Assosiated Press Μας νοιάζουν όντως οι ιστορικές ανακρίβειες στο Gladiator II;

Θρασύτατοι ιστορικοί επιχειρούν να επισκιάσουν την ταινία της χρονιάς. Θα τα καταφέρουν; 

Ακόμα δεν βγήκε καλά-καλά το Gladiator II και έχουν λυσσάξει όλοι για τις ιστορικές ανακρίβειές του. Η ταινία που μας έχουν υποσχεθεί πως πρόκειται για το φιλμ της χρονιάς έχει προκαλέσει θετικές κριτικές από όσους την έχουν παρακολουθήσει, εκθειάζοντας μάλιστα τον Denzel Washington για την ερμηνεία του ως Macrinus.

 

 

Στο φιλμ που θα δούμε, λοιπόν, τον Paul Mescal να ντύνεται Lucius Verus προκειμένου να εξελιχθεί στο «όργανο» της επανάστασης και της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και ενός φοβερού man to man battle απέναντι στον Marcus Acacius του Pedro Pascal, έχουμε πολλούς λόγους να το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Αυτός εδώ είναι ο σοβαρότερος λόγος.

Την ίδια ώρα, όμως, κυκλοφορούν σχόλια σαν εκνευριστικά κουνούπια που δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε την ταινία, ή έστω μας γεμίζουν με ενοχές σε περίπτωση που μας αρέσει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από μερικές ιστορικές ανακρίβειες τις οποίες έχουν εντοπίσει ιστορικοί στο φιλμ και μάλιστα έχουν φροντίσει να το διαδώσουν στο διαδίκτυο.

 

AP24316503728942

 

Οι ανακρίβειες

Η ιστορικός Δρ. Shadi Bartsch, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, χαρακτήρισε το νέο πρότζεκτ του Riddley Scott ως «εντελώς Χολιγουντιανή ανοησία» ρίχνοντας από την αρχή σκόνη στο νέο αυτό εγχείρημα.

O Riddley Scott προπόνησε ολόκληρη στρατιά για το Gladiator II

Ο λόγος της σκληρής αυτής κριτικής είναι η εμφάνιση εφημερίδας στο χέρι ενός Ρωμαίου, ο οποίος απολαμβάνει το τσάι του σε ρωμαϊκή καφετέρια. Σαφώς και όλους θα μας ξένιζε το συγκεκριμένο περιστατικό, χωρίς να χρειάζεται η συνδρομή της Bartsch η οποία δήλωσε πως «η πρώτη εφημερίδα εκδόθηκε το 1566, περίπου 1.300 χρόνια μετά την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία».

 

 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τονίζεται ότι ιστορικά ανακριβής είναι και η ύπαρξη καρχαρία σε μια σκηνή ναυμαχίας καθώς «οι Ρωμαίοι δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους», ενώ η εμφάνιση του αφρικανικού λευκού ρινόκερου με δύο κέρατα μέσα στην αρένα θα δεν ταιριάζει με τους σωστούς ρινόκερους, εκείνους με ένα κέρατο που είχαν εμφανιστεί στις ρωμαϊκές αρένες. Και εμείς κάπου εδώ θα πούμε το εξής...

Πέντε ταινίες που ο villain κλέβει την παράσταση από τον πρωταγωνιστή

Δεν εμφάνισαν δεινόσαυρο ή μαμούθ στο Κολοσσαίο

Καλά κάνουν οι ιστορικοί και κάνουν παρατηρήσεις, ωστόσο, μας νοιάζει πραγματικά αν ο ρινόκερος στην αρένα είναι λευκός ή με δύο κέρατα ή αν είδαμε καρχαρία ή τον Free Willy στην ναυμαχία; Στην τελική δεν εμφανίστηκε ο Μεγαλέξανδρος ή ο Χίτλερ να κάνει παρέα με τον Lucius, ούτε κουμαντάρανε τον Γκοτζίλα οι Ρωμαίοι στο Κολοσσαίο επηρεάζοντας τόσο πολύ την ιστορία.

 

AP24241636415899

 

Μην γελιόμαστε, το Χόλιγουντ έχει πάντα τον τρόπο του να ξεχνάει (ή να κάνει ότι ξεχνάει) τα ακριβή ιστορικά γεγονότα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ποιότητα της ταινίας.

Το έχουμε δει αυτό να γίνεται στο πλέον ανιστόρητο Braveheart  που σήμερα θεωρείται classic, όπως άλλωστε και στον γεμάτο ανακρίβειες αυθεντικό Gladiator με τον Russell Crowe χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, κάτι που δεν συνέβη στο ελάχιστο με το Troy που είδαμε τον Αχιλλέα του Brad Pitt να βγαίνει μέσα από τον Δούρειο Ίππο, τη Βρισηίδα να δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και άλλα τόσα που αλλάζουν εντελώς την ιστορία.

Στην περίπτωση του Gladiator II, οι φαν έδωσαν την καλύτερη απάντηση στους ιστορικούς: «Δεν ζητάμε μάθημα ιστορίας, απλά μια καλή ταινία». Ειδικά όταν οι ανακρίβειες είναι ένας ρινόκερος και όχι ένας ελεύθερος σκοπευτής με Sniper Riffle, ας μην υπερβάλλουμε για τις λίγο-πολύ αναμενόμενες ιστορικές ανακρίβειες.

 

 

Το Gladiator II κάνει επιτέλους παγκόσμια «βασιλική» πρεμιέρα στο Λονδίνο σήμερα (13/11), και αύριο (14/11) στην Ελλάδα. Γίνεται να μην κρατιόμαστε;

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved