INTIME H Super League VARεσε διάλυση από την πρεμιέρα της

Δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά ακόμα ένα αγκάθι στο πολύπαθο ελληνικό πρωτάθλημα.

Για να βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη, δεν είμαστε εδώ για να πούμε αν είναι δίκαιο ή όχι το αποτέλεσμα στο Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης, ειδικά από την στιγμή που οι «πράσινοι» δεν έκαναν ούτε φάση στο παιχνίδι.

 

 

Ενδεχομένως να μην είχαμε να γράψουμε κάτι για το συγκεκριμένο ματς, αν δεν ερχόταν η είδηση που μας άναψε το λαμπάκι – και τα λαμπάκια γενικότερα- της συζήτησης γύρω από τη λειτουργία του VAR. Μάλιστα, το αστείο είναι ότι λίγες πριν ο Αστέρας Τρίπολης είχε προκαλέσει έκπληξη με την «απειλή» του να μην κατέβει στον αγωνιστικό χώρο για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, επειδή είχε οριστεί ο διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος να διευθύνει το παιχνίδι. Τελικώς, ο διαιτητής δεν άλλαξε, ο Αστέρας αγωνίστηκε κανονικά και επειδή το VAR έκανε… update, το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης (που δεν έπρεπε να μετρήσει) μέτρησε κανονικά.

Κάτι ξέρουν φαίνεται στην Premier League και θέλουν να καταργήσουν το VAR.

Μα θα μας πείτε γιατί ο διαιτητής σφύριξε σέντρα και όχι έμμεσο φάουλ, αυτό είναι μια απάντηση για αθλητικούς συντάκτες. Εμείς πάλι δεν μπορούμε παρά να μην σταθούμε στην κατάντια της δικαιολογίας, ότι «χάλασε» το VAR.

 

 

Κατάντια ή Σύμπτωμα;

Είναι κατάντια το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε το VAR; Σαφώς και είναι αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες: της έλλειψης οργάνωσης, διαφάνειας και σοβαρότητας στη διαχείριση των αγώνων.

Η αδυναμία να λειτουργήσει το VAR σωστά σε έναν αγώνα είναι εξίσου σοβαρή με την πιθανότητα λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων. Δίνει την εντύπωση ότι ακόμα και όταν διαθέτουμε τα εργαλεία για τη βελτίωση του αθλήματος, αδυνατούμε να τα αξιοποιήσουμε. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ατυχές περιστατικό, αλλά ένας καθρέφτης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί.

 

 

Συμπερασματικά, η μη λειτουργία του VAR στο Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης είναι πράγματι κατάντια, αλλά κυρίως είναι ένα σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος όπου τέτοια περιστατικά πρέπει να γίνουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Αλλιώς ας VARέσουμε διάλυση από την πρώτη αγωνιστική.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved