Στο μέσο περίπου της τεράστιας ακτής του Βισκαϊκού, πάνω σε έναν βράχο σχεδόν σαν ύφαλο, βρίσκεται ένας φάρος που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως παλάτι. Κάποιου είδους φάρος ώστε να αποφεύγουν τα πλοία τα βράχια υπήρχε ήδη από το 880 αλλά ο φάρος που βλέπουμε σήμερα είναι μεταγενέστερο έργο. Χτίστηκε το 1611 ως εξοχικό παλάτι για γαλαζοαίματους, διαθέτει ναό, αλλά και οχυρό ώστε να προστατεύει το εξαιρετικά στρατηγικό πέρασμα μπροστά από τις εκβολές του ποταμού Gironde.
Είναι ο δεύτερος αρχαιότερος φάρος εν λειτουργία στην Ευρώπη και παρά το μέγεθός του, κανένα άλλο εξωτερικό χαρακτηριστικό από μακρία δεν προδίδει τι κρύβεται μέσα του. Πλησιάζοντας παρατηρεί κανείς τους κίονες με τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού και τις χάλκινες κεφαλές λεόντων, πρώιμα σημάδια του πλούτου του. Το εσωτερικό του χωρίζεται σε έξι ορόφους οι οποίοι επικοινωνούν μέσω μια ελικοειδούς σκάλας 311 σκαλοπατιών. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα ιδιαίτερα διαμερίσματα που φιλοξενούσαν τον Γάλλο μονάρχη. Η Παναγία των Παρισίων έχει πάρει τη θέση της στον δεύτερο όροφο με τα περίτεχνα και πολύχρωμα βιτρό να εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Στον προτελευταίο όροφο βρίσκονται οι ενδιαιτήσεις των δύο φαροφυλάκων. Ο φάρος του Cordouan είναι ο τελευταίος γαλλικός φάρος με μόνιμο προσωπικό ενισχύοντας τον μύθο του. Ως τουρστική ατραξιόν ο φάρος είναι προσβάσιμος με καραβάκι που κάνει σε μισή ώρα τη διαδρομή των 7 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή.