Το ιδανικό τριήμερο της 28ης ξεκινάει με μια μονοήμερη στο βουνό του Κιθαιρώνα

Κοντά στο Πόρτο Γερμενό θα βρεις έναν μοναδικό προορισμό.

Πόσα ξέρεις για αυτό το σχετικά «άγνωστο» βουνό της Αθήνας; Και αν όχι άγνωστο, σίγουρα όχι δημοφιλές, ενώ πρόκειται για έναν πολύ όμορφο προορισμό για να οργανώσεις μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα. Ο Κιθαιρώνας, με την πλούσια μυθολογία και την εντυπωσιακή του φυσική ομορφιά, αποτελεί έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς κοντά στην πρωτεύουσα, προσφέροντας την ιδανική επιλογή για μια μονοήμερη εξόρμηση. Αν και βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από την Αττική, ο Κιθαιρώνας συνδυάζει φύση, ιστορία και περιπέτεια σε έναν μοναδικό προορισμό.

Μερικές βασικές πληροφορίες πριν ξεκινήσουμε. Πρόκειται για ένα πευκόφυτο ορεινό όγκος μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων ορέων, και της Πάρνηθας. Τοποθετείται στα σύνορα Αττικοβοιωτίας, μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων των δύο νομών. Η υψηλότερη κορυφή του Κιθαιρώνα λέγεται Προφήτης Ηλίας ή Ελατιάς και έχει υψόμετρο 1.409 μέτρα.

Ακόμη, η βλάστηση του Κιθαιρώνα είναι παρόμοια με εκείνη της Πάρνηθας. Διαθέτει αρκετά πευκοδάση σε χαμηλότερα υψόμετρα και ένα ελατοδάσος, γύρω από την κορυφή του. Σύμφωνα με τη μυθολογία η ονομασία του οφείλεται στον Κιθαιρώνα, μυθικό βασιλιά των Πλαταιών. Το αρχικό όνομα του υπέροχου βουνού ήταν Αστερίων και είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής. Ο Κιθαιρώνας συνδέεται στενά με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Στο βουνό αυτό λέγεται ότι ο Οιδίποδας εγκαταλείφθηκε ως βρέφος, και εδώ έλαβαν χώρα πολλές τελετές αφιερωμένες στον Διόνυσο. Οι λάτρεις της αρχαίας ιστορίας θα εκτιμήσουν την σύνδεση του βουνού με την πόλη της Θήβας, ενώ τα ερείπια και τα αρχαία μονοπάτια που διατρέχουν την περιοχή αποκαλύπτουν τη διαχρονική σημασία του.

 

 

Πόσο μακριά βρίσκεται από την Αθήνα;

Ο Κιθαιρώνας απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, καθιστώντας τον εύκολα προσβάσιμο για μια γρήγορη απόδραση από την πόλη. Η διαδρομή, η οποία περνάει από καταπράσινα τοπία, προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία ταξιδιού και προετοιμάζει τον επισκέπτη για την ομορφιά που πρόκειται να ανακαλύψει.
Η περιοχή γύρω από τον Κιθαιρώνα είναι γεμάτη δάση, λόφους και μονοπάτια που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Από τις κορυφές του, μπορείς να απολαύσεις μαγευτικές θέες προς τον Κορινθιακό κόλπο, την Εύβοια και τον κάμπο της Βοιωτίας.

 

 

Πεζοπορία και εξωτερικές δραστηριότητες

Ο Κιθαιρώνας είναι γνωστός στους λάτρεις της πεζοπορίας και των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν μονοπάτια διαφορετικής δυσκολίας, που είναι κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και για πιο έμπειρους πεζοπόρους. Μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές οδηγεί στην κορυφή του Κιθαιρώνα, όπου οι πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα και την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το υψόμετρο.

Ο Κιθαιρώνας δεν απευθύνεται μόνο σε έμπειρους φυσιολάτρες. Οι οικογένειες και οι παρέες φίλων μπορούν να απολαύσουν πικνίκ στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία, να κάνουν χαλαρές βόλτες στη φύση ή να χαλαρώσουν στο όμορφο περιβάλλον. Επιπλέον, η καθαρή ατμόσφαιρα και το υγιεινό περιβάλλον προσφέρουν την τέλεια απόδραση από το θόρυβο της πόλης.

Ενδεικτικά δύο από τα ωραιότερα, και αρκετά βατά σημεία για πεζοπορία είναι αυτά που ξεκινούν από τα Βίλια: Το ένα κατηφορίζει προς το Πόρτο Γερμενό, περνώντας από το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών και το άλλο ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα.

Ακόμη, στον Κιθαιρώνα υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια που τα διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας: Το καταφύγιο κορυφής Κιθαιρώνα και το κυρίως καταφύγιο του Κιθαιρώνα «Β.Τσάκος». Το καταφύγιο κορυφής Κιθαιρώνα βρίσκεται στο διαμορφωμένο χώρο της ψηλότερης κορυφής του βουνού. Ήταν ένα βοηθητικό κτίσμα των εκεί στρατιωτικών εγκαταστάσεων και παραχωρήθηκε στον ΕΟΣ Ελευσίνας το 1990. Το καταφύγιο Β. Τσάκος βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία στη θέση Πέταλο, σε υψόμετρο 1085 μέτρων.

 

Τι άλλο να δεις...

Μια εκδρομή στον Κιθαιρώνα μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με επισκέψεις σε κοντινά χωριά ή αρχαιολογικούς χώρους. O Αρχαιολογικός Χώρος Πλαταιών και η πόλη των Θηβών βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να συνδυάσει την επαφή με τη φύση με την ανακάλυψη της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής. Τα κυριότερα αξιοθέατα του Κιθαιρώνα από την μεριά της Αττικής είναι το φρούριο των Αιγοσθένων Πόρτο Γερμενό (ή Αιγόσθενα) Βιλίων η Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου σε υψόμετρο 600 μέτρων και τα διάφορα γραφικά εκκλησάκια προβυζαντινής και βυζαντινής περιόδου. 

Eπίσης στα Βίλια θα βρεις σίγουρα πολύ ωραίο φαγητό, καθώς οι ταβέρνες της περιοχής τιμάνε το καλό και ποιοτικό κρέας. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved