Χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη στον πατέρα του κλιματισμού, Γουίλις Κάριερ

Όταν υποφέρεις από τον καύσωνα και ανοίγεις τον κλιματισμό, να θυμάσαι τον άνθρωπο που χάρισε στην ανθρωπότητα ένα τεράστιο δώρο.

Πόσο ειρωνικό θα ήταν ο Γουίλις Κάριερ να καίγεται στα καζάνια της Κόλασης; Ο πατέρας του κλιματισμού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Οκτωβρίου του 1950, είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τον κλιματισμό και του αξίξει να βρίσκεται σ’ ένα δροσερό μέρος. Ο Αμερικανός μηχανικός χάρισε στην ανθρωπότητα το μεγαλύτερο δώρο μετά τον Προμηθέα όπου έκανε δωρεά τη φωτιά. Τον Τιτάνα που ο Ήφαιστος τον έδεσε με αλυσίδες στην κορυφή του Καυκάσου και ο Δίας έβαλε έναν αετό να του τρώει καθημερινά τα σπλάχνα, μέχρι ο Ηρακλής να σπάσει την κατάρα σκοτώνοντας τον αετό. Γενικότερα από την αρχαία μυθολογία μέχρι και σήμερα, η ιστορία δε δικαιώνει τους ανθρώπους που φέρονται σωστά στον λαό. Από τον Προμηθέα μέχρι και τον Καποδίστρια, η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.

Κλείνει η παρένθεση και επιστρέφουμε στον Γουίλις Κάριερ. Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1876 και η ιστορία οφείλει να τον δικαιώσει. Ούτε βεντάλιες, ούτε ανεμιστήρες. Μ’ ένα κουμπί σε λίγα δευτερόλεπτα, ένας καυτός κλειστός χώρος γίνεται δροσερός χάρη σε αυτόν τον ήρωα. Αυτόν τον σπουδαίο μηχανικό και εφευρέτη. Όλα ξεκίνησαν όταν η εκδοτική Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing με έδρα το Μπρούκλιν, ήταν αδύνατο να προχωρήσει όπως έπρεπε τις παραγγελίες της λόγω του καύσωνα. Η ζέστη αλλοίωνε τις διαστάσεις του χαρτιού και δεν επέτρεπε στα μελάνια να στεγνώνουν. Τα χρώματα έτρεχαν, το αποτέλεσμα της δουλειάς δεν ήταν το επιθυμητό και η ζημιά στα ταμεία μεγάλωνε. Η Buffalo Forge, που πληρωνόταν γι’ αυτό, όφειλε να βρει την κατάλληλη λύση και ο Κάριερ να τη βγάλει ασπροπρόσωπη για άλλη μια φορά. 

 

 

Ο 25χρονος Κάριερ είχε πάθει εμμονή. Δούλευε 24 ώρες το 24ώρο ώστε να βρει τη λύση και τελικά έφτασε στη Γη της Επαγγελίας ακολουθώντας τον αντίθετο δρόμο. Παρουσίασε με χαρτί και μολύβι την πρώτη μονάδα κλιματισμού μέσω της κυκλοφορίας του νερού διά των ίδιων σπιράλ που είχε ο ίδιος σχεδιάσει για τη θέρμανση. Ακολούθως ρύθμισε τη θερμοκρασία χάρη στον ρυθμό ροής του αέρα. Επί της ουσίας αντέστρεψε τη διαδικασία που είχε ανακαλύψει νωρίτερα, στέλνοντας αέρα μέσω ψυχρών σπειρών για να ισορροπεί την υγρασία στον χώρο. Παρουσιαζόταν σίγουρος πως η ποσότητα του υδρατμού που περιέχει ο ατμός εξαρτάται από τη θερμοκρασία, άρα αν παρενέβαινε ο ψεκασμός νερού ήταν εφικτό να ελεγχθεί η ποσότητά τους στον αέρα. 

 

 

Του πήρε 4 χρόνια ώστε να την τελειοποιήσει και μαζί με άλλους έξι συνεργάτες δημιούργησε τη δική του επιχείρηση κι άμεσα ανέπτυξε πελατολόγιο με δεκάδες παραγγελίες. Παρά την κρίση και το μεγάλο κραχ που ακολούθησε κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία του και να κλείσει συμφωνίες για τοποθέτηση κλιματιστικών σε πλοία, τρένα, αλλά και στον Λευκό Οίκο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved