Κάποτε υπήρχε το κλασικό σουβλάκι με πίτα. Αυτό το υπέροχο καλαμάκι όπως λένε στην Αθήνα, όπου κουβαλάει μαζί του κομματάκια από κρέας και ύστερα έρχεται η πίτα για να το τυλίξει και από εκεί και έπειτα να καταλήξει στον οργανισμό σου.
Πλέον βέβαια πρώτο σε προτιμήσεις δεν είναι το απλό κρέας, αλλά ο γύρος. Είτε σε μερίδα, είτε στο σουβλάκι.
Ο γύρος πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «γύρα», που ουσιαστικά δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο ψήνεται. Αυτό δηλαδή που κάνει η μεταλλική σούβλα όπου περνιέται για να ψηθεί με τη φωτιά στη μια πλευρά και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της.
Αυτό λοιπόν, το υπέροχο έδεσμα προφανώς και δεν φτιάχνεται απλώς με κρέας, αλλά και με πολλά ακόμα φαγητά. Παρασκευάζεται ουσιαστικά από κομμάτια χοιρινού κρέατος ή κοτόπουλου μαγειρεμένα με ειδικό τρόπο.
Ωστόσο υπάρχουν παραλλαγές με κρέας αρνιού και κιμά - όπως το κεμπάπ. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα, αλλά και ως μερίδα. Ο πιο γευστικός γύρος παράγεται από το κρέας λαιμού του χοίρου.
Εμείς τον λατρεύουμε, όπως και οι ξένοι που έρχονται για να μας επισκεφτούν: