Αναμφίβολα η Μπαρτσελόνα για τους Καταλανούς δεν είναι απλώς μια συνήθεια, ούτε μία ομάδα. Είναι μια ιδέα. Ένας λόγος ύπαρξης, κάτι παραπάνω από θρησκεία. Ενδεχομένως να είναι και η πατρίδα τους. Ένας Καταλανός μονάχα μπορεί να καταλάβει στο 100% τι σημαίνει Μπαρτσελόνα και τι εκπροσωπεί για τους αυθεντικούς φιλάθλους της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ξένος να είσαι δεν μπορείς να το ενστερνιστείς.
Ίσως αυτό βλέπουν στην Μπαρτσελόνα οι φίλαθλοι και περιμένουν από τον Φρένκι Ντε Γιονγκ να βάλει πλάτη προς όφελος του συλλόγου. Το φετινό καλοκαίρι η Μπάρτσα έχει (προσπαθήσει να) μαζέψει τα οικονομικά της και με προσεγμένες κινήσεις προσπαθεί να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο που την έφεραν οι σπατάλες του παρελθόντος και ταυτόχρονα να ενισχυθεί μεταγραφικά (βλ. Λεβαντόφσκι) έτσι ώστε να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ. Για να ολοκληρωθεί το πλάνο πρέπει ή να πωληθεί ο Φρένκι Ντε Γιονγκ με ένα ποσό κοντά στα 80 εκ. ευρώ ή να μειώσει τον μισθό του.
Γιατί ο Λεβαντόφσκι είναι ο συμπαίκτης που όλοι θα θέλαμε να έχουμε.
Εκείνος από την πλευρά του ακόμα σφυρίζει αδιάφορα και όχι μόνο δεν δέχεται μείωση μισθού, αλλά απορρίπτει την μία πρόταση μετά την άλλη από ομάδες που τον θέλουν, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι η πλέον τρανταχτή περίπτωση.
Και η στάση του αυτή δεν ήθελε και πολύ για να εξοργίσει το κοινό των «μπλαουγκράνα». «Μείωσε τον μισθό σου, μαλ@κ@» του φώναξαν όταν έμπαινε με το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ για την προπόνηση της Τετάρτης, ως αποτέλεσμα της στάσης του απέναντι στην ομάδα.
Ποιος έχει δίκιο όμως;
Σε πολλούς μοιάζει περίεργο και ενδεχομένως εριστικό να κάνουμε κουβέντες για το αν κάποιος (Ντε Γιονγκ) θα πρέπει να μειώσει το μισθό του από τα 12 εκατ. ευρώ το χρόνο στα 7 εκατ. όταν άλλοι βασανίζονται για το αν θα πάρουν το βασικό μισθό, αλλά εδώ που τα λέμε, μπορεί κανείς να του πει κάτι;
Η συμφωνία του αυτά έλεγε όταν πήγε στην Μπαρτσελόνα, αυτά του είχαν τάξει και από την στιγμή που αυτά λέει η συμφωνία δεν έχει κανένα λόγο να τα ρίξει. Από την άλλη αν δεν συμφωνεί με την αντιπροσφορά της Μπάρτσα θα πει κάποιος άλλος, γιατί δεν σηκώνεται να φύγει; Η λογική λέει πως ή δεν του δίνουν τόσα, ή απλά δεν θέλει να πάει σε ομάδα που δεν θεωρεί ότι έχει προοπτική (βλ. τη σημερινή Γιουνάιτεντ).
Το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό, ο κάθε παίκτης κάνει τις συμφωνίες του, παίζει την μπάλα του στο γήπεδο αλλά ταυτόχρονα γίνεται και έρμαιο των μανατζαρέων. Στην περίπτωση του Ντε Γιονγκ κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά όσον αφορά τις προθέσεις του, ειδικά από τη στιγμή που βλέπει ότι το κλίμα δεν τον σηκώνει πλέον. Το θέμα είναι όμως ότι οι φίλαθλοι δεν πρέπει να ξεχνάνε ποτέ ότι πίσω από κάθε μεταγραφή υπάρχουν συμφωνίες και συμβόλαια, ακόμα και αν υπάρχουν συναισθήματα από έναν παίκτη για τη φανέλα που φοράει. Και ας μην ξεχνάμε, υπάρχει πάντα μία ομάδα -αν μιλήσουμε στην αργκό του καπιταλισμού, μία επιχείρηση- η οποία έκανε μία συμφωνία με έναν ποδοσφαιριστή και δεν θέλει να την τηρήσει, όχι επειδή είναι έτοιμη να κηρύξει πτώχευση αλλά για να πάρει και άλλους παίκτες και μάλιστα ακριβούς.
Το σίριαλ του καλοκαιριού δεν είναι αυτό του Κριστιάνο αλλά εκείνο του Ντε Γιονγκ. Ακόμα έχουμε μέρες για να μάθουμε τι θα γίνει.