Δεν θέλουμε να είμαστε προσβλητικοί με το εθνικό άθλημα των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να σταματήσουν να λένε ποδόσφαιρο ένα άθλημα που παίζεται με τα χέρια και εμείς να το σεβαστούμε βρίσκοντας έναν άλλο όρο αντί του λανθασμένου «αμερικάνικο ράγκμπι». Αυτή η παρεξήγηση ίσως λυθεί με τη βοήθεια του David Beckham που είδε από πολύ νωρίς τη δυναμική του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (κυριολεκτικά) πιάνοντας το νήμα της μισής ευκαιρίας του Μουντιάλ του ‘94 όταν τελείωσε η καριέρα του στην Ευρώπη.
Ήταν το 2007 όταν πέρασε τον Ατλαντικό και υποχρεώθηκε να λέει το football, soccer και όλοι στην Ευρώπη πίστευαν ότι απλά πάει να εισπράξει ένα παχυλό εφάπαξ, ή στην χειρότερη να γίνει fulltime influencer.
Πώς φτάσαμε στο «διαζύγιο» Messi-PSG
Τα λεφτά που θα έπαιρνε ως ποδοσφαιριστής ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμβολαίων που είχε στην Ευρώπη, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στην Αμερική στα επαγγελματικά αθλητικά συμβόλαια. Για να γλυκάνουν το χάπι στον Άγγλο αστέρα, τα μεγάλα κεφάλια των LA Galaxy του πρόσφεραν μια μορφή συμμετοχής στην εταιρεία με ποσοστά από κέρδη της, από τις πωλήσεις στις φανέλες, μέχρι τα εισιτήρια. Αυτό το «κόλπο» ουσιαστικά του έδινε ένα συμβόλαιο χωρίς ταβάνι και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο την ευκαιρία να αρχίσει να προσελκύει μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα.
Εκεί που το συμβόλαιό του είχε ένα πενιχρό για το μέγεθος του παίκτη ύψος απολαβών, κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω στα 800 εκατομμύρια δολάρια στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε στην Αμερική και ένα ακόμα σύντομο πέρασμα από την Ευρώπη μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του. Τότε ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί ένας άλλος ενδιαφέρων όρος στο συμβόλαιό του.
Με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, είχε το δικαίωμα να αποκτήσει οποιαδήποτε ομάδα του MLS, πλην της Νέας Υόρκης, έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Μιλάμε για μια εποχή που το αμερικάνικο ποδόσφαιρο δεν είχε την αξία που έχει σήμερα. Σήμερα οι ομάδες του MLS αξίζουν πολλαπλάσια από εκείνα τα χρήματα, ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Mohamed Mansour έδωσε μισό δις για να φτιάξει την ομάδα του San Diego, ένα ποσό που συναγωνίζεται την αξία ιστορικών ομάδων της Premier League, με τη Newcastle να αξίζει γύρω στα 440 εκατομμύρια.
Η Inter Miami ήταν η 25η ομάδα του MLS και πήρε 2 χρόνια στον Beckmann για να τη χτίσει. Στο πρώτο ματς της ομάδας, τον Μάρτιο του 2020, η Inter Miami ήταν ήδη η δέκατη πιο ακριβή ομάδα του πρωταθλήματος, με μια αξία που έφτανε τα 580 εκατομμύρια δολάρια, 24 φορές το κόστος που έπρεπε να καταβάλει με βάση το συμβόλαιό του. Αυτές είναι επενδύσεις.
Αυτό που ακολουθεί όμως με την έλευση του Messi, είναι το κάτι άλλο. Όλως τυχαίως αφήνει και αυτός την ομάδα του Παρισιού για την Αμερική, απορρίπτοντας ένα χρυσό συμβόλαιο για να πάει να παίξει στη Σαουδική Αραβία. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να του προσφέρθεί ένα συμβόλαιο που θα του έδινε όσα κατάφερε και ο Beckham. Ο καλύτερος για να του το προσφέρει αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Άγγλο. Η παράκαμψη των κανόνων που βάζουν ταβάνι στους μισθούς των αθλητών στην Αμερική, του δίνει ποσοστό μετοχών στην ομάδα όταν αποχωρήσει από την ενεργό δράση και ποσοστό επί των κερδών της ομάδας από τους μεγάλους χορηγούς όπως της Adidas και της Apple.
H συμβουλή του David Beckham για μια ευτυχισμένη ζωή
Αλλά αυτό που έκανε ο Άγγλος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, θα μοιάζει πολύ μικρό σε σχέση με τις αλλαγές που θα φέρει ο Αργεντίνος. Λίγο πριν ανακοινωθεί ο Messi από την Inter Miami, το πιο φτηνό εισιτήριο της ομάδας, κόστιζε μόλις 29 δολάρια, το ίδιο εισιτήριο σήμερα, κοστίζει 467 δολάρια. Αυτή είναι η επίσημη τιμή που το πουλάει η ομάδα, γιατί στη μαύρη αγορά ακούγονται κάτι για 20.000.
Αυτή τη στιγμή η Inter Miami είναι η πέμπτη πιο δημοφιλής ομάδα στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το άθλημα, με όρους Instagram. Οι άλλες 4 είναι Golden State Warriors, οι Los Angeles Lakers, οι Cleveland Cavaliers και οι Chicago Bulls. Σκεφτείτε λίγο, μια ομάδα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε και πλην του Messi που δεν έχει παίξει ακόμα, δεν ξέρουμε κανέναν άλλο παίκτη της, είναι το ίδιο δημοφιλής με τους Chicago Bulls με την κληρονομιά του Michael Jordan.
Με όλα αυτά υπολογίζεται ότι η Inter Miami θα σπάσει το φράγμα της αξίας του ενός δις μέσα στην πρώτη αγωνιστική χρονιά με τον David Beckham να αποκτά και επισήμως τον πατριάρχη του αμερικανικού ποδοσφαίρου και όχι του soccer.
Απολαύστε όλο το αφιέρωμα του Ratpack, «H φανέλα με το 7» κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα: