Γυρίζουμε τον χρόνο πριν 15 χρόνια και πάμε στην Πάρο. Το νησί των πρώτων διακοπών μετά τις Πανελλήνιες, το άραγμα στο γεφυράκι, το βρώμικο στο Ντερλίκωμα, το αμέτρητα σφηνάκια στο Βαρελάδικο και οι δυνάμεις superήρωα για να σηκωθείς και να πας μέχρι τη στάση του λεωφορείου για το beach bar στην Punda. Όχι την Πούντα για να πάρεις το φέριμποτ για Αντίπαρο, αλλά την άλλη, εκείνη στο Πίσω Λιβάδι. Η Πάρος ήταν και είναι συνδυασμένη με τη Νάουσα. Καλώς ή κακώς εκείνη χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη Πάρος. Μία Πάρος που μεταμορφώνεται αλλά αυτό δεν είναι πάντα για καλό.
Φτάνοντας στο 2023 θα βρεις πολλές επιλογές. Για μπάνιο στις Κολυμπήθρες, στην Παροικιά, στη ΣάνταΜαρία και σε μια Νάουσα που έχει αλλάξει. Βασικά στη Νάουσα θα συναντήσεις 3 διαφορετικές «φυλές» διασκεδαστών. Τα πιτσιρίκια που συνεχίζουν να γλεντάνε στην περιοχή που βρίσκεται το ποτάμι, από τα κλαμπ μέχρι τη μεθυσμένη «βρωμιά», τους Έλληνες millennials που προτιμούν τα μπαράκια στα στενά και το ψαράκι τους στο λιμανάκι και τους τουρίστες, στην πλειοψηφία τους Γάλλοι που έχουν αγοράσει κοντά στα 2.500 σπίτια και γίνονται μόνιμοι τουρίστες.
Η Πάρος αλλάζει. Η Μύκονος είναι απλησίαστη για το μέσο Έλληνα (και ξένο) τουρίστα και η Πάρος θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό στον τουρισμό. Ωστόσο αξίζει να συμβεί αυτό; Οι αντιδράσεις ήδη έχουν ξεκινήσει. Η Μύκονος αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό. Όλη η αφρόκρεμα έχει περάσει από τις παραλίες και τα στενά της. Έχει τη δική της ταυτότητα και τους δικούς της ρυθμούς. Η Πάρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσπαθήσει να τη μιμηθεί. Θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για την ίδια. Ήδη έχουμε γράψει για το σκάνδαλο της ξαπλώστρας και των μπιτσόμπαρων. Για τους πολίτες της Πάρου που θέλουν να πάρουν πίσω τις παραλίες τους αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί. Όταν η Πολιτεία αδιαφορεί και κλείνει τα μάτια, τότε κάποιοι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Και όταν αυτοί οι «κάποιοι» έχουν δύναμη, τότε είναι κατανοητό το πόσο δύσκολο είναι να πάρεις πίσω τα κεκτημένα σου.
Στην Πάρο θέλουν να πάρουν πίσω τις παραλίες τους
Επώνυμοι και δημοσιογράφοι που έχουν τις εξοχικές τους κατοικίες (βίλες) στην Πάρο ήδη νιώθουν άβολα με την κατάσταση. Δε θέλουν η Πάρος να «μυκονιάσει». Θα τους χαλάσει την ηρεμία, τον προσωπικό τους παράδεισο. Ωστόσο όλοι εκείνοι, καλό είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους. Αυτή η ασυδοσία, οι παράνομες πρακτικές, ο νεοπλουτισμός και κακή αισθητική δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά το 2023 στο νησί της Πάρου. Κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια στην Αττική, στην Χαλκιδική, στη Μύκονο. Τώρα έφτασε η στιγμή να έρθει στη δική τους παραλία.
Η Πάρος θέλει να «μυκονιάσει» γιατί κάποιοι δυνατοί θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Θα βγάλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και άλλα θα «ξεπλυθούν» στα νερά της. Πλέον είναι αργά για δάκρυα. Οι πολίτες κάνουν αυτό που πρέπει. Οι επώνυμοι μεγαλοδημοσιογράφοι παρουσιαστές ας σταθούν για πρώτη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σε εκείνη κατά της «ανάπτυξης». Τι ειρωνεία!