Μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες για τους άντρες, είναι ότι με δυσκολία μπορεί να μας φέρει κανείς στον γιατρό. Στον οποιονδήποτε γιατρό. Από την πιο απλή εξέταση αίματος μέχρι την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό, μένουμε σε μια υποτιθέμενη ασφάλεια που δεν είναι τίποτε άλλο από άγνοια. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, είναι και καταστροφική.
Το Movember
Η 1η Νοεμβρίου -και το έχουμε γράψει και βιντεοσκοπήσει σε πολλά αφιερώματα που κάνουμε κάθε χρόνο- είναι αφιερωμένη στην πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε πάνω από 3 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με το Ουρολογικό Ινστιτούτο της Μεγάλης Βρετανίας. Τα κακά νέα είναι πως περιμένουμε περίπου 300.000 άντρες να νοσήσουν μέσα στο επόμενο έτος. Στα καλά ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης για προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του προστάτη έχει μειωθεί στο 37% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Δεν είναι λοιπόν ότι οι άντρες μένουν στάσιμοι ή δεν δίνουν σημασία στις συμβουλές του ανδρολόγου ή του ουρολόγου. Για την ακρίβεια πιστεύω πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το παρελθόν. Αρκεί όμως αυτό;
Η γνώμη του ειδικού
Ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων, ακόμα και των πλέον σπάνιων και περίπλοκων καταστάσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η εκπαίδευσή του στη ρομποτική χειρουργική, είναι από τις μεγάλες ελπίδες που έχουμε ενάντια σε αυτή τη μάχη, αλλά ο ίδιος ο γιατρός περιμένει να γίνει η πρόληψη καθήκον όλων μας. «Μακάρι να μπορούσα να πω πως το θέμα χαίρει της ίδιας ευαισθητοποίησης όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες». Και συνέχιζει. «Αυτό που πρέπει να συμβεί, όχι μόνο στην Ελλάδα γιατί το βλέπουμε και στους υπόλοιπους μεσογειακούς λαούς, είναι να περάσει το κομμάτι εξέταση στο DNA μας. Για τον απλούστατο λόγο ότι όσο περισσότερο κάνουμε την εξέταση, αρθροιστικά, μειώνουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Μην έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι επειδή πήγαμε μια φορά στον ουρολόγο μας, δεν πρέπει να ξαναπάμε του χρόνου». Παρότι ο Δρ. Πλουμίδης αναφέρει πως άνθρωποι με ιστορικό χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση νωρίτερα των 45 ετών, είναι κατηγορηματικός για τα 50. «Εκεί λέμε πως πρέπει να έχουμε ετήσια εξέταση», αναφέρει ο Δρ. Πλουμίδης και μας εξηγεί περισσότερα για την εξέταση PSA όσον αφορά την πρόληψη. «Η εξέταση PSA δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική. Έχουμε συνηθίσει να μας την γράφει ο εκάστοτε παθολόγος, αλλά ακριβώς επειδή μπορεί να υπάρχουν σημάδια ή υποψίες, είναι πάντα καλό να είμαστε σε επαφή και συνεννόηση με τον ουρολόγο μας.
Καταλήγει επίσης ότι μπορεί μέχρι σήμερα να μας διακρίνει το manflu και οι φοβίες που μας αναγκάζουν να επισκεπτόμαστε τον γιατρό με την σύντροφό μας για...ηθική υποστήριξη(!), αλλά το θέμα είναι να μην μείνουμε εκεί. «Όταν βλέπουμε σημάδια, π.χ. έχουμε αιματοουρία, ακόμα και εμείς οι άντρες θα πάμε στο γιατρό. Αυτό που προσωπικά θέλω εγώ να αλλάξει, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εκεί. Να έχουμε προνοήσει». Μπορεί δηλαδή το δικό μας αντίστοιχο τεστ ΠΑΠ, να είναι το ραντεβού μας στον ουρολόγο; Αυτό θέλει να περάσει ο γιατρός και κατά τη γνώμη μας έχει απόλυτο δίκιο.
Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης
Η έρευνα στην υπηρεσία της υγείας
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτοςπιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες, μετά από εκείνον του δέρματος. Είναι επίσης διαφορετικός από τους περισσότερους καρκίνους στο ότι έχει συνήθως αργή εξέλιξη - τόσο αργή, στην πραγματικότητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν να μην ληφθούν μέτρα για τους ηλικιωμένους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές μπορεί να είναι εξαιρετικά θανατηφόρο, να εξελίσσεται γρήγορα και να αντιστέκεται στη θεραπεία. Μια νέα προσπάθεια ξεκίνησε μια ερευνητική ομάδα στον Καναδά, που διερεύνησε τη δυνατότητα χρήσης ενός προδρόμου της βιταμίνης Κ, γνωστής γενικότερα ως Κ3 ή του προοξειδωτικού συμπληρώματος μεναδιόνη, για να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε μοντέλα ποντικών. Είναι μια ελπιδοφόρα διαδικασία καθότι η ομάδα ανακάλυψε ότι επιβράδυνε την εξέλιξη του καρκίνου μέσω της εξάντλησης ενός λιπιδίου που ονομάζεται PI(3)P και που το χρειάζονταν τα καρκινικά κύτταρα για να επιβιώσουν. Χωρίς αυτό, πολλά από τα καρκινικά κύτταρα διαλύθηκαν, επιβραδύνοντας δραματικά την εξέλιξη της νόσου.
Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί εάν η μεναδιόνη προκαλεί παρενέργειες στα ποντίκια και στη συνέχεια να ξεκινήσει η εργασία για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επιβραδύνει τον καρκίνο του προστάτη στους ανθρώπους. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αυτές οι έρευνες που χαρίζουν ελπίδα. Παραμένει ωστόσο αλήθεια, πως η πρόληψη καθιστά το μεγαλύτερο ποσοστό του καρκίνου του προστάτη αντιμετωπίσιμο. Και χάρη σε μια εξέταση, μπορεί να σωθεί μια ζωή. Ίσως και η δική σου.
Και κάτι τελευταίο: Ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει βιώσει το είδος της δημόσιας υποστήριξης που έχουν ορισμένοι άλλοι καρκίνοι. Κανείς δεν χρειάζεται να το πει σε όλους στο γραφείο ή στα social media ή να δημιουργήσει τη δική του οργάνωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη. Αλλά μόνο ένα άτομο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για την ψυχική και συναισθηματική υγεία του καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της θεραπείας μετά από την διάγνωση. Και υπάρχουν εκατομμύρια άντρες εκεί έξω, που δεν πρέπει να νιώθουν «μόνοι» σε όλο αυτό.
* Ευχαριστούμε τον Δρ. Αχιλλέα Πλουμίδη για την συμβολή του. Περισσότερα άρθρα σχετικά με την ανδρική υγεία, μπορείς να διαβάσεις εδώ.