Χρόνια πιστεύουμε πως τα social media είναι ζημιογόνα για την ψυχική μας υγεία. Δεν μας νοιάζει όμως, συνεχίζουμε να σκρολάρουμε στο Facebook και στο Instagram, παρότι ξέρουμε πως ίσως να μας προκαλούν αϋπνία, άγχος και νευρικότητα. Δεν είναι όμως τελικά και τόσο «κακά» όσο νομίζαμε. Μία νέα μελέτη δείχνει πως οι ενήλικες που χρησιμοποιούν τα social media έχουν 63% πιθανότητα να μην παρουσιάσουν κατάθλιψη ή σοβαρές αγχώδεις διαταραχές.
Διαπιστώθηκε πως όλες οι προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει για τα social media διεκπεραιώθηκαν πάνω σε δείγματα νεαρών και εφήβων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς περνούσαν δύσκολες μεταβατικές περιόδους στη ζωή τους με αποτέλεσμα να επηρεάζονται με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα. Για τους πιο ηλικιωμένους ενήλικες όμως τα πράγματα είναι πολύ θετικά! Φαίνεται πως όχι μόνο δεν ζημιώνουν την ψυχική υγεία αλλά ίσα ίσα μειώνουν τα επίπεδα άγχους.
Η σύγχρονη επιστήμη είναι φυσικό να θέλει να μελετήσει τέτοιου είδους φαινόμενα όπως είναι τα social media, από τη στιγμή που ο μέσος άνθρωπος επηρεάζεται καθημερινά από αυτά.
Από τις αρχές των 2000, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως το υλικό που οι επιστήμονες μελετούσαν προερχόταν από το κοινό των σπουδαστών και των εφήβων γενικότερα. Τότε όμως ακόμη όλοι πιστεύανε πως τα social media είχαν φτιαχτεί μόνο για τους νέους.
Σήμερα όμως πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν και επικοινωνούν με αυτά, ένας αριθμός που ξεπερνάει 15 φορές τον αριθμό των σπουδαστών παγκοσμίως.
Πλέον τα αποτελέσματα των παλιών ερευνών που αναφέρονταν σε εφήβους δεν ανταποκρίνονται στους μεγαλύτερους σε ηλικία ενηλίκους. Όταν είσαι 18, οι νόμοι της ψυχικής σου υγείας δεν είναι ίδιοι με το όταν είσαι πάνω από τριάντα. Μέχρι τα είκοσι πέντε και ίσως και πιο μετά, η προσωπικότητα του ατόμου αλλάζει διαρκώς.
Μπορεί πολλές φορές να κολλάμε στον φόβο που μπορεί να δημιουργήσει το κινητό μας τηλέφωνο ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η έλλειψη του, πλέον όμως και σύμφωνα με νέες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η χρήση των νέων τεχνολογιών υποθάλπει έτσι κι αλλιώς προβλήματα, όπως είναι η χρήση του υπολογιστή, της τηλεόρασης κ.ο.κ.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν με πληροφορίες από το Panel Study Of Income Dynamics (PSID) έδειξαν πως η χρήση του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χαμήλωναν τα επίπεδα του στρες, ειδικότερα όταν τα δείγματα επικοινωνούσαν με άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως λόγω της τεράστιας ανάπτυξης και επιτυχίας των social media δημιουργήθηκε ένας αναίτιος πανικός γύρω από αυτά.
Φαίνεται πως τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιδράσουν θετικά πάνω μας και να μας προσφέρουν έναν άμεσο και υγιή τρόπο να επικοινωνούμε με αυτούς που αγαπάμε.