Assosiated Press H «διπλή» κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ αν θα τριτώσει το «κακό».

Μία παράξενη «κατάρα» φαίνεται ότι επισκιάζει το Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού όπως φαίνεται οι ατυχείς συγκυρίες είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες. Η «Ολυμπιακή μοίρα» που διακρίνει το Τόκιο έχει να κάνει με όλα εκείνα τα περίεργα συμμβάντα που διακρίνουν τη διεξαγωγή των αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, τόσο το 1940 όσο και το 2020, αντιμετώπισαν μια σειρά από πρωτόγνωρες προκλήσεις με αποτέλεσμα ορισμένοι να τους αποκαλούν «καταραμένους» και μπορεί η έννοια της κατάρας να είναι βουτηγμένη στη δεισιδαιμονία, ωστόσο κάπως σαν να ευσταθεί.

Αν το coolness ήταν Ολυμπιακό άθλημα, οι Τεντόγλου - Καραλής θα είχαν πάρει ήδη το χρυσό

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 1940

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είχαν προγραμματιστεί για το 1940 με σκοπό να επιδείξουν τον εκσυγχρονισμό της Ιαπωνίας και την ανάδειξή της ως παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο, ο Δεύτερος Σινο-Ιαπωνικός Πόλεμος, που ξεκίνησε το 1937, εξάντλησε τους οικονομικούς πόρους της Ιαπωνίας και έστρεψε την εστίασή της στη στρατιωτική επέκταση. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε και  η Ιαπωνία παραιτήθηκε από το ρόλο της ως διοργανώτριας πόλης τον Ιούλιο του 1938. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, αλλά τελικά ακυρώθηκαν λόγω της έκρηξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη ακύρωση στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάικλ Φελπς: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ που έγινε ο πιο επιτυχημένος αθλητής της Ολυμπιάδας

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020

Το 2020, το Τόκιο ήταν για άλλη μια φορά έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με στόχο να συμβολίσει την ανάκαμψη από την καταστροφή της Φουκουσίμα του 2011 και να αναδείξει την τεχνολογική της ανάπτυξη. Ωστόσο, ο COVID-19 έφερε τον πλανήτη σε αδιέξοδο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν για το 2021. Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν βαθύς: Οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα lockdowns και οι ανησυχίες για την υγεία σκιάζουν το αθλητικό γεγονός. Τα αυστηρά πρωτόκολλα COVID-19 οδήγησαν στη διεξαγωγή της εκδήλωσης σε μεγάλο βαθμό χωρίς θεατές, αφαιρώντας τα παιχνίδια από τη συνηθισμένη τους ζωντανή ατμόσφαιρα.

Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε άδειες αρένες και η οικονομική πίεση για την Ιαπωνία ήταν τεράστια με το κόστος να εκτινάσσεται λόγω της καθυστέρησης και των πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Εκτός από την πανδημία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 στιγματίστηκαν από πολλές διαμάχες όπως τις αλλαγές ηγεσίας και την καλοκαιρινή ζέστη, καθώς η γρασία του Τόκιο προκάλεσαν ανησυχίες για την υγεία, με αποτέλεσμα ο μαραθώνιος να μεταφερθεί στο Σαπόρο.

Τέλος, μην ξανά οργανώσετε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. 

 

 

Ένα σύμβολο ανθεκτικότητας

Παρά αυτές τις αντιξοότητες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 διεξήχθησαν με επιτυχία από τις 23 Ιουλίου έως τον Αύγουστο 8, 2021. Οι αγώνες, αν και στερούνται των συνηθισμένων φανφάρων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αθλητικά επιτεύγματα και παρείχαν σύμβολο ελπίδας και ανθεκτικότητας σε μια δύσκολη περίοδο. Αθλητές από όλο τον κόσμο έδωσαν αξέχαστες επιδόσεις και νέα αθλήματα όπως το σκέιτμπορντ και το σερφ έκαναν το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της απρόβλεπτης φύσης των παγκόσμιων γεγονότων. Η ιδέα της κατάρας είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα, η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο υπογραμμίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση της πολιτικής, των κρίσεων υγείας και των κοινωνικών θεμάτων που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τα πιο σχολαστικά προγραμματισμένα γεγονότα. Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται για την υπέρβαση αυτών των προκλήσεων αναδεικνύει το διαρκές πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και την ικανότητά τους να ενώνουν τον κόσμο, ακόμη και μπροστά σε φαινομενικά ανυπέρβλητες πιθανότητες.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved