Στο άκουσμα της λέξης πειρατεία δύο είναι οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό όλων, οι μεθυσμένοι από το ρούμι πειρατές κάπου στην Καραϊβική και από την άλλη η όψιμη πειρατεία στην περιοχή του Aden που είδαμε μέσα από την ταινία Captain Phillips. Το νέο αυτό ξέσπασμα της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας έχει προκαλέσει εκ νέου το ενδιαφέρον γύρω από την πειρατεία.
Μέχρι να μάθουμε για τις πρώτες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που καταλαμβάνονταν και απήγαγαν το πλήρωμά τους με σκοπό τα λύτρα, πιστεύαμε όλοι πως οι πειρατές ήταν σχεδόν μυθικά πλάσματα. Όμως οι πειρατές δεν ήταν μυθικά πλάσματα και σίγουρα δεν έκαναν πλιάτσικο μεθυσμένοι μόνο στην Καραϊβική. Μια νέα σειρά στο HBO Max και ένα νέο βιβλίο του Bruce Jones με θέμα την πειρατεία, έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή οργανωμένου και διεθνούς εγκλήματος.
Η πειρατεία στην Ανατολική Αφρική και τον Ινδικό Ωκεανό, μπορεί να είναι νέα υπόθεση, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρη. Μέχρι και τον 19ο αιώνα υπήρχε πρόβλημα πειρατείας σε αυτό το μεγάλο ναυτικό πέρασμα. Το τέλος της πειρατεία όπως την ξέρουμε προήλθε από τη μοιρασιά της Αφρικής από τις Μεγάλες Δυνάμεις που έβαλαν τις βάσεις και για τους νόμους που διέπουν το ναυτικό δίκαιο.
Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, μια στασιμότητα που επέτρεψε την άνθιση της νέας πειρατείας. Ο πόλεμος και ο λιμός στη Σομαλία ήταν το πρόσφορο έδαφος και η νέα μορφή αλιείας, το λίπασμα. Μεγάλες ψαρότρατες ξένων συμφερόντων άφησαν σχεδόν άνεργους τους Σομαλούς ψαράδες που στράφηκαν στην πειρατεία απεγνωσμένοι.
Μπορεί να ζητούν λύτρα και να μην σηκώνουν σημαίες με νεκροκεφαλές στα πλοία που καταλαμβάνουν, αλλά έχουν καταστήσει σαφές πως το δίκαιο της θάλασσας, ειδικά σε ότι αφορά την περιοχή, χρειάζεται εκσυγχρονισμό πέρα και από τους νόμους κατά της πειρατείας.
Η έρευνα πάνω στο φαινόμενο, και κυρίως πάνω στα αίτια, αναμένεται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά τόσο τους ναυτικούς. όσο και τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής.