Νάπολη: Ο προορισμός με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο

Και το γιορτάζουμε με δέκα παραδοσιακά της πιάτα

 

Tο φαγητό είναι ένα από τα βασικά κριτήρια, όταν κλείνουμε τις διακοπές μας. Πέρα από τα ωραία μέρη, θέλουμε και ωραίο φαγητό. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους το ότι μια ευρωπαϊκή πόλη έχει επίσημο τίτλο για το καλύτερο φαγητό στον πλανήτη. Στη σχετική λίστα του περιοδικού Time Out η Νάπολη στη γειτονική μας Ιταλία αναδείχθηκε στην πόλη με το καλύτερο φαγητό παγκοσμίως. Το περιοδικό ερεύνησε χιλιάδες ντόπιους σχετικά με το φαγητό στην πόλη τους για να καταλήξει σε μια ολοκαίνουργια κατάταξη των καλύτερων πόλεων στον κόσμο για φαγητό. Σε αυτή τη λίστα, η Νάπολη βαθμολογήθηκε ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο για την ποιότητα και την προσιτή τιμή της στο φαγητό.

Fernet Branca: Το διάσημο λικέρ με την μυστική συνταγή

1. Pizza Margherita

Το βασικό ναπολιτάνικο πιάτο, η Pizza Margherita, είναι σύμβολο της γαστρονομικής κληρονομιάς της Νάπολης. Αυτή η απλή αλλά γευστική πίτσα διαθέτει μια λεπτή, μαλακή κρούστα με φρέσκια ντομάτα, τυρί μοτσαρέλα, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο. Ο θρύλος λέει ότι πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας στα τέλη του 19ου αιώνα και τα χρώματά της -κόκκινο, λευκό και πράσινο – συμβολίζουμ την ιταλική σημαία. Η ισορροπία των φρέσκων υλικών και η τέλεια ζύμη κάνουν αυτή την πίτσα σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοφιλής.

2. Spaghetti alle Vongole

Βασικό πιάτο της ναπολιτάνικης κουζίνας είναι το Spaghetti alle Vongole (μακαρόνια με μύδια) δείχνοντας την αγάπη της πόλης για τα θαλασσινά. Αυτό το πιάτο συνδυάζει al dente σπαγγέτι με φρέσκα μύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο, λευκό κρασί και λίγο μαϊντανό. Ορισμένες παραλλαγές περιλαμβάνουν έναν «υπαινιγμό» από νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Η απλότητα των συστατικών δημιουργείένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο ζυμαρικών που είναι τέλειο για κάθε περίσταση.

 

 

2. Ragù Napoletano

Διακρίνεται από την ευρύτερα γνωστή σάλτσα Bolognese, το Ragù Napoletano είναι μια πλούσια και χορταστική σάλτσα κρέατος που παραδοσιακά σερβίρεται με ζυμαρικά. Αυτή η αργά μαγειρεμένη σάλτσα περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό, ντομάτες, κρεμμύδια και μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας συχνά μαγειρεύεται σε μεγάλα κομμάτια πριν τεμαχιστούν και αναμειχθούν στη σάλτσα. Ο μεγάλος χρόνος μαγειρέματος επιτρέπει στις γεύσεις να ενωθούν, με αποτέλεσμα ένα χορταστικό πιάτο που ενσαρκώνει την ουσία του ναπολιτάνικου comfort food.

Στο La Campana η κουζίνα δεν έκλεισε από το 1518

3. Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane, ή παρμεζάνα μελιτζάνας, είναι ένα αγαπημένο πιάτο στη Νάπολη και σε όλη την Ιταλία. Το πιάτο διακρίνεται από φέτες τηγανητής μελιτζάνας με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, τυρί παρμεζάνα και φρέσκο βασιλικό. Στη συνέχεια το πιάτο ψήνεται μέχρι να αφρατέψει και να ροδίσει. Ο συνδυασμός τρυφερής μελιτζάνας, πλούσιας σάλτσας ντομάτας και λιωμένου τυριού δημιουργεί ένα γευστικό πιάτο που συχνά απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο ή ως χορταστικό.

