Βρεθήκαμε στην αποφοίτηση των σπουδαστών του προγράμματος «Learning For Life» και μάθαμε από κοντά, όλες τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας σωστός επαγγελματίας στην τέχνη του bartending. Η παγκόσμια αγορά του bartending μεταβάλλεται συνεχώς, οι προδιαγραφές γίνονται αυστηρότερες και ο χώρος Horeca χρειάζεται καταρτισμένο προσωπικό τόσο σε τεχνικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται το «Learning For Life», το παγκόσμιο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Diageo που βραβεύτηκε και υλοποιείται στην Ελλάδα σε συνεργασία με την PRAKSIS και την Bar Academy. Εμείς, παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση της αποφοίτησης, είδαμε από κοντά τη χαρά των αποφοίτων και μιλήσαμε με την κα Έφη Μπούρα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων Diageo Southern Europe. Να σου πούμε αρχικά, ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Learning For Life» διεξάγεται φέτος τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη και ο επόμενος κύκλος στοχεύει στο να «ανοίξει» τους ορίζοντες του ακόμη περισσότερο. Αυτό που καταλάβαμε από τη συζήτησή μας με την κα Έφη Μπούρα είναι τα άρτια εκπαιδευτικά κριτήρια του προγράμματος, αλλά και η αγάπη που δείχνουν στους σπουδαστές τους.
Σε ποιον κύκλο υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα;
«Το πρόγραμμα «Learning For Life» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2019 και σήμερα βρισκόμαστε στον 5o κύκλο. Ένα πρόγραμμα που, κάθε χρόνο, βοηθά έμπρακτα νέους που προέρχονται από ευάλωτες εργασιακά ομάδες να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να ενταχθούν επαγγελματικά στον τομέα του Τουρισμού, της Εστίασης και της Φιλοξενίας. Τους πιο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας μας».
Το πρόγραμμα είναι παγκόσμιο. Ποια ήταν η αφορμή για την υλοποίησή του στην Ελλάδα;
«Πράγματι, το πρόγραμμα είναι παγκόσμιο, έχει ξεκινήσει από το 2008 και μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουν εκπαιδευτεί παραπάνω από 160.000 άνθρωποι, διεθνώς. Ο στόχος είναι ευρύτερος για όλες τις χώρες, αλλά με ένα κοινό στοιχείο: Στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τον στόχο της Diageo να δημιουργήσει μία αγορά Horeca, η οποία να είναι συμπεριληπτική».
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη συμπεριληπτική αγορά;
«Με το πρόγραμμα «Learning For Life» δίνουμε την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι προέρχονται από ευαίσθητες εργασιακές, οικονομικές και κοινωνικές ομάδες και δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στον κλάδο του bartending. Εμείς, μέσω του προγράμματος, επενδύουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά ως επαγγελματίες με βασική και ουσιαστική εκπαίδευση, πιστοποιημένη και αναγνωρισμένη».
Το πρόγραμμα διανύει τον 5ο κύκλο. Ποιο είναι το feedback που έχετε πάρει;
«Το feedback που έχουμε πάρει είναι εξαιρετικά θετικό και αυτό είναι που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό το πρόγραμμα, κάθε χρόνο. Για εμάς, η επαφή με τους αποφοίτους δεν σταματά με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και αυτό που μπορώ να πω με μετρήσιμα δεδομένα είναι ότι, μέχρι και πέρυσι, καταφέραμε να πετύχουμε επαγγελματική αποκατάσταση κοντά στο 80% των αποφοίτων της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων, είναι περισσότερο από 70%. Μέσα από μια συνεχή διαδικασία λοιπόν, φροντίζουμε για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας μέσα από το δίκτυο των συνεργατών μας στον κλάδο Ηoreca.
Για έναν νέο άνθρωπο είναι μεγάλη ευκαιρία και οικονομικά. Αντικατοπτρίζεται αυτό στις αιτήσεις;
«Αρχικά, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η επένδυση πίσω από το πρόγραμμα είναι αρκετά μεγάλη και αυτό γίνεται συνειδητά, καθώς θέλουμε οι σπουδαστές μας να γίνουν επαγγελματίες με τεχνική και θεωρητική κατάρτιση και να βελτιώσουν ταυτόχρονα τις δεξιότητές τους. Έχουμε αυστηρά κριτήρια επιλογής των υποψηφίων καθώς και diversity κριτήρια, ενώ οι απαιτήσεις από τους σπουδαστές μας είναι πολύ συγκεκριμένες. Θέλουμε συνέπεια, ενεργητική συμμετοχή και παρουσία. Σχετικά με τις αιτήσεις είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει. Ενδεικτικά φέτος, το πρόγραμμα μπορούσε να καλύψει θέσεις για 20 σπουδαστές ενώ οι αιτήσεις ήταν περισσότερες από 200. Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες. Όσον αφορά την διαδικασία του recruiting, την καλύπτει η PRAXIS. Και να επισημάνω εδώ, ότι είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου έχουμε 100% αποφοίτηση, κάτι που δεν είναι σύνηθες».
