μέτρο σε αυτή τη φάση και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί, ίσως να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων.
Για την De Sutter η θέσπιση αυτού του μέτρου κρίθηκε αναγκαία για την προστασία των εργαζομένων από το stress και το burnout και πρόσθεσε το Βέλγιο στις χώρες που έχουν ανάλογα μέτρα προστασίας των εργαζομένων όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν βασικά εργαλεία δουλειάς τον υπολογιστή και το ίντερνετ όχι μόνο αυξάνονται συνεχώς, αλλά η τηλεργασία που έφερε η πανδημία έκανε ακόμα πιο θολά τα όρια του εργασιακού τους ωραρίου. Η απάντηση σε μία κλήση μπορεί να μη θεωρείται πάντα προτροπή σε εργασία, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο σαφές όριο του τι ακριβώς θεωρείται δουλεία όταν σε καλεί το αφεντικό σου.
Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» αναμένεται να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, αν και θα πρέπει πρώτα να φτιαχτεί το θεσμικό πλαίσιο που θα ελέγχει την τήρηση του μέτρου καθώς πάντα θα υπάρχουν πλάγια κανάλια επικοινωνίας με τόσες εφαρμογές που επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία.
Μιας και δεν έχουν προβλεφθεί ακόμα ποινές για όσους δεν θα αποθαρρυνθούν και θα συνεχίσουν να στέλνουν email ή να παίρνουν τηλέφωνο σε ακατάλληλες ώρες, έχουμε να προτείνουμε εμείς κάποια μέτρα: Μια ωραία ποινή θα ήταν να κόβεται το ίντερνετ για μία εβδομάδα σε όποιον στέλνει email Παρασκευή βράδυ το οποίο τελειώνει με την απαίτηση για απάντηση ASAP. Ένα άλλο ωραίο μέτρο θα ήταν όποιος στέλνει αργά το βράδυ και ζητά απάντηση μέχρι το End of Business Day, να τη λαμβάνει μετά 3 εργάσιμες. Γενικά λύσεις υπάρχουν.