Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη φράση «σοβιετική αρχιτεκτονική» είναι εκείνα τα άχαρα, συμμετρικά, γεμάτα μπετό και μουντίλα κτίρια των εργατικών πολυκατοικιών. Εκείνα με τα μύρια παράθυρα από όπου μάταια έριχαν κλεφτές ματιές οι προλετάριοι μπας και δουν να ανατέλλει η ημέρα ημέρα της δικαίωσης που τους είχαν υποσχεθεί.
Δύο Ιταλοί φωτογράφοι, ωστόσο, οι Roberto Conte και ο Stefano Perego, βάλθηκαν να μας δείξουν ότι τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του εν λόγω καθεστώτος και της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Με τις φωτογραφικές τους μηχανές ανά χείρας, διέτρεξαν τη Γεωργία, μία από τις πρώην πλέον Σοβιετικές Δημοκρατίες και μέσα σε δύο χρόνια (2015-2016) κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλούσιο υλικό από ιστορικά κτίρια κι από μνημεία πολυδιάστατα που κάποτε αποτελούσαν ορόσημα για τη συγκεκριμένη τάξη πραγμάτων. Στη θέση τους σήμερα λειτουργούν βιβλιοθήκες, μουσεία ή ακόμα και τράπεζες. Ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο φαντάζει ειρωνικό όταν μιλάμε για την ιδιαίτερη πατρίδα κοτζάμ Ιωσήφ Στάλιν.