5 μαθήματα ζωής από τον Steve Jobs

Οι βασικές αρχές στη ζωή του, μπορούν να βοηθήσουν και εσένα.

 

Ο Steve Jobs υπήρξε ένας από τους πιο ιδιοφυής ανθρώπους που πέρασε από τον πλανήτη. Ίσως ο πιο σωστός χαρακτηρισμός για τον Steve Jobs να είναι η λέξη «οραματιστής» και αυτό γιατί οραματίστηκε μία καινούργια εποχή τεχνολογίας και την έκανε πράξη. Ο τρόπος σκέψης του και η δουλειά του αποτελούν διαχριονικά -πλέον- σημεία αναφοράς για το ποιο μπορεί να είναι ένα πετυχημένο mindset.

Ο Jobs ήταν ο συνιδρυτής με τον Steve Wozniak της Apple, δημιουργώντας τους πρώτους υπολογιστές Apple και στη συνέχεια του θρυλικού Mac. Υπήρξε, ακόμη, εμπνευστής των καινοτόμων προϊόντων iPod (2001), iPhone (2007) και iPad (2010).Η ιστορία του είναι γνωστή στους περισσότερους ειδικά μετά την προβολή της «Jobs» με πρωταγωνιστή τον Ashton Kutcher.

Για αυτό σκεφτήκαμε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να δούμε μερικές από τις αρχές που χαρακτήριζαν τη δουλειά και τη ζωή και που μπορούν να σε εμπνεύσουν και να βοηθήσουν και εσένα. 

O Steve Jobs είπε την εταιρία του Apple για έναν πολύ παράξενο λόγο

1. Memento Mori

Το να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου και να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις την παγίδα της σκέψης ότι θα χάσεις κάτι. Αυτό θα σε εμπνεύσει να ακολουθήσεις την καρδιά σου.

« Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω για να με βοηθήσει όταν χρειάζεται να κάνω μεγάλες επιλογές στη ζωή μου. Γιατί σχεδόν τα πάντα - όλες οι προσδοκίες, όλη η περηφάνια, όλος ο φόβος της αμηχανίας ή της αποτυχίας – όλα αυτά απλώς καταρρέουν μπροστά στο θάνατο, αφήνοντας μόνο ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό».

2. Η εστίαση είναι το κλειδί για την καινοτομία

Ένα από τα πιο σαγηνευτικά και αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Jobs ήταν η εστίασή του. Απέδωσε την ικανότητά του να εστιάζεθ και την αγάπη του για την απλότητα στην εκπαίδευσή του στο Zen. Αυτό τον βοήθησε να επικεντρωθεί σε σημαντικά πράγματα και να φιλτράρει οτιδήποτε αποσπούσε την προσοχή ή ήταν περιττό. Όταν ο Jobs επέστρεψε στην Apple το 1997, παρήγαγε διάφορους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα διαφορετικών εκδόσεων του Macintosh. Επισήμανε στην ομάδα του να επικεντρωθεί στη δημιουργία σπουδαίων προϊόντων και ζήτησε να ακυρωθούν όλα τα άλλα προϊόντα. Έσωσε την εταιρεία κάνοντας την Apple να επικεντρωθεί σε τέσσερα προϊόντα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εστίαση σημαίνει να λες ναι σε αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσεις αλλά δεν είναι είναι αυτό. Σημαίνει όχι στις εκατό άλλες καλές ιδέες που υπάρχουν. Πρέπει να επιλέγεις προσεκτικά. Είμαι πραγματικά τόσο περήφανος για τα πράγματα που δεν έχω κάνει όσο και για τα πράγματα που έχω κάνει. Καινοτομία σημαίνει όχι σε 1.000 πράγματα».

Τhe List: Ζιβάγκο δεν φορούσε μόνο ο Steve Jobs

 

 

3. Για να αλλάξεις τον κόσμο, χρειάζεται εμμονή

Ο Steve Jobs είχε εμμονή με την αποστολή του να δημιουργεί και να σχεδιάζει εξαιρετικά προϊόντα από την αρχή της καριέρας του. Είχε εμμονή με τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες με τους αρχικούς υπολογιστές Macintosh και ώθησε την ομάδα του στο μέγιστο όριο για να σχεδιάσει το τέλειο προϊόν

«Σε μια από τις συναντήσεις μάρκετινγκ, ακριβώς τη στιγμή που άνοιγαν τα καταστήματα, ο Steve μας έβαλε να αφιερώσουμε μισή ώρα για να αποφασίσουμε ποια απόχρωση του γκρι θα έπρεπε να είναι οι πινακίδες της τουαλέτας». Αναφέρει ο Lee Clow, ένας υπάλληλος της Apple, που θυμάται την προετοιμασία για την κυκλοφορία των Apple Stores. «Ο Jobs πήρε όλες τις σημαντικές αποφάσεις για το σχεδιασμό των καταστημάτων υπογραφής. Δεν χρειαζόταν, αλλά ήθελε. Είχε εμμονή».

 


4. Οι τρελοί είναι που αλλάζουν τον κόσμο

Ο Steve Jobs ήταν ένα άτομο που δεν ήταν μεγάλος οπαδός των κανόνων. Συνήθιζε να πιστεύει ότι οι βασικοί κανόνες δεν ισχύουν γι 'αυτόν. Ένα παράδειγμα σε αυτό, είναι η εμβληματική διαφήμιση της Apple «Think Different»:

«Εδώ είναι οι τρελοί, οι ακατάλληλοι, οι επαναστάτες, οι ταραχοποιοί, αυτοί που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά - δεν τους αρέσουν οι κανόνες και δεν σέβονται το status quo. Μπορείς να να διαφωνήσεις μαζί τους, να τους δοξάσεις ή να τους υβρίσεις, αλλά το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να τους αγνοήσεις γιατί αλλάζουν τα πράγματα. Σπρώχνουν την ανθρώπινη φυλή προς τα εμπρός, και ενώ κάποιοι μπορεί να τους βλέπουν ως τρελούς, εμείς βλέπουμε ιδιοφυΐα, γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί ώστε να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που το κάνουν».

5. Αγάπησε αυτό που κάνεις

«Η δουλειά σου θα γεμίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου και ο μόνος τρόπος για να είσαι αληθινά ικανοποιημένος είναι να κάνεις αυτό που πιστεύεις ότι είναι σπουδαία δουλειά. Και, ο μόνος τρόπος για να κάνεις σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Δεν το έχετε βρει ακόμη, συνεχίστε το ψάξιμο».

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved