Οι σαμουράι, ο χριστιανισμός και πώς τα σογκουνάτα έγιναν σφαίρες επιβολής

Η εποχή που οι ιεραπόστολοι της Δύσης γνώρισαν την katana των σογκούν.

Πόσο εύκολο είναι να αφήσεις πίσω  ότι γνώριζες μέχρι να σου αποκαλυφθεί ένας καινούργιος κόσμος; Μία νέα ιδεολογία; Ένας, τέλος πάντων, αλλιώτικος τρόπος σκέψης από αυτόν που είχες διδαχθεί και είχες συνηθίσει; Με την θρησκεία, αυτό ήταν πάντα ένα προβληματικό κομμάτι, αλλά αυτός ήταν και ο λόγος που ο Χριστιανισμός κατάφερε να θριαμβεύσει μέσα από τα στόματα των πρώτων ιεραποστόλων. Αμερική. Αφρική. Ωκεανία. Άνθρωποι που ζούσαν και πέθαναν υπό τον ζυγό των κατακτητών, των δικτατόρων, των απολυταρχικών κυβερνήσεων τους, βρήκαν παρηγοριά στην Καινή Διαθήκη και στα λόγια Του Ιησού. Εκατοντάδες ιεραπόστολοι ταξίδεψαν στις γωνιές του πλανήτη με αυτήν ακριβώς την αποστολή. Αλλά δεν τα κατάφεραν όλοι. Οι ασιατικές χώρες είχαν τους δικούς τους κανόνες. Και αυτοκρατορίες σαν την Ιαπωνία δεν αστειευόντουσαν.

Βρισκόμαστε στο 1600, την περίφημη περίοδο Έντο. Η Ιαπωνία βρίσκεται στο καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει το σογκουνάτο Τοκουγκάβα και είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιον τρόπο που χάρη στον άρχοντα  Τογιοτόμι Χιντεγιόσι (στο Shogun είναι εκείνος που αναφέρεται με την τιμητική προσφώνηση Taiko), υπάρχει αυστηρότατη ιεραρχική οργάνωση. Είναι οι εποχή που οι σαμουράι κυβερνούν με απολυταρχισμό και ο κόσμος πεθαίνει για πταίσματα. Όμως το θρησκευτικό κομμάτι δεν είναι καθόλου πταίσμα. Είναι από τα πιο σοβαρά θέματα στην  Ιαπωνία και πόσο μάλλον όταν ο αυτοκράτορας εκτός από πολιτικός είναι και ο υπέρτατος θρησκευτικός ηγέτης στη χώρα.

 

jarvis2

 

Η αρχή γίνεται με την άφιξη ανθρώπων όπως ο διάσημος ιεραπόστολος Francis Xavier στα μέσα του 1500. Όμως στον 17ο αιώνα οι σογκούν της Ιαπωνίας, παρότι δεχόντουσαν τους αφιχθέντες από την Ευρώπη ως κάτι περίεργο και εξωτικό, δεν είχαν καμία σχέση να αφήσουν τους «γκαϊτζίν», τους ξένους δηλαδή, να διδάσκουν μία διαφορετική θρησκεία από την δική τους. Ο λόγος για τον οποίο οι τοπικοί ηγεμόνες (σ.σ.: λεγόντουσαν «daimyo») δεχόντουσαν Ευρωπαίους, είναι επειδή τα εμπορικά τους φορτία περιλάμβαναν προμήθειες και όπλα που τους χρησίμευαν στους πολέμους τους με άλλους φεουδάρχες. Όμως η περίοδος 1560-1650, έγινε γνωστή ως Ιαπωνική Χριστιανική Περίοδος γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επειδή ένα πλήθος ιεραποστόλων, έφταναν στα ιαπωνικά λιμάνια και είχαν ως στόχο να διδάξουν Τον Λόγο Του Θεού στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους.  Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στα μέσα του 1500, οι ιεραπόστολοι όχι μόνο είχαν γίνει αποδεχτοί αλλά κατάφεραν -πριν την απαγόρευση- να προσηλυτίσουν και αρκετούς άρχοντες που έβλεπαν τον Χριστιανισμό ως μία σέχτα του Βουδισμού. Στο Shogun, παρότι αρκετοί Ιάπωνες έχουν προσυλητιστεί, οι τοπικοί άρχοντες κάνουν ξεκάθαρο ότι οι νόμοι των σαμουράι, είναι πάνω από οτιδήποτε. Υπάρχει όμως και μία διαφορετική αντίληψη στο μυαλό των Ιαπώνων γύρω από τον Χριστιανισμό, που το παρουσίασε πολύ ξεκάθαρα ο μονόλογος του Λίαμ Νίσον στο Silence του Σκορτσέζε. 

 

 

Ο ουσιαστικός ωστόσο λόγος, ήταν πως ο Χριστιανισμός όχι μόνο προκαλούσε σύγχυση στους υπηκόους που ήδη βρισκόντουσαν σε μία θρησκευτική μίξη Βουδισμού και Σιντοϊσμού, αλλά επειδή η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους που κήρυτταν οι ιεραπόστολοι, ουσιαστικά κατέστρεφε την κοινωνική κλίμακα με της Ιαπωνίας. Ήταν ανήκουστο πως ένας φτωχός χωρικός είχε την ίδια αξία με έναν σαμουράι. Ωστόσο ο σπόρος του Χριστιανισμού είχε καταφέρει να φωλιάσει με τους Χριστιανούς «κακούρε», δηλαδή τους κρυμμένους. Νωρίτερα είχαν κυνηγηθεί από τον Χιντεγιόσι και μετά το θάνατό του, το σογκουνάτο Τακαγκάβα αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια τακτική. Η σύντομη αντιμετώπιση ήταν αποκεφαλισμός τόσο του ιεραποστόλου όσο και εκείνων που είχαν ακολουθήσει τον Χριστιανισμό. Οι πρακτικές ωστόσο που έκαναν αρκετοί νταϊμάιο, περιλάμβανα από σταύρωση μέχρι θάνατο στην πυρά, λάκκους με φίδια, κρεμάλα από τα πόδια και κόψιμο της γλώσσας καθώς και βασανιστήρια με νερό. Η διατήρηση των εθίμων και της παράδοσης, ήταν το άλφα και το ωμέγα για τους σαμουράι. Απόδειξη, το κορυφαίο στιγμιότυπο σε αυτό το red band trailer, από τον πιλότο της σειράς.

 

 


Αποφασίστηκε για όλους τους υπηκόους να κάνουν εγγραφή στον τοπικό τους Βουδιστικό ναό, ενώ οι ιερείς ήταν υπεύθυνοι για όποιον υπήκοο ακολουθούσε κρυφά τον Χριστιανισμό.  Αυτό οδήγησε σε έναν «ξεσηκωμό» των αρχόντων που είχαν ασπαστεί κρυφά τον Χριστιανισμό. Το 1612 ο Αρίμα Χαρουνόμπου, ένας από τους κρυφούς Χριστιανούς σογκούν, πραγματοποιούσε κρυφές συναλλαγές με έναν από τους πιο έμπιστους συμβούλους του σογκουνάτου Τακουγκάβα. Όταν οι ευγενείς έμαθαν για τις κρυφές συναλλαγές, εκτός από το να τιμωρήσουν τους δύο υπηκόους βρήκαν και αφορμή να απαγορεύσουν τον Χριστιανισμό. Μία από τις νέες τακτικές που ξεκίνησαν οι σογκούν, ήταν να βάζουν τους πιστούς να πατάνε εικόνες Της Παρθένου Μαρίας. Οι εικόνες αυτές ονομαζόντουσαν «φούμι-ε» από τους Ιάπωνες και φτιαχνόντουσαν κυρίως από χαλκό.

Τα πράγματα κορυφώθηκαν με την Επανάσταση του Σιμαμπάρα, όπου συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι στην εν λόγω περιφέρεια. Μετά την ήττα τους από τους σογκούν, ο τότε άρχοντας Ιεμιτσού, αποφάσισε να στείλει όλους τους εκχριστιανισμένους υπηκόους στις Φιλιππίνες. Αν και κράτησαν την πίστη τους καλά κρυμμένη και σε απομονωμένους χώρους (σ.σ.: λεγόντουσαν μιζουκάτα), κατάφεραν να περάσουν τα λόγια της Βίβλου στα παιδιά τους και να κρατήσουν τον Χριστιανισμό. Είναι ο λόγος που μέχρι και σήμερα το Ναγκασάκι, είναι μία από τις πιο Χριστιανικές περιοχές στην Ιαπωνία.

Το 1981 ήταν η πρώτη φορά που ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ βάπτισε για πρώτη φορά νέους που προερχόντουσαν από οικογένειες που οι πρόγονοί τους, κυνηγήθηκαν άγρια για τα πιστεύω τους.

 

 

Το «Shōgun», παραγωγής FX, έρχεται την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, αποκλειστικά στο Disney+ στην Ελλάδα. Την ημέρα της πρεμιέρας, θα είναι διαθέσιμα τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς, με ένα νέο επεισόδιο να γίνεται διαθέσιμο κάθε εβδομάδα. Μάθετε περισσότερα στο www.disneyplus.com.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved