Πάντα η αναδρομή στο παρελθόν είναι νοσταλγική, να βλέπεις αγαπημένα μέρη πώς ήταν και πώς έγιναν και αυτό μπορεί να έχει είτε θετικό είτε αρνητικό πρόσημο. Προσωπικά μιλώντας, είμαι από εκείνους που βλέπουν τις παλιές ελληνικές ταινίες και ως ένα είδος ντοκιμαντέρ, καθώς μπορείς να δεις πώς ήταν κάποτε η Αθήνα και όχι μόνο. Πώς ήταν τα πράγματα και πώς έγιναν. Όλα αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον για να δεις την εξέλιξη του τόπου και της εικόνας και το πώς έχει διαμορφωθεί το σημερινό σκηνικό στο άστυ. Με αυτή τη σκέψη αναζητήσαμε να βρούμε το πώς ήταν το ομορφότερο νησί της χώρας μας, η Κρήτη, περίπου 70 χρόνια πριν.
Η μεγαλόνησος είναι πόλος έλξης για ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας. Και δεν έχουν άδικο. Είναι μία κατηγορία από μόνη της, δεν μοιάζει με τα άλλα νησιά, έχει πολλές εξωτικές παραλίες και γραφική ομορφιά μέσα στην Παλιά Πόλη και δεν είναι μία πόλη, είναι τέσσερις. Παρακάτω συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό για τα Χανιά και το Ηράκλειο. Τα Χανιά είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός του νησιού και συνεπώς αυτό έχει από μόνο του ενδιαφέρον, ενώ το Ηράκλειο είναι πρωτεύουσα του νησιού και άρα ξεχωριστό σημείο αναφοράς.
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Χανιά στις 2 Σεπτεμβρίου του 1947. Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ναός της μονής των Δομινικανών την εποχή της Ενετοκρατίας και βρίσκεται στη ομώνυμη πλατεία της συνοικίας Σπλάντζια στα Χανιά. Ο ναός χτίστηκε το 1320 και ακολουθεί αρχιτεκτονικά την Κεντρική Μονή του Αγίου Πέτρου.
Το διοικητικό κτίριο της Κρήτης στο οποίο στεγαζόταν το γραφείο του Γενικού Διοικητή στα Χανιά στις 30 Απριλίου 1947. Η εποχή «μαρτυράται» από το μοντέλο του αυτοκινήτου, τον δρόμο και το πώς ήταν ντυμένοι οι άνθρωποι.
Σκηνή από τον εμπορικό δρόμο των Χανίων στις 2 Σεπτεμβρίου 1947. Χωματόδρομος. Ενδεικτική εικόνα για το βιωτικό επίπεδο των πολιτών.
Αλιευτικό σκάφος στο λιμάνι του Ηράκλειου 25 Μαρτίου 1946. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του Ηρακλείου, το λιμάνι. Σήμα-κατατεθέν, καθώς όλοι οι δρόμοι από την αγορά της πόλης οδηγούν στο επιβλητικό λιμάνι του Ηρακλείου.
Από το Παλάτι του Μίνωα στο Ηράκλειο στις 5 Απριλίου 1946. Στο αριστερό κέντρο, η πέτρα σε σχήμα U είναι το σύμβολο του Ταύρου, το έμβλημα της εξουσίας στην εποχή του Μίνωα. Ένας από τους πολιτισμικούς θησαυρούς της χώρας μας.
Αεροφωτογραφία της πόλης και του λιμανιού του Ηρακλείου στις 25 Μαρτίου 1946. Η πρωτεύουσα του νησιού 77 χρόνια πριν, όπως φαινόταν από ψηλά.
* Oι φωτογραφίες προέρχονται κατόπιν συνεργασίας με το φωτογραφικό πρακτορείο Associated Press.