 

4. Pasta e Patate

Το Pasta e Patate, δηλαδή, ζυμαρικά και πατάτες είναι ένα κλασικό παράδειγμα ναπολιτάνικης cucina povera, ή «φτωχής κουζίνας», που χρησιμοποιεί απλά, φθηνά συστατικά για να δημιουργήσει κάτι χορταστικό και ανακουφιστικό. Αυτό το πιάτο συνδυάζει μικρά σχήματα ζυμαρικών με πατάτες, κρεμμύδια και πανσέτα, μαγειρεμένα όλα μαζί σε αλμυρό ζωμό μέχρι να γίνουν κρεμώδη και παχύρρευστα.

5. Impepata di CozzeImpepata di Cozze

Μύδια με πιπεριά είναι ένα απλό αλλά γευστικό πιάτο που αναδεικνύει τα φρέσκα θαλασσινά της ναπολιτάνικης ακτής. Τα φρέσκα μύδια μαγειρεύονται στον ατμό με σκόρδο, μαϊντανό, άφθονη ποσότητα μαύρου πιπεριού και μερικές φορές με ένα παφλάλι λευκό κρασί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα αρωματικό και ελαφρώς πικάντικο, ιδανικό για σερβίρισμα με ψωμί κρούστας για να απορροφήσει τον γευστικό ζωμό. Είναι ένα λατρεμένο ορεκτικό ή κυρίως πιάτο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. συνέχεια επικαλύπτονται με μέλι και ραντίζονται, συχνά διατεταγμένες σε σχήμα ανάχωμα ή στεφάνι. 

6. Zuppa di carnacotta

Στη Νάπολη είναι γνωστό ως «zuppa e carnacotta» και είναι ένα πολύ φτωχό και παλιό πιάτο από ανάμεικτους πατσάς, μπαγιάτικο ψωμί και λίγο πιπέρι και παρμεζάνα στο τέλος. Η σούπα πρέπει να σερβίρεται πολύ ζεστή με μερικές φρυγανισμένες φέτες ψωμί, συνοδευόμενη από ένα καλό ποτήρι κρασί.

7. Pasta e fagioli

Το pasta e fagioli είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα ζυμαρικών που προέρχονται από τη Νάπολη. Αυτό το πιάτο με ζυμαρικά και φασόλια είναι μια χορτοφαγική απόλαυση, ιδιαίτερα όταν είναι εμπλουτισμένη με σέλινο, καρότα, ντομάτες και κρεμμύδια. Οι κρεατοφάγοι μπορούν να προσθέσουν κομμάτια χοιρινού ή ακόμη και μύδια.

 

 

8. Puttanesca

Τα σπαγγέτι alla puttanesca είναι ένα κλασικό ναπολιτάνικο πιάτο που παρασκευάζεται με μακαρόνια ή ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο, αντζούγιες, κάπαρη και μπαχαρικά. Ανεξάρτητα από την προέλευση, αυτό το πιάτο ζυμαρικών είναι βασικό στοιχείο της γαστρονομικής σκηνής της Νάπολης από τα μέσα του 20ου αιώνα.

9. Polpette

Είναι τα ναπολιτάνικα κεφτεδάκια σε αλμυρή σάλτσα, ένα πιάτο με ναπολιτάνικα κεφτεδάκια που μαγειρεύονται και πνίγονται σε αλμυρή σάλτσα ντομάτας. Τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια δεν σερβίρονται με ζυμαρικά στη Νάπολη. Τρώγονται πιο συχνά με ψωμί ιταλική scarpetta (βουτιά σε σάλτσα) ή ως γέμιση σε cuzzetiello (σάντουιτς).

 

 

10. Sfogliatella

Το Sfogliatella είναι ένα από τα βασικά ναπολιτάνικα αρτοσκευάσματα που έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές πολλών με τη μοναδική του υφή. Σε σχήμα κοχυλιού, η ζύμη του είναι φτιαγμένη από στρώματα λεπτής, τραγανής ζύμης γεμάτη με ένα γλυκό μείγμα ρικότα, που συχνά αρωματίζεται με φλούδα εσπεριδοειδών και κανέλα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: η ξεφλουδισμένη «sfogliatella riccia» και η πιο λεία «sfogliatella frolla». Και οι δύο παραλλαγές προσφέρουν ένα τέλειο μείγμα τραγανότητας και κρεμώδους γλυκύτητας, καθιστώντας τις μια δημοφιλή επιλογή για πρωινό ή επιδόρπιο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved