Και πριν το lockdown, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ήταν ποτέ ένας ευχάριστος τρόπος μετακίνησης. Παρ’ όλα αυτά, είναι μία safe επιλογή καθώς δεν έχεις να σκεφτείς την κίνηση (εκτός αν χρησιμοποιείς συχνά τρόλεϊ και λεωφορεία) και το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σου. Αυτό τα καθιστά αναγκαία για όσους τα προτιμούν για να φτάσουν στην δουλειά τους χωρίς να έχουν λογομαχήσει με δέκα διαφορετικούς οδηγούς. Η εξοικονόμηση του χρόνου στην καθημερινότητά μας είναι σημαντική και η διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας πιο επιτακτική από ποτέ και ειδικα τώρα με το lockdown.
Κόλαση θα πει να χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ το καλοκαίρι
Τις προάλλες βρέθηκα στον αγαπημένο μου ηλεκτρικό. Ήμουν από τους τυχερούς που βρήκαν μία από τις δύο θέσεις που επιτρέπεται να κάτσει κάποιος. Έβγαλα το βιβλίο μου από την τσάντα και φόρεσα τα ακουστικά μου για να περιορίσω τον θόρυβο από τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει οι γύρω μου. Μετά από τρεις σχετικά ήρεμες διαδρομές, φτάσαμε στην Αττική και εκεί μπήκε μια ηλικιωμένη κυρία κρατώντας τα ψώνια της και φορώντας την μάσκα της. Μου ζήτησε να ανοίξω το παράθυρο. Δεν άνοιγε. Μία νεαρή κοπέλα σηκώθηκε για να ξεκουράσει τα πόδια της η γλυκύτατη γριούλα. Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθήσει με το lockdown.
«Μην μιλάς», είπε σε έναν κύριο που δεν φορούσε την μάσκα του. «Ή φόρα μάσκα ή μην μιλάς». Η ηλικιωμένη είχε ξυπνήσει με σκοπό να μας βάλει όλους σε μία τάξη. Στην επόμενη στάση μια μαύρη γυναίκα κάθισε απέναντί της. «Πού είναι η μάσκα σου;» θα τη ρωτήσει. Δεν είχε. «Ναι, αλλά για να πάρεις ακουστικά είχες, για να πάρεις τσιγάρα επίσης είχες». Η γυναίκα γελάει. «Ναι, χα-χα, πολύ αστείο». Λεπτή, φαρμακερή ειρωνεία στον καιρο του lockdown.
«Σου είπα να μην μιλάς» θα πει ξανά στον κύριο που έβαλε στο στόχαστρο από την αρχή. Εκείνος δεν άντεξε και κατέβηκε στην επόμενη στάση. «Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» μονολόγησε κοιτάζοντας για ακόμη μια φορά την μαύρη γυναίκα. Οι ρατσιστικές τις αντιλήψεις μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Αμέσως μετά μπήκε στο βαγόνι μας μια λευκή, ψηλή κυρία, χωρίς μάσκα και αυτή. Τελικά η τήρηση των μέτρων δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος. «Η μάσκα σου; Κατέβα αν δεν έχεις». Αυτό συνεχίστηκε μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου.
Η ηλικωμένη υπέρμαχος της χρήσης μάσκας, είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που συντά κανείς στα ΜΜΜ. Ακολουθούν μερικές ακόμα, λιγότερο ενοχλητικές αλλά περισσότερο επικίνδυνες.
Δεν φοράω μάσκα
Δίχως να νιώθουν ξένοι σε ένα σύνολο ανθρώπων που φορούν μάσκες, πολλοί δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να παραμείνουν ψύχραιμοι όταν κάποιος τους επιπλήττει. Φίλε μου, είσαι λάθος, μην προσπαθείς να βγεις και από πάνω. «Δεν φοράω μάσκα, όλα αυτά είναι…», ας αφήσουμε την πιπεράτη λέξη, ξέρεις ποια χρησιμοποιούν. Συνήθως αυτοί που δεν φορούν μάσκα είναι άτομα μικρότερης ηλικίας που φωνάζουν, αντιδρούν και γενικότερα ενοχλούν κάνοντας το lockdown δυσκολοτερο.
Ο Ακραίος
Διπλή μάσκα, κουκούλα, γάντια, αντισηπτικό και ζακέτα μέσα στο καλοκαίρι. Έτοιμος για άπειρο lockdown. Σταματάμε εδώ.
Φοράω μάσκα αλλά δεν την φοράω
Ας μας πουν, λοιπόν, η μάσκα στο πηγούνι κάνει δουλειά; Κοροϊδεύοντας τον εαυτό τους και φυσικά όλους τους υπόλοιπους, πολλοί κατεβάζουν την μάσκα τους στο πηγούνι. Και η ζωή συνεχίζεται. Και μιλούν λες και δεν τρέχει τίποτα. Στην ίδια κατηγορία είναι ανήκουν και αυτοί που βγάζουν τη μύτη τους απ’ έξω.
Βγάζω την μάσκα μου όταν μιλάω
Λογικό. Ας μοιραστώ όλα τα ζητήματα που με απασχολούν μέσα στον ηλεκτρικό ή στο μετρό και αν ο συνομιλητής μου δεν ακούει, θα κατεβάσω την μάσκα μου και θα πλησιάσω το αφτί του. Σήμερα θα τα πούμε όλα.
Μάσκα - Bluetooth
Ναι, σίγουρα έχεις δει και εσύ κάποιον συνεπιβάτη σου να έχει τη μάσκα του στο ένα αφτί και να κρέμεται. Είναι νέας τεχνολογίας και σου επιτρέπει να μιλάς για τα επαγγελματικά σου και να προστατεύεις το αφτί σου από τον κορονοϊό.
Μάσκα - Μπρελόκ
Η νέα τάση της μόδας είναι πολύχρωμες μάσκες αξίας άνω των πέντε ευρώ που κοσμούν τα χέρια μας. Χρησιμοποιούνται και ως μπρελόκ ή σαν παιχνίδι για να ξεχάσεις τον εθισμό σου από το τσιγάρο.