Πώς μια διαφήμιση έκανε διάσημο ένα μοναδικό δάσος στην Κρήτη

Πέρα από αυτό, αποτελεί το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης.  

Αυτή η Μεγαλόνησος δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με την απέραντη φυσική ομορφιά της, αλλά και το υπέροχο φαγητό της. Η Κρήτη έχει τα πάντα, όλων των ειδών τις ομορφιές και δεν υπερβάλλουμε σε αυτό. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη. Ναι έχει και από αυτό και έλα να το «εξερευνήσουμε» μαζί.

Μιλάμε για το Φοινικόδασος του Βάι στον Άγιο Νικόλαο που είναι το μεγαλύτερο φυσικό φοινικόδασος στην Ευρώπη και είναι ένα μαγευτικό κράμα εξωτικών τοπίων, πλούσιας βιοποικιλότητας και ιστορικής σημασίας. Αυτή η μαγευτική τοποθεσία προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες και λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο. Η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια και άρα Βάι.

4 ελληνικά νησιά σε λίστα με τα 25 καλύτερα του κόσμου

 

 

Τι είναι γνωστό για το Βάι

Είναι καταπράσινο φοινικόδασος που καταλαμβάνει σχεδόν 250 στρέμματα και φιλοξενεί περίπου 5.000 δέντρα. Το κυρίαρχο είδος, Phoenix theophrasti, κοινώς γνωστό ως κρητικός φοίνικας είναι εγγενές στην περιοχή και συναντάται σε λίγες μόνο τοποθεσίες γύρω από τη Μεσόγειο. Η ύπαρξη του δάσους είναι ένα βιολογικό θαύμα, καθώς παρέχει ενδιαίτημα για διάφορα είδη φυτών και ζώων. Ακόμη, η προέλευση του φοινικόδασους καλύπτεται από θρύλους.

O μύθος λέει ότι το φοινικόδασος προήλθε από τους λάκκους των χουρμαδιών που είχαν απορρίψει οι Άραβες ναυτικοί. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το άλσος είναι πολύ παλαιότερο, με το είδος του φοίνικα να υπάρχει στην Κρήτη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ανεξάρτητα από την προέλευση του προσφέρει μια άλλη όψη της Κρήτης, όπου το τυπικά άνυδρο τοπίο του νησιού αποκτά άλλη εικόνα. Το συγκεκριμένο είδος φοίνικα είναι γνωστό από τη Μινωική εποχή, κάτι που φανερώνουν οι ιστορικές πηγές, όπως τα κείμενα του Πλίνιου.

Δύο ελληνικά νησιά που δεν βλέπουν την ώρα να επισκεφθούν οι Βρετανοί

Το Φοινικόδασος - Βάι έγινε ευρέως δημοφιλές μετά από μια διαφήμιση σοκολάτας Bounty στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ποτέ δεν έπεσαν καρύδες -όπως φαίνεται στη διαφήμιση- παρά μόνο χουρμάδες και αυτό ήταν ένα αναγκαίο τρικ για τη διαφήμιση. Ακόμη, τη δεκαετία του 1980 ο χώρος κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και το κάμπινγκ απαγορεύτηκε.

 

 

Πρόσβαση στην παραλία

Στο φυσικό τοπίο υπάρχουν λείοι βράχοι, ενώ απέναντι υπάρχουν οι Περιστερόβραχοι, μικρά νησάκια που ομορφαίνουν το τοπίο. Η παραλία είναι οργανωμένη, όσο επιτρέπει βέβαια το καθεστώς προστασίας της, με ομπρέλες, ντουσιέρες, θαλάσσια αθλήματα και μια καντίνα. 

Είναι εύκολα προσβάσιμη, καθιστώντας την παραλία δημοφιλή προορισμό για ημερήσιες εκδρομές. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με εγκαταστάσεις όπως πάρκινγκ, τουαλέτες και μερικές μικρές ταβέρνες.

Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι της Μεσογείου, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, την οικολογική σημασία και την πολιτιστική σημασία. Το σπάνιο φοινικόδασος και η ειδυλλιακή παραλία του προσφέρουν μια απαράμιλλη εμπειρία για τους επισκέπτες που αναζητούν χαλάρωση και περιπέτεια σε ένα εξωτικό αλλά προσβάσιμο περιβάλλον. Καθώς οι προσπάθειες για τη διατήρηση του μοναδικού του περιβάλλοντος συνεχίζονται, το Βάι παραμένει ζωτικό μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Κρήτης και ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτούν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved