Νέα επιστημονική θεωρία υποστηρίζει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη

Αυτή τη φορά είναι σοβαρή περίπτωση και δεν έχει να κάνει με μικρά πράσινα ανθρωπάκια.

Η Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης που νιώθουμε αρκετά κοντά μας, μιας και είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, όμως το κοντά είναι κάτι πολύ σχετικό στο διάστημα και τα ουράνια σώματα. Στα 47 εκατομμύρια χιλιόμετρα μόνο κοντινή δεν την λες την Αφροδίτη, όμως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των επιστημόνων, ίσως να έρθει λίγο πιο κοντά νοητά. 

Ήδη από τη δεκαετία του ‘70 γνωρίζουμε ότι η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται από τον συνδυασμό υδρογόνου και αζώτου και πρόσφατα μάθαμε ότι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιράς της έχει αμμωνία. 

 

 

Τώρα έχουμε και μια πάρα πολύ πιθανή εξήγηση για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και δεν είναι άλλη από την παρουσία εξωγήινης ζωής. Είναι ήδη γνωστό από τη γήινη πανίδα και χλωρίδα ότι η αμμωνία είναι υποπροϊόν διαφόρων νεκρών οργανισμών που ζουν σε υγρό περιβάλλον και κάτι παρόμοιο είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει και στην Αφροδίτη.  

Η ομάδα των επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Cardiff, του Cambridge και του MIT καλούνται τώρα να ανατρέψουν την ισχύουσα άποψη που θέλει το εξαιρετικά όξινο και καυτό περιβάλλον της Αφροδίτης να είναι αβίωτο για κάθε πιθανό οργανισμό. 

 

 

Η νέα θεωρία υποστηρίζει ότι η παρουσία της αμμωνίας μπορεί να αυξήσει τον δείκτη pH της ατμόσφαιρας τόσο ώστε να μπορούν να ζήσουν κάποιοι ανθεκτικοί σε όξινο περιβάλλον μικροοργανισμοί. Βέβαια το pΗ της ατμόσφαιρας είναι μόνο μία από τις βασικές αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Η άλλη είναι η παρουσία νερού, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα και είναι απαραίτητη για τις μορφές ζωής που ξέρουμε.

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Μια διαστημική αποστολή θα βάλει πλώρη για την Αφροδίτη μέσα στο 2023 με κύρια αποστολή την εξερεύνηση των σύννεφων της ατμόσφαιρας και κυρίως το ενδεχόμενο της ύπαρξης ζωής.  

 

 

Τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα από αυτή την αποστολή δεν αναμένονται στη Γη πριν από τα τέλη της δεκαετίας  του 2030 μιας και η εξέταση των δειγμάτων σε γήινα εργαστήρια είναι απαραίτητα για να πούμε με ασφάλεια αν υπάρχει ή όχι κάποια εξωγήινη μορφή ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved