Είναι ο Ράιαν, όχι ο Τζακ (από την ομώνυμη σειρά δράσης) αλλά Ματ. Τον ξέρεις; Ίσως και όχι, καλά-καλά ούτε οι φίλαθλοι (μπορεί και οι συμπαίκτες του) των Λέικερς δεν ήξεραν την ύπαρξή του αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον προπονητή του, Ντάρβιν Χαμ να τον κρατήσει μέσα για την τελευταία επίθεση του αγώνα κόντρα στους Πέλικανς στο Λος Άντζελες.
Ύστερα έπαιξε και το άλλο σενάριο. Ή ήταν πολύ καλή η άμυνα των αντιπάλων στους αστέρες της ομάδας (Λεμπρόν και σία) ξεχνώντας τον Ράιαν αφύλακτο από τη γωνία, ή απλά ήταν γραφτό να γίνει ό,τι τελικά έγινε.
Μπορείς να φανταστείς ένα μπάσκετ δίχως τρίποντο;
Οι Λέικερς στο -3 και ελάχιστα δευτερόλεπτα για τη λήξη. Τα υπόλοιπα ήταν απλά γραφτό να γίνουν και να αλλάξουν έστω και για λίγο τη ζωή του άγνωστου Ράιαν.
Και ποιος είναι τέλος πάντων αυτός Ράιαν;
Σε μια ιστορία που μας θυμίζει αρκετά το «who is this Giourkas» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο Παναθηναϊκός-Γιουνάιτεντ (1-1) του 2001, ο 25χρονος Ματ Ράιαν για τον οποίο μιλάει όλο το ΝΒΑ μαζί με το Λ.Α. θα μπορούσε σήμερα να έχει εγκαταλείψει το μπάσκετ ή έστω να παίζει σε άλλα παρκέ από αυτά των ΗΠΑ. Δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία μέσω του ντραφτ του 2020 (δεν επελέγη) και έκτοτε περιφέρεται μεταξύ G-League και two-way συμβολαίων. Για να έχει μάλιστα σταθερό εισόδημα σαν άλλος Σον Κόνερι δούλευε σε νεκροταφείο αλλά και ως ντελιβεράς για να βγάλει τα προς το ζην.
Γενικά οι Λέικερς έχουν από πέρσι το μαγικό ραβδί να αναδεικνύουν παίκτες που δεν τους υπολογίζει κανείς. Πριν ένα χρόνο ήταν ο Όστιν Ριβς, φέτος ήταν ο Ματ.
Να μείνει ή να φύγει ο Γουέστμπρουκ;
Το καλύτερο όμως είναι (με βάση τα ρεπορτάζ) ότι ο ίδιος ζήτησε από τον προπονητή του το τελευταίο σουτ. Είτε ισχύει, είτε όχι η ιστορία γράφτηκε και για την ώρα χτίζεται ένας μεγάλος μύθος.
Είτε κρατήσει για παραπάνω από ένα βράδυ, είτε πρόκειται για «πυροτέχνημα» ο Ματ Ράιαν είναι η απόδειξη ότι η υπομονή είναι αρετή και ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο και την καταξίωση φτάνει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Συνέχισε έτσι μεγάλε. Σου αξίζει.