O Οινοτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απόλαυση για τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό

4 οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για να ξεναγηθείς στα μυστικά του κρασιού.

Μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι να κάνει ένα ταξίδι με προορισμό τα αμπέλια. Eίναι όμορφο να ταξιδεύεις, να βλέπεις ειδυλλιακά μέρη και να απολαμβάνεις καλό κρασί. Ο οινοτουρισμός όλο και ανεβαίνει και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του τουρισμού. Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά οινοποιεία και το σημαντικότερο; Δεν χρειάζεται να πας μόνο σε κάποιο νησί για να τα επισκεφθείς, μπορείς να το κάνεις και στην Αθήνα. Παρακάτω θα βρεις τέσσερα οινοποιεία για να ζήσεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία κρασιού.

5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το κρασί αν είσαι αρχάριος

1. Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί

Το Οινοποιείο Νικολού βρίσκεται μέσα στη πόλη του Κορωπίου στον ίδιο παραδοσιακό χώρο όπου η οικογένεια Νικολού οινοποιούσε κρασιά από το 1875. Η προσαρμογή του χώρου του οινοποιείου στις σύγχρονες οινοποιητικές απαιτήσεις ήταν αναγκαία. Το 1991 αντικαταστάθηκε σταδιακά ο παλιός εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης και ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Φτάνοντας στο σήμερα, το οινοποιείο διαθέτει ανοξείδωτη σταφυλοδόχο, ζυγιστήριο σταφυλιών, αποβοστρυχωτή, αντλίες σταφυλοπολτού, πνευματικό πιεστήριο, φίλτρο κενού και διατομικής γης, περισταλτική αντλία οίνου, σύγχρονη αυτόματη μηχανή εμφιάλωσης κρασιών και γραμμή εμφιάλωσης αφρωδών οίνων με τη παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη.

 

 

Ένα ταξίδι στη σπάνια γη της Ρομπόλας

2. Οινοποιείο Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο

To Οινοποιείο Παπαγιαννάκου βρίσκεται στο Πούσι Καλογέρι στο Μαρκόπουλο. Μέσα σε μία κατάφυτη έκταση 25 στρεμμάτων, ανάμεσα σε αμπέλια, καρποφόρα δέντρα και αρωματικά ελληνικά βότανα, έχει χτιστεί το οινοποιείο. Στον υπόγειο χώρο όπου οι θερμοκρασίες διατηρούνται σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου , πραγματοποιούνται οι ζωτικές διαδικασίες της ζύμωσης και της εμφιάλωσης με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η κάβα παλαίωσης με τα γαλλικά δρύινα βαρέλια εντοπίζεται σε ξεχωριστό, δροσερό και σκοτεινό μέρος την θέα του οποίου μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια της γευσιγνωσίας.

 

 

3. Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα

Στο υψηλότερο σημείο του κτήματος, με πανοραμική θέα την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια, το επισκέψιμο οινοποιείο διαθέτει τον αρτιότερο εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας που παίρνει τα καλύτερα στοιχεία του σταφυλιού και δίνει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Στην κλιματιζόμενη υπόγεια κάβα φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας τα γαλλικά βαρέλια, στα οποία ωριμάζουν τα κρασιά του κτήματος, ενώ μετά την εμφιάλωσή τους τα κρασιά αποθηκεύονται στις επίσης κλιματιζόμενες αποθήκες μας ώστε να διατηρούν τα αρώματα τους έως το ποτήρι.

 

 

Chardonnay: Tο πιο «προσαρμοστικό» σταφύλι

4. Κτήμα Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι

Το κτήμα περιλαμβάνει ένα μικρό αλλά πολύ σύγχρονο οινοποιείο, που αξιοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων του. Ωστόσο, η Οινότρια Γη είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σε ένα συγκρότημα 10.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, χώροι για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων και φυσικά οι υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών. Οι πρώτες φυτεύσεις ξεκίνησαν το 2000 και η πρώτη εμφιάλωση έγινε από τον τρύγο του 2005.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved