Ο Jim Green ολοκλήρωσε μια πορεία 40 ετών στη NASA και πλέον βρίσκεται στη σύνταξη. Για 12 χρόνια δούλεψε στον τομέα της NASA που ασχολείται με την κατανόηση του μαγνητικού πεδίου της Γης και τη μελέτη του ενδεχομένου εξωγήινης ζωής στον Άρη. Αυτά τα δύο πράγματα μπορεί να μοιάζουν κάπως ασύνδετα μεταξύ τους, όμως ο Green εξήγησε γιατί είναι αλληλένδετα.
Το βασικότερο στοιχείο που κάνει τον πλανήτη μας κατοικήσιμο είναι το βαρυτικό του πεδίο. Αυτό συγκρατεί την ατμόσφαιρα γύρω από αυτόν και δεν παρασύρεται από ηλιακούς ανέμους. Ο Άρης πριν από πάρα πολλά χρόνια είχε παρόμοιο βαρυτικό πεδίο και ήταν ένας πολύ πιο θερμός και υγρός πλανήτης. Σήμερα όμως η βαρύτητα στον Άρη είναι ελάχιστη, όπως επίσης και η ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να φτιάξει ένα φιλόξενο περιβάλλον για φυτά ή και ζώα.
Ο Green πιστεύει πως μπορούμε να κάνουμε και πάλι φιλόξενο στη ζωή τον Άρη, αρκεί να φτιάξουμε ένα βαρυτικό πεδίο. Αυτό μπορεί να γίνει τεχνητά με ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό κύκλωμα το οποίο θα μπορέσει να συγκρατήσει μια στοιχειώδη ατμόσφαιρα γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη. Τότε το νερό σε υγρή μορφή θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του στην επιφάνειά του και τότε θα μπουν τα θεμέλια για ζωή.
Σύμφωνα με τον Green και λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του, η NASA έτρεξε κάποιες προσομοιώσεις και η δημιουργία τεχνητού βαρυτικού πεδίου είναι εφικτή με τη χρήση της τεχνολογίας που έχουμε στα χέρια μας, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος είναι κάτι που χρειάζεται πάρα πολύ καιρό και δεν αρκούν μόνο οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Από τη στιγμή που θα υπάρξει ατμόσφαιρα θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνων για να δούμε εικόνες στην επιφάνεια του Άρη που να μοιάζουν κάπως με του πλανήτη μας.
Αλλά αυτό φυσικά δεν είναι ο άμεσος στόχος της NASA. Το κέρδος από την εγκατάσταση ενός τεχνητού βαρυτικού πεδίου και μιας υποτυπώδους ατμόσφαιρας είναι ότι θα μπορέσει να γίνει πιο εύκολη η εγκατάσταση μιας ανθρώπινης αποστολής στον Άρη ώστε να μπορέσει να δουλέψει πιο άνετα. Εκεί που περιμέναμε να βρούμε εξωγήινους και να τους αποικίσουμε, ίσως τελικά γίνει το ανάποδο και τους δημιουργήσουμε μέσω του επικοισμού.