Το bartending συνεχώς εξελίσσεται. Η πιστοποίηση «Learning For Life», πόσο καλά «εξοπλίζει» με γνώσεις του συμμετέχοντες;
«Αρχικά, έχουμε επιλέξει πολύ συνειδητά τους συνεργάτες μας. Την PRAXIS, που έχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα soft skills, το οποίο αφορά την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και την Βar Academy, ηγέτιδα στο κομμάτι της εκπαίδευσης στον κλάδο Horeca και αναγνωρισμένη από όλη την αγορά. Συνεπώς, η πιστοποίηση και με την υπογραφή της Diageo -που ηγείται στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών - εξασφαλίζει επαγγελματικές προοπτικές, καθώς οι σπουδαστές έχουν περισσότερες επιλογές για εργασία. Και φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο βελτιώνονται και οι οικονομικές απολαβές τους. Μάλιστα, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι πολλούς από τους εκπαιδευόμενους που εργάζονται ήδη, τους προωθούν στο πρόγραμμα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης.
Όσον αφορά την επαγγελματική τους εκπαίδευση, η Diageo έχει δημιουργήσει ένα journey, ένα ταξίδι για μια καριέρα στο bartending. Ξεκινάμε με το «Learning For Life» που προσφέρει τη βασική γνώση στους κλάδους bartending και barista. To δεύτερο κομμάτι της εκπαίδευσης προέρχεται από την Diageo απευθείας σε προσωπικό μπαρ, με εξειδικευμένη ομάδα που κάνει road trip σε όλη την Ελλάδα, μέσω της ακαδημίας της Diageo και ονομάζεται Diageo Bar Institute. Το τρίτο μέρος του ταξιδιού έχει να κάνει από τη μία με το εκπαιδευτικό κομμάτι και από την άλλη, με την αναγνώριση που έρχεται από το Word Class. Επομένως, το Learning For Life βάζει, ουσιαστικά, τα θεμέλια της γνώσης.
Πρακτικά, πώς εστιάζει το πρόγραμμα στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων;
«Η τεχνική εκπαίδευση καλύπτει 70% στο bartending ενώ υπάρχει και η εκπαίδευση στο κομμάτι του barista. Περιλαμβάνει τις σύγχρονες τάσεις του επαγγελματικού οικοσυστήματος της εστίασης και της φιλοξενίας, όπως είναι η βιώσιμη διαχείριση τροφίμων και υλικών, ενώ το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε τους bartenders του αύριο, μια δεξαμενή καταρτισμένων ανθρώπων από όπου ο χώρος του Horeca θα μπορεί να αντλεί προσωπικό. Είμαστε περήφανοι που οι σπουδαστές του προγράμματος σε άλλες χώρες έχουν πάρει το βραβείο του Word Class, την ανώτατη διάκριση στον χώρο και θεσμό της Diageo, αναγνωρισμένο παγκοσμίως».
Υπάρχουν σεμινάρια που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας;
«Φυσικά, είναι αυτό που κάνει η PRAXIS με τα σεμινάρια ενδυνάμωσης συμπεριφορικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Το πώς συμπεριφέρεσαι δηλαδή στον πελάτη σε όποια συνθήκη και αν τον γνωρίσεις, καλύπτοντας όλους τους τύπους ανθρώπων που μπορείς να συναντήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι σπουδαστές να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε κατάσταση όπως, για παράδειγμα, τη σεξουαλική παρενόχληση.
Θα υπάρξει επόμενος κύκλος;
«Βέβαια, είμαστε συνεπείς σε αυτό. Το πλάνο μας είναι να διευρύνουμε το ποσοστό των συμμετεχόντων και να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι θα έχουμε και digital πλατφόρμες για να μπορεί να συμμετέχει ένας σπουδαστής σε όποιο μέρος της χώρας και να βρίσκεται.
Τελικά, ποιο είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που αποκομίζουν οι απόφοιτοι;
Η εξειδίκευση, η εμπειρία και η εξέλιξη της εργασιακής τους συμπεριφοράς. Εξελίσσουν την προσωπικότητα τους και τις γνώσεις τους, με τη βοήθεια και τη στήριξη ανθρώπων που έχουν την τεχνογνωσία αλλά και την εξειδίκευση στον κλάδο. Παράλληλα, δημιουργούν και μεταξύ τους έναν κύκλο, δημιουργούν παρέες, γίνονται φίλοι. Και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό.