Getty Images Jack Dempsey: Ο πυγμάχος που μεταμόρφωσε τους αγώνες βαρέων βαρών

Ο Βράχος του Στόκτον ξεκίνησε από χαμηλά και κατάφερε να ριζώσει στην κορυφή και στη μνήμη του κόσμου.

Το ταξίδι του Jack Dempsey για να γίνει θρύλος της πυγμαχίας ξεκίνησε ταπεινό. Γεννημένος στη Μανάσα του Κολοράντο το 1895, μεγάλωσε σε μια εργατική οικογένεια. Η πρώιμη ζωή του σημαδεύτηκε από φτώχεια και αντιξοότητες, που σφυρηλάτησαν την αποφασιστικότητά του να υπερβεί τις περιστάσεις. Ο Dempsey ανέλαβε μια σειρά από περίεργες δουλειές για να τα βγάλει πέρα, ενώ όλα αυτά έτρεφε όνειρα να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος.

Σε μία εποχή που το μποξ  ήταν πολύ διαφορετικό, η είσοδος του Dempsey στον κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας δεν ήταν κάτι που συνοδεύτηκε από πάμπολα ρεπορτάζ και αστραφτερά φώτα από τα φλας των φωτογραφικών μηχανών. Ανέδειξε ωστόσο το ακατέργαστο ταλέντο του και την ακούραστη εργασιακή του ηθική. Το στυλ του στην πυγμαχία χαρακτηρίστηκε από αγριότητα και αδυσώπητη επιθετικότητα, με αποτέλεσμα να του κολλήσουν ένα παρατσούκλι που θα επιβίωνε μέχρι το τέλος της καριέρας του:  "Manassa Mauler". Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της κατηγορίας βαρέων βαρών, τραβώντας την προσοχή των θαυμαστών με την αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία και τη δύναμή του. Το 1921, ο Jack Dempsey αντιμετώπισε τον κυρίαρχο πρωταθλητή Georges Carpentier, σε αυτό που θα έμενε ως ο πρώτος αγώνας του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην ιστορία της πυγμαχίας. Η προσμονή γύρω από αυτόν τον αγώνα δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε ξαναδεί το άθλημα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία την ιστορική αναμέτρηση και αυτό που την έκανε ακόμα πιο αξιοσημείωτη, ήταν και ο σημαντικός αριθμός των γυναικών που παρευρέθηκαν. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην ιστορία του αθλήματος, καθώς άρχισε να ξεπερνά τα όρια φύλου και κοινωνικής τάξης.

 

 

Το στυλ μάχης του Dempsey ήταν μια αποκάλυψη. Ήταν ένας αδυσώπητο επιθετικό combo, γνωστός ως "Dempsey Roll", μια σειρά από ταλαντευόμενες κινήσεις ακολουθούμενες από ισχυρά hooks και καταστροφικά uppercuts. Οι γροθιές του δόθηκαν με απαράμιλλη δύναμη και ταχύτητα, αφήνοντας τους αντιπάλους του ζαλισμένους και συντετριμμένους. Ο Carpentier, όπως πολλοί πριν και μετά από αυτόν, έπεσε θύμα της άγριας επίθεσης του Dempsey, υποκύπτοντας στον τέταρτο γύρο. Το Dempsey Roll του Jack Dempsey δεν ήταν απλώς ένα σήμα κατατεθέν του. Μετατράπηκε σε μια τεχνική με επιρροή στον κόσμο της πυγμαχίας, όπου μεταγενέστεροι πυγμάχοι, εμπνευσμένοι από την επιτυχία του Dempsey, προσπάθησαν να ενσωματώσουν στοιχεία αυτής της κίνησης στα δικά τους στυλ μάχης. Η ταλαντευόμενη κίνηση του Dempsey Roll, που επέτρεψε στον Dempsey να αποφύγει τις γροθιές ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυε καταστροφικές επιθέσεις, τράβηξε την προσοχή τόσο των εκπαιδευτών όσο και των μαχητών ανά τον κόσμο.

 

GettyImages 515138684

 

Η καριέρα του Jack Dempsey ως πρωταθλητής βαρέων βαρών ήταν μια συναρπαστική εποχή για τους οπαδούς της πυγμαχίας. Υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του ενάντια σε τρομερούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του σκληροτράχηλου Luis Ángel Firpo και του επιδέξιου Gene Tunney. Κάθε υπεράσπιση του τίτλου έφερε ενθουσιασμό και προσμονή, ενισχύοντας τη φήμη του Dempsey ως ενός από τους πιο αδίστακτους αλλά και παράλληλα αξιοσέβαστους μαχητές της εποχής του.

Διάβασε επίσης: Δέκα σπουδαίες ατάκες του Rocky Marciano για τη ζωή.

Το κληροδότημα του Dempsey δεν αφορά μόνο τις νίκες. Αφορά επίσης τον αντίκτυπό του στο άθλημα. Ο αγώνας του εναντίον του Gene Tunney το 1926 είναι θρυλικός για το "Long Count", μια στιγμή διαμάχης που έχει γίνει ανεξίτηλο μέρος της ιστορίας της πυγμαχίας. Αν και ο Dempsey έχασε τον τίτλο του εκείνο το βράδυ, η κληρονομιά του ως πραγματικός πρωταθλητής βαρέων βαρών και σύμβολο της πυγμαχίας παρέμεινε ανέπαφη.

 

 

H συνεισφορά του Jack Dempsey στην πυγμαχία βαρέων βαρών είναι ανυπολόγιστη. Το πρωτοποριακό του πνεύμα, η εξαιρετική του δύναμη στο γροθιά και ο ιστορικός πρώτος αγώνας εκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο εδραίωσαν τη θέση του στην ιστορία, αλλά άνοιξαν το δρόμο για τη συνεχή εξέλιξη του αθλήματος. Η κληρονομιά του Dempsey ζει ως ένα διαρκές σύμβολο του τι σημαίνει να είσαι αληθινός πρωταθλητής και σύμβολο της πυγμαχίας για τους αιώνες που έφυγαν, αλλά και εκείνους που έρχονται.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved