Getty Οι Εμίλ Ζάτοπεκ και Ντάνα Ζατόπκοβα είναι το απόλυτο love story των Ολυμπιακών Αγώνων

Γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, κέρδισαν χρυσό στην Ολυμπιάδα με διαφορά μίας ώρας και τους χώρισε μόνο ο θάνατος. Μιλήστε μας για couple goals.

Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι μοναδικοί. Έχουν κάτι το ξεχωριστό. Τους έχουμε αρκετά ψηλά διότι μας γυρίζουν στην πιο ανέμελη εποχή του χρόνου: Εκείνη των διακοπών. Κάθε καλοκαίρι έχει τη δική του ιστορία και ένας έρωτας πάντα αποτελεί το επιστέγασμα αυτής. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ιστοριών έχει ημερομηνία λήξης. Ελάχιστες έβαλαν νυφικό και για μία από αυτές υπεύθυνοι είναι οι Εμίλ Ζάτοπεκ και Ντάνα Ζατόπκοβα. Ίσως να ήταν καρμικό να συμβεί. Βλέπεις γεννήθηκαν αμφότεροι στις 19 Σεπτεμβρίου 1922 στην ενωμένη Τσεχοσλοβακία και αποφάσισαν να γίνουν αθλητές του στίβου. Ο Εμίλ δρομέας μεγάλων αποστάσεων και η Ντάνα ακοντίστρια.

Οι δύο αθλητές γνωρίστηκαν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 και πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός του έτους, αυτό το φλερτ κατέληξε σε γάμο. Έτσι πήγαιναν αυτά σε εκείνες τις εποχές. “Σε θέλω, με θέλεις γιατί να το σκεφτόμαστε, γιατί δεν παντρευόμαστε”, ήταν η φάση. Χωρίς να “σκεφτούμε πώς θα πάει”, “διαβάστηκε”, “δεν είδε το story μου”. Τέλος πάντων. Το ζευγάρι από την Τσεχία που έμελλε να γράψει ιστορία όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε αθλητικό, κατέκτησε μαζί επτά ολυμπιακά μετάλλια και τους χώρισε μόνο ο θάνατος.

 

 

Τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο τους, συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα του Ελσίνκι. Οι τελικοί των 5.000 μέτρων και του ακοντίου προγραμματίστηκαν για την 24η Ιουλίου και με διαφορά μόλις μιας ώρας, το ζευγάρι έγραψε ιστορία. Κατέκτησαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμά τους και έγιναν το πρώτο και μοναδικό ζευγάρι στην ιστορία της Ολυμπιάδας που κατακτά το χρυσό μετάλλιο την ίδια μέρα. Στον τερματισμό των 5.000 μέτρων, η Ντάνα περίμενε τον Εμίλ και μετά την απονομή τον πήρε στην αγκαλιά της και του έδωσε ένα φιλί. Μία ώρα αργότερα η Ντάνα θα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο και στη συνέντευξη Τύπου οι ατάκες έπεσαν φωτιά: “Συγχαρητήρια, αλλά δικαιούμαι ποσοστών από αυτή τη νίκη. Εγώ σου έδωσα έμπνευση για να νικήσεις“, είπε ο Εμίλ για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από τη γυναίκα της ζωής του: “Έχεις δίκιο, αλλά για βγες στο δρόμο και προσπάθησε να εμπνεύσεις κάποια άλλη κοπέλα, για να δούμε αν θα ρίξει κι αυτή το ακόντιο στα 50 μέτρα”.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζάτοπεκ κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια στο Ελσίνκι, στα 10.000 μέτρα και στον μαραθώνιο, σ’ ένα μοναδικό ρεκόρ. Παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός αθλητής στίβου που έχει κατακτήσει σε μία ολυμπιακή διοργάνωση χρυσά μετάλλια και στα τρία αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων.

Η Ντάνα Ζατόπκοβα έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαρτίου του 2020 σε ηλικία 97 ετών. Ο σύζυγός της πέθανε 20 χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο η αγάπη τους έμεινε στην αιωνιότητα.

Το αφιέρωμα του Ratpack μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε όλες εκείνες τις ιστορίες που συνέθεσαν το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα που θα ανανεώνεται καθημερινά κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Olympic Tales Highlight



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved