Ποιος θα μπορούσε να είναι ένας σύγχρονος Καζανόβας;

Σαν σήμερα «φεύγει» ο πιο γνωστός Ιταλός εραστής και αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν άξιοι διάδοχοί του.

Μία από τις πιο κοινές φράσεις που χρησιμοποιούμε για να πούμε ότι ένας τύπος αρέσκεται να είναι με πολλές γυναίκες είναι «Καζανόβας». Πόσες φορές σε μία γυναικεία συζήτηση δεν έχουμε πει αποτρεπτικά ότι ο τύπος είναι «Καζανόβας», δηλαδή μακριά από εμάς καθώς του αρέσει να είναι με πολλές γυναίκες ταυτόχρονα. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις ως γυναίκα είναι να μείνεις μακριά από έναν τέτοιο τύπο (το υποστηρίζω απόλυτα αυτό) καθώς θα σου φέρει πονοκέφαλο και όχι μόνο έναν.

Όμως πώς φτάσαμε να το λέμε αυτό και ποιος ήταν ο περιβόητος «Καζανόβας» που για εμάς τις γυναίκες είναι συνώνυμο με το κράτα αποστάσεις; Ξεκινώντας από τα βασικά ήταν υπαρκτό πρόσωπο, Ιταλός και η ιστορία του έχει εμπνεύσει πολλά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνικών έργων, θεατρικών παραστάσεων και ταινιών.

Ο Τζιάκομο Καζανόβα (Giacomo Casanova) υπήρξε ή υποδυόταν μεταξύ άλλων τον κληρικό, στρατιωτικό, διπλωμάτη, κατάσκοπο, επενδυτή, δημοσιογράφο, βιβλιοθηκάριο και συγγραφέα. Η αυτοβιογραφία του, η οποία εκδόθηκε σε έξι τόμους μετά τον θάνατό του με τον τίτλο «Η ιστορία της ζωής μου», μπορεί να έχει δόσεις υπερβολής, όμως είναι πολύ καλή η περιγραφή της αστικής κοινωνικής ζωής της Ευρώπης του 18ου αιώνα.

 

Για τον Giacomo Casanova ο έρωτας ήταν πιο εύκολος κι από χόμπι

Βενετία, γυναίκες και τζόγος

Γεννημένος στη Βενετία το 1725, ο Καζανόβα ήταν ένα πραγματικά έξυπνο παιδί που μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα σε ηλικία 12 ετών. Μετά την αποφοίτησή του άρχισε να ασχολείται με όλα αυτά που έχτισαν την φήμη του, τα τυχερά παιχνίδια και τις γυναίκες, τη μία μετά την άλλη ή και μαζί. Κάπως έτσι προέκυψε και το Καζανόβας που λέμε σήμερα. Ίσως ήταν η εξυπνάδα του, η γοητεία του, το στιλ του ή ίσως μόνο τα μαλλιά του, που τον έκανα να τον λατρεύουν οι γυναίκες. Οι ιστορίες για την προσωπική του ζωή οργίαζαν με κάποιες από αυτές να είναι σχεδόν άρρωστες. Επίσης, η αγάπη του για τον τζόγο τον έκανε να χάσει ολόκληρες περιουσίες στα χαρτιά.

Πέρα από τις ρομαντικές του κατακτήσεις, ο Καζανόβα ήταν ένας διανοούμενος άνθρωπος. Γνώριζε άπταιστα πολλές γλώσσες, συμμετείχε σε συζητήσεις με φιλοσόφους, συγγραφείς και μελετητές. Έγραψε εκτενώς για διάφορα θέματα, όπως φιλοσοφία, μαθηματικά, ακόμη και κωμικό έργο. Επίσης, αν το σκεφτείς στην ουσία των πραγμάτων ήταν ένα άτομο το οποίο αντιστεκόταν στα ήθη και στις νόρμες της εποχής. Ακόμη και όταν έμεινε στη φυλακή, το οποίο συνέβη πάνω από τρεις φορές, δεν παραιτήθηκε από τη ζωή.  

Η ελληνική TV έχει γεννήσει τους καλύτερους καζανόβες

Η κληρονομιά του Καζανόβα ζει μέσα από πολυάριθμες αναφορές στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο και στις τέχνες. Το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο με την τέχνη της αποπλάνησης και τα απομνημονεύματά του συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τους αναγνώστες με τις ζωντανές απεικονίσεις της Ευρώπης του 18ου αιώνα. Η ζωή του έχει εμπνεύσει αμέτρητα έργα, από θεατρικά έργα μέχρι όπερες, που το καθένα προσπαθεί να συλλάβει την ουσία αυτής της αινιγματικής φιγούρας.

Η κληρονομιά του Καζανόβα δεν είναι απλώς μια αποπλάνηση, αλλά και η ανθεκτικότητα, η διάνοια και η αδυσώπητη αναζήτηση της απόλαυσης σε όλες τις μορφές της. Η ιστορία του συνεχίζει να σαγηνεύει και να ιντριγκάρει, αποδεικνύοντας ότι η γοητεία του Καζανόβα είναι κάτι περισσότερο από εκείνη του εραστή.

 

Ένας σύγχρονος Καζανόβας

Είμαι σίγουρη πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα αντρών που τον έχουν ψηλά και πιστεύουν ότι είναι τιμή να τους αποκαλούν Καζανόβα. Όμως η αλήθεια είναι ότι πέρα από το ερωτικό στοιχείο, ήταν και διανοούμενος κάτι που οι σύγχρονοι υποστηρικτές του ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν, συνεπώς ίσως πιο λαϊκές εκφράσεις τύπου «γυναικάς» να τους ταιριάζουν περισσότερο από ότι τι Καζανόβας.  Εγώ να συμβουλέψω από τη δική μου πλευρά, καλό να είσαι και με ωραίες γυναίκες και λίγη παραπάνω μόρφωση όμως δεν βλάπτει, συνεπώς αγαπημένε Καζανόβα ασχολήσου και λίγο με το πνεύμα ή τέλος πάντων μπορείς να το αναζητήσεις μπας και το βρεις. Και γιατί όχι να ανακαλύψεις και αυτή την πλευρά του Καζανόβα; 

Για να μιλήσω στη «γλώσσα» σου δεν ήταν με πολλές γυναίκες επειδή είχε εξωτερική εμφάνιση, αλλά γιατί είχε και καλλιέργεια η οποία είναι διαχρονικά σαγηνευτική. Μπορείς να το σκεφτείς, αν θέλεις. Επίσης, αν σου αρέσει τόσο η πολυγαμία σίγουρα, μπορείς να κοιτάξεις και τι έκανε ένας πασάς, πάρε για παράδειγμα αυτόν στα Γιάννενα.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved