Η χώρα μας έχει πολυεπιπέδη ομορφιά και αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται στο ότι έχουμε απέραντα τοπία για να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε. Ένα από αυτά όχι και τόσο δημοφιλή μέρη της είναι και τα ηφαίστεια της. Ναι, η χώρα μας έχει και ηφαίστεια εκτός φυσικά από εκείνο της Σαντορίνης και έτσι φτιάξαμε την παρακάτω λίστα, καθώς όπως καταλαβαίνεις στα ηφαιστειογενή μέρη η ομορφιά είναι διαφορετική από την κλασική.
Ειδικότερα, τα νησιά μας γνωστά για τα γραφικά τοπία, τα καταγάλανα νερά και την πλούσια ιστορία τους, κρύβουν επίσης και γεωλογικό ενδιαφέρον: Την ηφαιστειακή τους προέλευση. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή όχι μόνο έχει διαμορφώσει τη μοναδική τοπογραφία των νησιών αλλά έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και ιστορική ανάπτυξη της περιοχής. Πάμε να τα δούμε.
Η Πάρος έχει περισσότερα μυστικά μέρη απ' ότι φαντάζεσαι
Σαντορίνη
Το κόσμημα του Αιγαίου Σαντορίνη είναι και το πιο διάσημο από τα ηφαιστειακά νησιά, καθώς αποτελεί απόδειξη των ισχυρών δυνάμεων της φύσης. Γύρω στο 1600 π.Χ., η τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες στην καταγεγραμμένη ιστορία, κατέστρεψε το νησί, γνωστό τότε ως Θήρα. Αυτό το καταστροφικό γεγονός δημιούργησε την εμβληματική καλντέρα του νησιού, έναν μεγάλο κρατήρα που τώρα σχηματίζει μια εκπληκτική λιμνοθάλασσα που περιβάλλεται από απότομους βράχους. Σήμερα, η ηφαιστειακή ιστορία της Σαντορίνης αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι συρρέουν στα δραματικά τοπία, τις παραλίες με μαύρη άμμο και τις ιαματικές πηγές της. Το νησί παραμένει ηφαιστειακά ενεργό, με τις τελευταίες μικρές εκρήξεις να σημειώνονται στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Παραλία Νος: Ένα τοπίο με παραπάνω από μία αποχρώσεις
Νίσυρος
Η Νίσυρος έχει το δικό της ηφαίστειο, το ίδιο το νησί είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο ηφαίστειο, με μια καλντέρα που εκτείνεται περίπου 4 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, η Νίσυρος έχει συχνή γεωθερμική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων φούμαρων, που πιστοποιούν την ενεργό ηφαιστειακή της κατάσταση. Ο Κρατήρας Στέφανου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσουν μέσα σε έναν ενεργό ηφαιστειακό κρατήρα. Η πλούσια βλάστηση του νησιού, σε συνδυασμό με τα ηφαιστειακά χαρακτηριστικά του, δημιουργούν ένα μοναδικό και μαγευτικό περιβάλλον. Η Νίσυρος είναι λιγότερο εμπορευματοποιημένη από τη Σαντορίνη, παρέχοντας μια πιο άμεση εικόνα με την ηφαιστειακή γεωλογία.
Μήλος
Η Μήλος, ανάμεσα στα άλλα φημίζεται για το ποικίλο ηφαιστειακό τοπίο της. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού έχει δημιουργήσει μια σειρά από εκπληκτικούς βραχώδεις σχηματισμούς, πολύχρωμες παραλίες και μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά. Τα ηφαιστειακά εδάφη έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τη γεωργία, συμβάλλοντας στις ξεχωριστές γεύσεις του νησιού σε τοπικά προϊόντα.
Μέθανα
Τα Μέθανα είναι μια καταπράσινη χερσόνησος στα βορειοανατολικά της Πελοποννήσου και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση μιας και είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Τα Μέθανα δεν είναι νησί, αλλά υπάγονται στον Αργοσαρωνικό. Χάρη στην ηφαιστειακή του δραστηριότητα, τα Μέθανα σου έχουν ιαματικές πηγές και όμορφα μονοπάτια στρωμένα με ηφαιστειογενή πετρώματα για εξερεύνηση στο νησί και πεζοπορία κάτω από πυκνές, δροσερές φυλλωσιές. Η ήσυχη παραλία του Αγίου Νικολάου είναι γεμάτη από ηφαιστειογενή βότσαλα. Για μαγευτική πανοραμική θέα, επισκέψου το ηφαίστειο στην Καμένη Χώρα.
Τέλος, να πούμε ότι τα ηφαιστειακά νησιά της Ελλάδας είναι κάτι περισσότερο από ειδυλλιακούς προορισμούς διακοπών, είναι τοπία που διαμορφώνονται από χιλιετίες γεωλογικής δραστηριότητας. Αυτά τα μέρη όχι μόνο αιχμαλωτίζουν με την ομορφιά τους, αλλά αφηγούνται επίσης μια ιστορία καταστροφής και δημιουργίας, υφασμένη στον ίδιο τον ιστό της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας