Στις 26 Ιουλίου όλοι θα στρέψουμε το βλέμμα μας στο Παρίσι. Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, θα λάβει χώρα στη “Πόλη του Φωτός” και ξαφνικά θα θυμηθούμε ότι υπάρχει αθλητισμός πέρα από τα όρια του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Διότι αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα φώτα στους συγκεκριμένους αθλητές πέφτουν μόνο στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση και όχι απαραίτητα σε όλους. Η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες, η αποτυχία είναι πάντα ορφανή. Κάποιοι από τους αθλητές θα επιστρέψουν με το ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος, τα social media θα πάρουν φωτιά από συγχαρητήρια και emoji με ελληνικές σημαίες ενώ οι πολιτικοί θα τρέξουν για μία αναμνηστική φωτογραφία. Όπου γάμος και χαρά, ο πολιτικάντης πρώτος. Όλοι όσοι δεν τα καταφέρουν και δεν ανέβουν στο βάθρο θα είναι σα να μη συμμετείχαν ποτέ. Κλασσικά εικονογραφημένα.
Το να αναφέρουμε ότι η Πολιτεία αφήνει στο περιθώριο αυτούς τους αθλητές δεν είναι πλέον κοινό μυστικό. Αν τα παιδιά δεν έχουν τη στήριξη της οικογένειάς τους και των χορηγών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, στις προκλήσεις και στις ανάγκες για πρωταθλητισμό. Η Πολιτεία αδιαφορεί, η κοινωνία δεν έχει την αθλητική παιδεία ώστε να ζητήσει επιτακτικά τη στήριξη και όλα στην Ελλάδα περιστρέφονται γύρω από τα κορυφαία ομαδικά αθλήματα. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή ωστόσο στην Ελλάδα έχουν προτεραιότητα άλλα θεάματα: Όπως για παράδειγμα η Eurovision. Ο κουμπαράς για τον κλασσικό αθλητισμό στην Ελλάδα είναι άδειος και αποτελεί ντροπή για τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το να στρέψουμε το βλέμμα μας στον στίβο είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Εκεί που η τοξικότητα δεν έχει χώρο. Στον στίβο κυριαρχεί η ευγενής άμιλλα και το βλέπεις στις προσπάθειες των αθλητών. Ο ένας στηρίζει τον άλλον, τον χειροκροτεί παρότι είναι αντίπαλοι. Η χαρά του ενός μοιράζεται και γιγαντώνεται. Δώσε μια ευκαιρία στον κλασσικό αθλητισμό και θα κατανοήσεις το μεγαλείο του.
Στην Ελλάδα είμαστε ευλογημένοι να έχουμε πολύ ωραίους τύπους που να εκπροσωπούν το εθνόσημο. Δύο από τους πρωταθλητές μας τυγχάνει να είναι κολλητοί και να προσφέρουν όμορφο υλικό πέρα από τα ρεκόρ τους. Το bromance του Μίλτου Τεντόγλου με τον Εμμανουήλ Καραλή είναι το απολαυστικότερο του ελληνικού αθλητισμού. Από τη μία ο κορυφαίος Έλληνας στην ιστορία του στίβου, ο Μίλτος Τεντόγλου που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Από την άλλη ο Manolo που αν δεν είχε πέσει στην εποχή του θρυλικού Άρμαντ Ντουπλάντις θα έκανε όνειρα μέχρι και για χρυσό μετάλλιο.
Ο Μίλτος και ο Εμμανουήλ είναι το παρεάκι που σου θυμίζει τους κολλητούς σου. Βάζουν προσωπικά στοιχήματα για το ποιος θα καταφέρει να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ και αυτός ο ανταγωνισμός τούς βελτιώνει και τους κάνει καλύτερους. Το απόγευμα της Κυριακής στον Βόλο ο Manolo ήταν αυτός που γέλασε και τρόλαρε τον καλό του φίλο. Πέρασε τα 5.93, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ, πήρε τον τίτλο του MVP, αφήνοντας τον Μίλτο στα κρύα του λουτρού που ακόμη δεν έχει καταφέρει να σπάσει το στοιχειωμένο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα.
«Νέο πανελλήνιο ρεκόρ, 5.93μ. Τι να πω ρε παιδιά, όλα τέλεια, όλα ωραία! Έκανα καλή προσπάθεια και στα 6 μέτρα, πιστεύω θα έρθουν. Θα τα φτάσω σύντομα! Το πιστεύω πάρα πολύ. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που έχει παρακολουθήσει τις προσπάθειες τις δικές μου και όλων των αθλητών και αυτό. Καλή επιτυχία για αύριο σε όλους τους αθλητές», είπε αρχικά ο Καραλής και έπειτα πρόσθεσε πως εύχεται συγκεκριμένα καλή επιτυχία στον Μίλτο Τεντόγλου, καθώς αύριο ο πρωταθλητής του μήκους θα διεκδικήσει το βραβείο του MVP: Αν πηδήξει ο Μίλτος πάνω από 8.50μ, respect. Αν όχι… δικό μου! Καλή επιτυχία Μίλτο», τόνισε αρχικά ο Εμμανουήλ Καραλής για να πάρει την σκυτάλη ο Μίλτος:
«Δεν το πήρε, του το έκανα δώρο. Έχει διαφορά. Ο Μανόλο δεν με κέρδισε σήμερα, εγώ έχασα. Έκανα give up. Τίποτα παραπάνω. Το επόμενο στοίχημα με τον Μανόλο; Δεν ξαναβάζω μαζί του, τον νικάω όποτε θέλω γιατί να βάλω; Να κλέβω εκκλησία;».
Στην τελευταία μονομαχία ο Μίλτος ήταν ο χαμένος της υπόθεσης. Κάτι μας λέει πως δε θα τα παρατήσει τόσο εύκολα. Θα κρατήσει το μεγάλο άλμα για το Παρίσι. Εκεί που έχει την ευκαιρία να σπάσει επιτέλους το ρεκόρ του Λούη και να γυρίσει μ’ ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές του.