Στο Λας Βέγκας γράφτηκε ιστορία τα ξημερώματα της Κυριακής, και οι Los Angeles Lakers είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του franchise που πλάι στο όνομά της γράφει Κυπελλούχος ΝΒΑ. Οι Indiana Pacers αποδείχτηκαν μεν σκληρά καρύδια, δεν άφησαν σε καμία περίπτωση το παιχνίδι να ξεφύγει, ωστόσο στο τέλος η ομάδα των LeBron James και Anthony Davis ήταν πιο πλήρης από την αντίστοιχη του Tyrese Haliburton, επικρατώντας τελικά με 123-109 στον μεγάλο τελικό του In-Season Tournament του ΝΒΑ.
MVP o LeBron και… τα γνωστά
Ήταν δεδομένο ότι αυτό το τρόπαιο αποτελούσε ένα προσωπικό στοίχημα για τον LBJ. Όχι απλώς για να φέρει έναν τίτλο στο Λος Άντζελες, πάνω από όλα όμως για να έχει στην τροπαιοθήκη του, και πρώτος κιόλας, έναν τίτλο που ο Michael Jordan δεν θα καταφέρει ποτέ να κατακτήσει. Και το έκανε περίφημα, ενώ στο τέλος αναδείχτηκε MVP του τελικού. Και εκεί είναι που άρχισαν τα «όργανα».
Διότι όποιος μπορεί να ρίξει μια ματιά στην στατιστική αλλά και στην πορεία του μεγάλου τελικού, μπορεί να διακρίνει ότι ο παίκτης που όχι μόνο διέπρεψε – περισσότερο σάρωσε- ήταν ο Anthony Davis. Την ώρα που ο MVP είχε 24 πόντους, 4 ασίστ και 11 ριμπάουντ σε 35 λεπτά συμμετοχής, ο παρτενέρ του ήταν εξωπραγματικός και καθοριστικός στις πιο σημαντικές φάσεις. Όλα αυτά μεταφράζονται σε 41 πόντους, 5 ασίστ και 20 ριμπάουντ σε 41 λεπτά συμμετοχής, δηλαδή σε όλα ανώτερος κατά πολύ του «Βασιλιά».
Και η ανάδειξη του LeBron ως MVP, έφερε ξανά όλη την κουβέντα για τον GOAT και ατάκες τύπου «στημένο» και «τέλειο σενάριο» από πλευράς των haters του.
«Ένας τίτλος που ο Jordan δεν θα πάρει ποτέ» από την μία, από την άλλη «αν έπαιζε ο Jordan θα το είχε πάρει και αυτό. Και όχι στημένο όπως σήμερα». Και πάει λέγοντας.
O δεκάλογος του «Βασιλιά» LeBron.
Το τρόπαιο που έδειξε ότι δεν υπάρχει GOAT
Γιατί το λέμε αυτό; Ίσως γιατί η ύπαρξη αυτού του τουρνουά ήρθε να ισχυροποιήσει το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των εποχών, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει άλλο ένα τρόπαιο μέσα στη σεζόν, κάτι που δεν ίσχυε στην εποχή του Jordan.
Ένας άλλος έγραψε στα social media πως «Οι μισοί λένε ότι το αποψινό τρόπαιο δεν μετράει γιατί δεν είναι δαχτυλίδι του πρωταθλητή (σ.σ. στη σύγκριση τροπαίων των δύο GOAT), ωστόσο εάν το τρόπαιο πήγαινε στους Pacers θα μετρούσε κανονικά σαν άλλη μια ήττα του LeBron».
Η ουσία είναι πάντως ότι ο θαυμαστός LeBron, στα 39 του χρόνια απέδειξε ότι όσο έχεις κίνητρο, μπορείς να εξελίσσεσαι ακόμα και αν ξέρεις ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σου.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο LeBron δεν ήταν ο MVP της βραδιάς, ωστόσο, ίσως ακόμα και οι haters του να παραδεχτούμε (βάζω πληθυντικό αριθμό γιατί είμαι ανάμεσά τους) ότι με την παρουσία του στη διοργάνωση και την ενέργεια που έβγαλε στο Final 4 του Λας Βέγκας, δεν γινόταν να υπάρχει άλλος υποψήφιος να το κατακτήσει από την στιγμή που το πήραν οι Lakers.
Όσο και να μην μας αρέσει, το τρόπαιο του MVP θα έγραφε το όνομά του, όπως το ίδιο συνέβη και με το βραβείο του MVP στην Φούσκα του Ορλάντο, παρότι και τότε κορυφαίος Laker ήταν ο Anthony Davis. Έτσι είναι όμως το ΝΒΑ, δεν θυμάμαι να είχε δώσει ο David Stern τον τίτλο του Finals MVP του 1996 στον Dennis Rodman. Ο λόγος; Προφανώς επειδή έπαιζε μαζί με τον Jordan. Τόσο απλά τα πράγματα.