Ένα κουδούνι, ένα άγχος, μια αγάπη

Τα σχολεία ξεκινάνε και οι γονείς των μαθητών της πρώτης τάξης του δημοτικού έχουν έναν κόμπο στο στομάχι.

Μεγάλη ημέρα η σημερινή. Όχι μόνο για τους μαθητές που θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους ένα καλοκαίρι γεμάτο παιχνίδι, ξεγνοιασιά, αναμνήσεις, παγωτά, θάλασσες και διακοπές αλλά και για τους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να μπουν και πάλι σε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα.

Και αυτό δε συμβαίνει μόνο για τους γονείς των μεγαλύτερων παιδιών, όπου οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι υψηλότερες αλλά και για εκείνους που τα παιδιά τους σήμερα θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική τους σταδιοδρομία. 

 

 

Πρώτη φορά λοιπόν σήμερα…

Τα σχολεία ξεκινούν και το άγχος των γονέων χτυπάει κόκκινο, ειδικά όσων θα αποχωριστούν για πρώτη φορά το παιδί τους. Για τους γονείς εκείνους που θα πρέπει να αφήσουν για πρώτη φορά το παιδί τους να ξεκινήσει να «χτίζει» την δική του καθημερινότητα, να ζει τη δική του ζωή και να αρχίσει να παίρνει μόνο του τις αποφάσεις.

Τελικά, οι φιλίες μας από το σχολείο μένουν;

Αποφάσεις που σε αυτή την ηλικία μοιάζουν… άνευ σημασίας. Λάθος. Γιατί οι πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει μόνο του το παιδί της πρώτης δημοτικού μπορεί να είναι αποφάσεις ζωής. Αποφάσεις που θα θυμάται για πάντα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

 

school jake

 

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι γονείς μπορεί να βιώσουμε έντονα συναισθήματα. Φόβο, άγχος, ανησυχία, στεναχώρια, μελαγχολία. Ακόμα και τύψεις. Για το αν έχουμε καταφέρει να προετοιμάσουμε τα «βλαστάρια» μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συναισθήματα που, ανθρώπινο είναι, μπορεί να μην μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

Χωρίς να είμαι ειδικός, χωρίς να ξέρω κάτι παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους γονείς το σημαντικότερο θα είναι οι γονείς να δείχνουν σίγουροι για τα παιδιά τους. Να τους δείξουν ότι τα εμπιστεύονται στην πρώτη μεγάλη, προσωπική τους, αποστολή.

Το χαμόγελο του παιδιού σου είναι η απάντηση σε όλα

Να τους δείξουν αγάπη, πίστη και εμπιστοσύνη!

Όσο για τους γονείς; Δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Ό,τι προετοιμασία έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έγινε. Η ζωή προχωράει. Οι πιτσιρικάδες αλλάζουν πίστα. Μεγαλώνουν και φτιάχνουν τον δικό τους κόσμο και εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους.

 

 

Τη στιγμή που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, την ώρα του πρώτου αποχαιρετισμού, μπορεί η καρδιά να σφίξει, αλλά στο κουδούνι του σχολάσματος, η αγκαλιά θα είναι πιο ζεστή και πιο μεγάλη από ποτέ.

Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved