Τελικά, είναι καλύτερο να πας στην Κρήτη το φθινόπωρο

Κλείσε εισιτήρια γρήγορα, πριν πιάσει χειμώνας.

Με μία πρώτη ματιά, φθινοπωρινές διακοπές και νησί φαίνεται οξύμωρο σχήμα για τους περισσότερους, όμως είναι πέρα για πέρα υπαρκτό. Εξάλλου, ορισμένοι προορισμοί στη χώρα μας δεν είναι μόνο καλοκαιρινοί, αλλά και χειμερινοί αφού έχουν αυτό που λέμε βουνό και θάλασσα. Διαβάζοντας μάλιστα τον ξένο Τύπο για φθινοπωρινούς προορισμούς στην Ελλάδα, βλέπω ότι από τις προτάσεις δεν λείπει σχεδόν ποτέ η Κρήτη. Αναμενόμενο θα πω, αφού έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κάνουν προορισμό για όλο τον χρόνο. Όπως έγραψε πρόσφατα και η βρετανική Telegraph «Η Κρήτη έχει δέκα ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά».

Και είναι μία από τις αμέτρητες λίστες που κυκλοφορούν εκεί έξω και αναφέρουν την Κρήτη ως κορυφαίο φθινοπωρινό προορισμό. Για κάποιον που ξέρει τη Μεγαλόνησο είτε είναι από εκεί είτε την επισκέπτεται συχνά όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού όπως λέμε μεταξύ μας στο νησί, ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να έρθεις στον «παράδεισο», όπως και ο Οκτώβριος και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με μία βασική διευκρίνηση η σεζόν στην Κρήτη διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο και όχι μέχρι αρχές Σεπτέμβρη όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νησιά. Και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος να κάνει διακοπές μέχρι τέλη φθινοπώρου.

 

 

Εδώ έχει καλοκαίρι μέχρι τον Νοέμβριο

Στην Κρήτη ο καιρός είναι διαφορετικός από την υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ οι ημέρες είναι ζεστές, πολύ ζεστές και όπως μου είπε κάποτε ένας γνωστός μου «λογικό είναι, αφού λίγο ακόμη και φτάνετε Αφρική». Δεν είχε και άδικο, εδώ που τα λέμε αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Βέβαια, πέραν του αστείου της υπόθεσης, όχι μόνο ο Σεπτέμβρης, αλλά και ο Οκτώβριος είναι πολύ ζεστός και οι ημέρες είναι καλοκαιρινές.

Ο ήλιος είναι καυτός και η θάλασσα λάδι, είναι ιδανικά για μπάνιο και χωρίς υπερβολή ακόμη και για ηλιοθεραπεία, η αίσθηση είναι σαν να είναι Ιούνιος. Η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 30 βαθμούς -συνήθως είναι 20 με 27- και η ζεστή μέχρι και το απόγευμα είναι παρόμοια με του καλοκαιριού. Από την άλλη, τα βράδια είναι πιο δροσερά και άρα πιο απολαυστικά, αφού δεν έχουν αυτή την αφόρητη ζέστη. Επίσης, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο Αύγουστος στην Κρήτη διακρίνεται από δυνατά μελτέμια κάτι που δεν υπάρχει τον Σεπτέμβριο. Και πολλές φορές ο αέρας του Αυγούστου είναι πολύ έντονος και ενοχλητικός.

Στα άλλα θετικά είναι ότι αν έχεις έρθει στην καρδιά του καλοκαιριού στο νησί προφανώς θα θυμάσαι ότι πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλον, διότι έχει τόσο κόσμο που δεν χωράμε στα πεζοδρόμια. Κωμικοτραγικό φαίνεται, αλλά ισχύει. Το νησί δεν είναι γεμάτο από κόσμο, οπότε αυτομάτως όλα γίνονται πιο απλά, αφού θα περπατήσεις πιο εύκολα στους δρόμους και τα μαγαζιά δεν είναι πλέον τόσο φίσκα. Και όπως είπαμε και παραπάνω η σεζόν στην Κρήτη τελειώνει κάπου τον Νοέμβριο, άρα τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά είναι όλα ανοιχτά.

 

 

Ακόμη, οι κρητικές πόλεις είναι πόλεις και τι σημαίνει αυτό;

Ότι τα περισσότερα μαγαζιά στην εστίαση δεν κλείνουν ακριβώς γιατί υπάρχουν πολλοί ντόπιοι, αλλά και φοιτητές -καθώς το νησί έχει αρκετά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, το οποίο από μόνο του διαμορφώνει μία άλλη κατάσταση στην αγορά.Οι φθινοπωρινές, αλλά και οι χειμερινές εικόνες του νησιού δεν θυμίζουν άλλα ελληνικά νησιά. Εδώ, είναι όλα ανοιχτά όλον τον χρόνο και μάλιστα έχεις και αρκετές επιλογές, αφού μπορείς να βρεις από ιρλανδικές μπιράριες και εναλλακτικά μαγαζιά «κρυμμένα» σε στενάκια μέχρι πιο mainstream καταστάσεις στην παραλία. Κεφάλαιο από μόνο του αποτελούν τα ρακάδικα του νησιού, που πιστεύω ότι όπως και να σου αρέσει να διασκεδάζεις είναι μία όμορφη εμπειρία να πηγαίνεις με την παρέα σου για ρακές, ρακόμελα και κρασί συνοδευμένα με κρητικά πιάτα.

Πέρα, όμως από τις θάλασσες και την κρητική γαστρονομία επίσης είναι πιο εύκολο να γυρίσεις όλο το νησί να ξεκινήσεις από Χανιά και να φτάσεις Άγιο Νικολάο. Το νησί είναι γεμάτο από φυσικά τοπία και αρχαιολογικούς χώρους από τη Σπιναλόγκα στο Λασίθι, στην Κνωσό και στη Φαιστό στο Ηράκλειο, στη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, στο Λουτρό στα Σφακιά, στο Φαράγγι της Σαμαριάς και πολλά ακόμη που χρειάζονται ένα ξεχωριστό κείμενο για να αναφερθούν σωστά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως υπάρχουν πολλές τοποθεσίες για να μπορέσεις να τις επισκεφτείς παντός καιρού. Μπορείς να μένεις στα Χανιά και να πας ολοήμερη στο Ρέθυμνο ή να μοιράσεις τις ημέρες σου ανά νομό. Ακόμη, μπορείς να κάνεις εκδρομές στα γραφικά χωριουδάκια του νησιού για να δεις από μόνος σου την κρητική νοοτροπία, αλλά και να βρεις τις ταβέρνες που υπάρχουν έξω από τις πόλεις, εξειδικευμένες στους καλοφαγάδες.

Συμβουλή:

Η μόνο προϋπόθεση για να πας στο νησί είναι να έχεις μερικές ημέρες στη διάθεσή σου, είναι τόσα πολλά αυτά που θα βρεις και χρειάζεσαι χρόνο. Η ομορφιά των κρητικών πόλεων συνδυαστικά και με τα φυσικά τοπία του νησιού, θα σε κάνει να μην θέλεις να φύγεις και ας είναι και Οκτώβρης και ας είναι και Γενάρης.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved