Ray Ewry: Ο αθλητής με πολιομυελίτιδα που κατέκτησε 8 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Την επόμενη φορά που θα βρεις δικαιολογία για το οτιδήποτε στη ζωή σου, θυμήσου την ιστορία του Αμερικανού αθλητή.

Η δικαιολογία είναι ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για να αποτύχεις. Λειτουργεί ως μαξιλαράκι για να μη βελτιωθείς, ώστε να μη γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να εγκλωβιστεί στο σημείο “0”. Ευτυχώς υπάρχει μία μειοψηφία που πάντα μας εκθέτει και μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Σαφώς και υπάρχουν εμπόδια αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ανυπέρβλητο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Raymond Clarence Ewry. Γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα το 1873 και σε ηλικία 5 ετών διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα. Άσχημη φάση ειδικά για εκείνη την εποχή. Ο πιτσιρικάς Ray αναγκάστηκε να κυκλοφορεί με καροτσάκι και οι γιατροί τόνιζαν στους γονείς του πως δεν πρόκειται να περπατήσει ποτέ. Μόνο ένας επιστήμονας πίστευε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και αυτή η ελπίδα γέννησε έναν μύθο των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Σε ηλικία 17 ετών υπήρξε μέλος αμερικανικού ποδοσφαίρου στο πανεπιστήμιο Purdue αλλά η μοίρα ήθελε να γράψει ιστορία σε άλλα αθλήματα. Οι ασκήσεις που έκανε ώστε να σηκωθεί από το καροτσάκι και να περπατήσει ξανά, τον είχαν μετατρέψει σ’ ένα αθλητικό κτήνος με απίστευτη δύναμη και έκρηξη. Ο Ray Ewry βρήκε την Ιθάκη του στο άλμα εις ύψος, στο μήκος και στο τριπλούν, άνευ φόρας. Αγωνίσματα που υπήρχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και το 1912. Διοργάνωση που ο δικός μας Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς.

 

 

Ο Raymond, λοιπόν, αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτά τα αγωνίσματα και οι επιδόσεις του θα τον κάνουν να ξεχωρίσει από όλους, έχοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος. Παγκόσμιο ρεκόρ που το έκανε τον Ιούνιο του 1900 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, από όπου θα φύγει με τρία χρυσά μετάλλια στις αποσκευές του. 

Μάικλ Φελπς: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ που έγινε ο πιο επιτυχημένος αθλητής της Ολυμπιάδας

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στα τρία αγωνίσματα. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα προσθέσει στη συλλογή του ακόμη δύο χρυσά μετάλλια. Οκτώ συνολικά. Πλέον ο Raymond Clarence Ewry δεν είναι ένας ανάπηρος. Είναι ένας θρύλος της Ολυμπιάδας, ένα παιδί που έκανε την πάθησή του πλεονέκτημα και ανέδειξε τη δύναμή του. Δύναμη όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική.

Αλήθεια πόσοι θα τα είχαμε παρατήσει και θα κλαίγαμε τη μοίρα μας; 

Το αφιέρωμα του Ratpack μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε όλες εκείνες τις ιστορίες που συνέθεσαν το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα που θα ανανεώνεται καθημερινά κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Olympic Tales Highlight



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved