ΙΝΤΙΜΕ Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί η Τελετή Έναρξης του 2004 θεωρείται η κορυφαία ever

Δεν είμαστε προκατειλημμένοι επειδή είμαστε Έλληνες, εκείνη η τελετή είχε όντως κάτι το διαφορετικό.

Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια (13 Αυγούστου του 2004), όταν υποδεχτήκαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, την πόλη που τους «γέννησε» και όλος ο κόσμος μιλούσε για αυτό. Και ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός έπρεπε να έχει και την ανάλογη, εκθαμβωτική τελετή έναρξης. Όπως ακριβώς και έγινε, δηλαδή.

Για αρκετούς ενδεχομένως να ήταν η πρώτη και σημαδιακή τελετή έναρξης που παρακολούθησαν ποτέ στη ζωή τους, ακόμα και σήμερα όμως τη θεωρούν πραγματικά διαφορετική.

 

249143

Το SPRINT θα σου μάθει τα πάντα για την αιώνια κόντρα ΗΠΑ - Τζαμάικα στο ταρτάν

 

Μια χορογραφία έπος

Δεν είναι θέμα προκατάληψης, απλώς βάλτε δίπλα-δίπλα τις αντίστοιχες του Πεκίνου το 2008 ή Λονδίνου του 2012 οι οποίες αν μιλήσουμε με όρους κινηματογράφου, ειλικρινά μοιάζουν με δύο κακογραμμένα σίκουελ.

Στη δική μας όμως τελετή έναρξης του 2004, η αρχαία Ελλάδα ζωντάνεψε μπροστά μας, με μια χορογραφία που ακόμα και σήμερα λησμονείται. Εκείνη την αντίστροφη μέτρηση των 28 δευτερολέπτων (όσες και οι μέχρι τότε Ολυμπιάδες) τις οποίες διαδέχτηκε η πτώση ενός κομήτη από το στέγαστρο Καλατράβα, τον σχηματισμό των 5 Ολυμπιακών Κύκλων και το παραδοσιακό χάρτινο καραβάκι που διέσχισε την τεχνητή λίμνη στο κέντρο του Σταδίου ήταν απλώς η αρχή για το μεγαλείο που θα ακολουθούσε.

 

 

 

Είχε πολλά κορυφαία σημεία η βραδιά, εκείνο όμως που θυμούνται ακόμα και σήμερα όσοι ήταν εκείνη τη νύχτα στο Στάδιο πέρα από το «Ζεϊμπέκικο του 2004», μια σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου, ήταν ο δρομέας που απεικόνιζε την πορεία των Αγώνων στον χρόνο. Κάποια στιγμή όμως εκείνος έπεσε.

Ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων σε κάνει πάντα να ανατριχιάσεις

«Νομίζαμε όλοι ότι είχε σκοντάψει και είχε χτυπήσει. Ένα τεράστιο και ανήσυχο “όουυ” ακούστηκε από όλο τον κόσμο γιατί νομίζαμε ότι χτύπησε» λέει ακόμα και σήμερα θεατής εκείνης της βραδιάς. Τελικώς δεν ήταν ατύχημα, αλλά κομμάτι της χορογραφίας.

Η πτώση του δρομέα απεικόνιζε ουσιαστικά την «παύση» των Ολυμπιακών Αγώνων και η νέα του διαδρομή ουσιαστικά την ένωση με τις σύγχρονες Ολυμπιάδες.

 

249140

Για την ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πραγματοποιήθηκαν από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου και συμμετείχαν 10.625 αθλητές (6.296 άντρες και 4.329 γυναίκες), μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς, από 201 χώρες. Οι Έλληνες αθλητές έχοντας τον κόσμο στο πλευρό τους,  κατέκτησαν 16 μετάλλια (6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα) έχοντας την 15η καλύτερη συγκομιδή από όσες χώρες συμμετείχαν.

Οι περιγραφές των χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων της Ελλάδας που μας ανατριχιάζουν μέχρι σήμερα

Το κόστος των Αγώνων μπορεί ξεπέρασε τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν ο κανονικός προϋπολογισμός και αργότερα να αποτέλεσε και έναν από τους λόγους που η χώρα μπήκε σε βαθιά οικονομική κρίση, ωστόσο, ακόμα και έτσι έχουμε πολλά ωραία να θυμόμαστε από εκείνο τον Αύγουστο στη χώρα μας.

Η εκθαμβωτική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004 αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία και 20 χρόνια αργότερα μνημονεύεται ακόμη σαν έγινε μόλις χτες.

 

 

Το αφιέρωμα του Ratpack μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε όλες εκείνες τις ιστορίες που συνέθεσαν το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα που θα ανανεώνεται καθημερινά κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Olympic Tales Highlight

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved