Οι «πράσινες συνήθειες» που αποκτήσαμε το 2020

4 αναγνώστες περιγράφουν το πως ο κορωνοϊός τους οδήγησε σε οικολογικές ευαισθησίες.

 Ότι διανύουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει δει ο πλανήτης, είναι πλέον αντιληπτό. Όμως από την καραντίνα και μετά, αυτός ο χρόνος που κάπως σταμάτησε, μας έδωσε την ευκαιρία να κάτσουμε να δούμε τα πράγματα από μία άλλη οπτική. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για εμάς, ας κάνουμε για τον πλανήτη. Άλλωστε κομμάτι μας είναι.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αποχή του κόσμου από τους δρόμους, ωφέλησε κάπως την θερμοκρασία της Γης. Μαζί με όλο αυτό ωστόσο, κάναμε και εμείς πράγματα. Σκεφτήκαμε οικολογικά και πράξαμε «πράσινα». Ρωτήσαμε 4 αναγνώστες μας τι έκαναν εκείνοι μέσα στη χρονιά και με αφορμή αυτό, αναρωτήσου και εσύ ο ίδιος.

Ποια ήταν η πιο πράσινη κίνηση που έκανες φέτος;

 

 

Είναι πιο εύκολα τα πράγματα στην επαρχία όσον αφορά τις καλλιέργειες. Την ιδέα, ευτυχώς, την είχαν από το φθινόπωρο του 2019. Μέχρι τότε τα σπαρτά ήταν μόνο σαν χόμπι. Μας άρεσε να καλλιεργούμε τη γη. Αυτό το καλοκαίρι που πέρασε, όχι μόνο καλύψαμε τις ανάγκες μας σε φρούτα και λαχανικά, αλλά δώσαμε και σε πολλούς που τα είχαν ανάγκη και δεν είχαν λεφτά να τα αγοράσουν. Χρειάζεσαι γνώσεις και εργαλεία προκειμένου να κάνεις σωστή δουλειά, ακόμη και αν φυτρώνεις ντομάτες στον κήπο σου, αλλά αξίζει. Χώρια του ότι ανακάλυψα πως μου αρέσει να ασχολούμαι με την γη.

Ανέστης Β., 30 χρονών, ιδιοκτήτης μίνι-μάρκετ

 

Την ιδέα την πήραμε από ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε για την ρύπανση πλαστικού στους ωκεανούς. Η κοπέλα μου, μου είπε συγκεκριμένα «εδώ έχουμε κορωνοϊό, με αυτά θα ασχολούμαστε;». Δεν ήταν όμως έτσι. Νιώσαμε τελικά την ανάγκη να δώσουμε όλη εκείνη την σημασία που δεν είχαμε δώσει ποτέ. Πλαστικό καλαμάκι δεν ξαναμπήκε στο σπίτι. Το ίδιο και σακούλες. Αγοράσαμε μεγάλες χάρτινες για τα ψώνια της λαϊκής και τσάντες από ανακυκλωμένο πλαστικό για το σούπερ-μάρκετ. Από τον Απρίλιο, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά πλαστικά μίας χρήσης. Φαντάσου πως το καλοκαίρι μας κορόιδευαν που κουβαλούσαμε μαζί μας τα μεταλλικά καλαμάκια.

Σπύρος Γ., 28 χρονών, τεχνικός υπολογιστών

 

Δεν θα πω ψέματα, μου αρέσει το κρέας. Όμως τόσο η καραντίνα όσο και η γενικότερη ζωή πλέον, μας έκανε να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε ένα βασικό πράγμα. Την υγεία μας. Ξεκινήσαμε να τρώμε ως επί το πλείστο λευκό κρέας και βάλαμε στη ζωή μας καθημερινά τα λαχανικά. Συνοδεύονται πάντα από πουλερικό ή ψάρι, αλλά φροντίζουμε τα πιάτα μας να είναι πολύχρωμα. Όπως φαντάζεσαι, η μικρότερη κατανάλωση κρέατος σημαίνει λιγότερα βοσκοτόπια, άρα και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ντίνα Π., 32 χρονών, καθηγήτρια

 

Με τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ να μην είναι καθημερινός προορισμός εξαιτίας της πανδημίας, φροντίσαμε να καταναλώνουμε ακριβώς όσα χρειαζόμαστε παρά να γεμίζουμε το πορτ-μπαγκάζ με άσκοπα ψώνια. Επίσης φροντίσαμε να μην πετάμε φαγητό. Βρήκαμε τρόπους να ξαναμαγειρέψουμε τα κομμάτια του φαγητού που έμειναν δημιουργώντας διαφορετικά πιάτα. Γενικότερα, το σκεπτικό του να αξιοποιούμε τα πάντα από το φαγητό πρέπει να μείνει σαν νοοτροπία και να μην είναι απλά ένα στάδιο λόγω του Covid-19.

Πέννυ Π, 36, γυμνάστρια



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved