Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, ο βασικός λόγος που δύο ζώα κάνουν σεξ είναι η αναπαραγωγή. Και για να υπάρξει αναπαραγωγή, χρειάζεται οργασμός. Απλώς ο άνθρωπος κατάλαβε ότι περνάει αρκετά ωραία εκείνη την ώρα, οπότε είπε να πολλαπλασιάσει τους οργασμούς έτσι για το ευχάριστο του πράγματος.
Όμως όταν εμείς έχουμε οργασμό, αυτό συμβαίνει για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: παράγουμε σπερματοζωάρια τα οποία με τη σειρά τους γονιμοποιούν τα ωάρια. Τώρα αν αυτά δεν φτάνουν ποτέ εκεί ή αν συνειδητά δεν θες φτάσουν εκεί, αλλά να βρεθούν σε άλλα μέρη, είναι θέμα που δεν είναι της παρούσης. Η ουσία είναι ότι χωρίς τον οργασμό μας, δεν θα υπήρχαν σπερματοζωάρια.
Ποια όμως βιολογική ανάγκη βρίσκεται πίσω από τον γυναικείο οργασμό; Θέλω να πω, δεν χρειάζονται την κορύφωση για να μείνουν έγκυες.
Η επιστήμη όμως φαίνεται πως βρήκε τελικά την απάντηση και είναι εντυπωσιακή: Ο γυναικείος οργασμός φαίνεται πώς είναι το ηχητικό και ηδονικό κατάλοιπο μιας πολύ πιο πολύπλοκης διαδικασίας, όταν ο γυναικείος οργανισμός κατακλυζόταν από ένα τεράστιο κύμα ορμονών κατά τη διάρκεια του σεξ, το οποίο ήταν αναγκαίο για την εγκυμοσύνη τους. Μιλάμε για πολύ παλιά, για περίπου 75 εκατ. χρόνια πριν.
Προφανώς αυτός ο καταιγισμός ορμονών δεν θύμιζε σε πολλά το σημερινό οργασμό και την εικόνα που έχουμε για αυτόν. Επίσης, προφανώς, οι διαφορές αυτές είχαν συνέπειες με τον τρόπο που γινόταν η σύλληψη. Πλέον συμβαίνει στις γόνιμες μέρες του μήνα, τότε, σύμφωνα με τις βάσιμες εικασίες των ερευνητών, οι γυναίκες μπορούσαν να μείνουν έγ κυες όποτε ήθελαν, on demand που λέμε.
Πέρα όμως από τα ζητήματα της αναπαραγωγής, οι οργασμοί είναι βασικό μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στους δύο παρτενέρ, καθώς κατά τη διάρκειά του απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες ορμονών, που ενισχύουν το αίσθημα της οικειότητας και της ασφάλειας.
Τόσο απλά, τόσο καθαρά.