associated press Ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων σε κάνει πάντα να ανατριχιάσεις

Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά ντύθηκαν με τη μουσική του Σπυρίδωνα Σαμάρα και το αποτέλεσμα είναι αθάνατο.

Μετράμε αντίστροφα για το μεγάλο αθλητικό ραντεβού. Το σπουδαιότερο αθλητικό - πολιτιστικό γεγονός του πλανήτη: Τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκατό χρόνια μετά, η Ολυμπιάδα επιστρέφει στο Παρίσι και η αφρόκρεμα του αθλητισμού θα βρίσκεται στην Πόλη του Φωτός

Η συμμετοχή ενός αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ύψιστη τιμή. Μπορεί στη σημερινή εποχή το marketing να κυριαρχεί ωστόσο το πνεύμα του Ολυμπισμού δεν έχει ανάγκη από χορηγίες. Έχει τη δυναμική και την ιστορία να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Από όπου κι αν πιάσεις την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε πιάνει δέος με αυτό που αντικρίσεις. 

Όπως για παράδειγμα με τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων που με αφορμή την αναβίωση των σύγχρονων Αγώνων για πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα, ανατέθηκε στον Κωστή Παλαμά να γράψει τον ύμνο. Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα και από την Oλυμπιάδα του Τόκιο, το 1952, καθιερώθηκε ως ο επίσημος ύμνος των Αγώνων και ακούγεται στην ελληνική γλώσσα σε κάθε Oλυμπιάδα.

 

 

*Στο Σαμάρα, που φτερά του έβαλε

 

Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατον, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,

κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα

στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

 

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,

στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,

και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι

και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

 

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου

σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,

και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,

Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.

 

Το αφιέρωμα του Ratpack μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε όλες εκείνες τις ιστορίες που συνέθεσαν το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα που θα ανανεώνεται καθημερινά κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Olympic Tales Highlight

 
 
 
 

 

 
 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved