Η ιστορία του Bauhaus είναι γεμάτη από αντιφάσεις.
Πολεμήθηκε λυσσαλέα από τη συντηρητική Γερμανία και απαγορεύτηκε τελικά από τους ναζί.
Πριν από 60 χρόνια, το 1969, ο πολιτισμός έχασε δύο από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του εικοστού αιώνα, τον Βάλτερ Γκρόπιους και τον Λούντβιχ Μις Βαν ντερ Ρόε, βασικούς συντελεστές του Μπάουχαους, του κινήματος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο «χτιζόταν» ο κόσμος, από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και την Κίνα.
Αυτά που απασχολούσαν το Bauhaus ήταν προϊόντα ήπιων τεχνολογιών. Ας πούμε έπιπλα, καρέκλες, πολυθρόνες, καναπέδες, τραπέζια, είδη οικοσκευής, σερβίτσια τσαγιού, λάμπες.
Το Μπάουχαους ένωνε όλα τα είδη των τεχνών. Αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες έπρεπε να αναγνωρίσουν εκ νέου και να μάθουν να χειρίζονται τον σύνθετο χαρακτήρα ενός κτιρίου στην ενότητά του και στα διαφορετικά του μέρη.
Για να ξαναβρεθεί το «αρχιτεκτονικό πνεύμα» που είχε χαθεί στην «τέχνη του σαλονιού».
Καινοτομία το Bauhaus, άνοιξε ορίζοντες για ένα αλλιώτικο μέλλον.
Δες τι γράψαμε για το πιο μικρό σπίτι του κόσμου.
Και βέβαια ξέρουμε πια ότι ο εξορθολογισμός γέννησε και τα μεγάλα έργα του Διαφωτισμού, αλλά και τους εφιάλτες της μαζικής εξομοίωσης και της ισοπεδωτικής λογικής των προτύπων και της αποτελεσματικότητας.
Πειραματισμοί, πάντως, που σήμερα αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους στη διαχείριση της υλικότητας και των νέων τεχνολογιών είναι απολύτως αναγκαίοι και αυτό το χρωστάμε στο Bauhaus.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα αριστουργήματα του Bauhaus: