Σωστά τα μέτρα αλλά τι θα γίνει με την οπαδική βία εκτός γηπέδου

Οι Άλκης, Μιχάλης και Γιώργος δε δολοφονήθηκαν εντός γηπέδου αλλά στους δρόμους που μεταφέρεται η οπαδική βία.

Η δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη από τη ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε έξω από το κλειστό γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” στο Ρέντη, έφερε ραγδαίες εξελίξεις. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα γήπεδα της Super League μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, σε μία απόφαση που προκάλεσε απορίες. Γιατί μόνο τα γήπεδα της Super League από τη στιγμή που τα επεισόδια έγιναν σε αγώνα βόλεϊ και μάλιστα εκτός του κλειστού γυμναστηρίου; Πού θα ωφελούσε όλο αυτό; 

Το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε το νέο αυστηρό πλαίσιο για το άνοιγμα των γηπέδων. Συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν για τον κόσμο και η μοναδική εμφανής αλλαγή δεν έχει να κάνει με τα γήπεδα, αλλά με το νέο πλαίσιο που θα διέπει τη διεξαγωγή των αγώνων, καθώς στο κάδρο θα υπάρχει πλέον και η νέα ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας) η οποία θα έχει την αρμοδιότητα για να επιβάλλει ποινές σε όσες ομάδες δεν τηρούν όλα όσα προβλέπει νέος νόμος. 

«Από την Τρίτη 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, μια νέα ΔΕΑΒ. Αυστηρές κυρώσεις. Δρακόντειες. Κλείσιμο γηπέδου από φιλάθλους σε ρίψη κροτίδων, πυρσών, κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Έχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

 

Αναλυτικά τα μέτρα

Πρώτη ημερομηνία ορόσημο είναι η 13η Φεβρουαρίου, που ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον. «Εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο» διαμήνυσε ο αρμόδιος υφυπουργός

Δεύτερη ημερομηνία ορόσημο είναι η 6η Μαρτίου. Τότε ξεκινά μια νέα διαδικασία, όπου κανένα γήπεδο αν δεν προχωρήσει με την εγκατάσταση των καμερών δεν θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου για τους φιλάθλους, διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα εκδοθεί το αντίστοιχο ΦΕΚ για τις κάμερες.

Από τις 9 Απριλίου η είσοδος στα γήπεδα θα γίνεται με ταυτοπροσωπεία, δηλαδή με όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο. 

 

Σωστά τα μέτρα αλλά τι γίνεται με την οπαδική βία εκτός γηπέδου;

Η οπαδική βία είναι κοινωνικό φαινόμενο. Το να παίρνεις το πρόβλημα από το γήπεδο και να το μεταφέρεις στους δρόμους δεν είναι λύση. Ο Άλκης, ο Μιχάλης και ο Γιώργος δε δολοφονήθηκαν εντός γηπέδου. Δέχτηκαν τα μοιραία χτυπήματα στους δρόμους, εκεί που έχει μεταφερθεί η οπαδική βία. Είναι θέμα παιδείας αλλά και απόρροια μιας κατάστασης που βολεύει το σύστημα. Η οπαδική βία λειτουργεί ως απορροφητήρας σε μια κοινωνία που τη μαστίζουν κάθε είδους προβλήματα. Φτώχεια, ανέχεια, μη απονομή δικαιοσύνης. 

 

Η οπαδική βία βολεύει. Όχι τα δικά μας παιδιά αλλά ένα σύστημα που τρέφεται από αυτό το μίσος.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved