Ένα ταξίδι στη σπάνια γη της Ρομπόλας

Η ποικιλία κρασιού που επιβιώνει στις πιο αντίξοες συνθήκες.

 

Ήμασταν, ήδη, τέσσερις ημέρες στην Κεφαλονιά όταν επισκεφθήκαμε την Ορεάλιος Γη. Σκεφτήκαμε πως ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσουμε το νησί, μαθαίνοντας εκ των έσω για την παραδοσιακή Ρομπόλα. Δεν κάναμε λάθος. Η επίσκεψή μας στο οινοποιείο πέρα ότι μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερο τον κεφαλονίτικο οίνο και τα μυστικά του, αποτέλεσε παράλληλα εμπειρία ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Ένα πρωινό Τετάρτης, λοιπόν, του περασμένου μήνα, με μουντό καιρό, μπήκαμε στο αμάξι και από το Αργοστόλι ανηφορίσαμε προς τα Ομαλά. Μόλις φτάσαμε, αντικρίσαμε το καταπράσινο τοπίο που απλωνόταν γύρω από το οινοποιείο. Στην είσοδο, μας περίμενε η Μαρία Κυριάκου, που μας ξενάγησε στον χώρο και μας εξήγησε με λεπτομέρεια για τη δουλειά που γίνεται εδώ και τα γνωρίσματα της ποικιλίας, βάζοντας μας στο κλίμα.

Η ομορφιά του Ιονίου δεν κρύβεται και αυτό το βίντεο είναι η απόδειξη

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με οινογνωσία, που συνοδευόταν από παραδοσιακή ριγανάδα, κάτι σαν μπρουσκέτα με φρέσκια ντομάτα και τυρί της περιοχής. Ο χώρος των δοκιμών ήταν σε μινιμαλιστικές προδιαγραφές διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Από την είσοδο μπαίνοντας προς τα μέσα στα δεξιά ήταν όλες οι φιάλες του οινοποιείου που μπορούσε να προμηθευτεί όποιος επιθυμούσε και από τα αριστερά ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι μας περιμένε για να προχωρήσουμε στην οινογνωσία. Στο βάθος υπήρχε μια μεγάλη τζαμαρία που σε άφηνε να βλέπεις έξω το πράσινο τοπίο.Υπήρχαν επίσης μικρά, ξύλινα παράθυρα στον χώρο.

 

orealios gi6

 

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Συζητώντας με τη Μαρία ξεκινήσαμε από τα βασικά, όπως μου είπε: «Είμαστε συνεταιρισμός και αποτελούμαστε από τριακόσια μέλη. O συναιτερισμός δημιουργήθηκε το 1982 και είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των παραγωγών των γύρω χωριών, προκειμένου να μπορέσει να είναι βιώσιμο αυτό που κάνουν. Η πρώτη συγκέντρωση σταφυλιών έγινε το 1983 και το 1987 χτίστηκε το κτίριο εδώ, τα πρώτα χρόνια ήταν λίγο διάσπαρτα τα πράγματα, ωστόσο σήμερα υπάρχει η σωστή οργάνωση».

 

robola12

 

Ρομπόλα, το κρασί που αγαπάει την πέτρα

Η Ζώνη της Ρομπόλας είναι ημιορεινή, με μεγάλες κλίσεις και περιλαμβάνει 1.800 στρέμματα. Όλη η έκτασή της βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στο οροπέδιο των Ομαλών και στις δυτικές- νοτιοδυτικές πλαγιές του Αίνου. Το 1982 θεσμοθετήθηκε ως ΠΟΠ προϊόν.

Η Ρομπόλα «αγαπάει» τα δύσκολα και για να ευδοκιμήσει χρειάζεται μόνο το συγκεκριμένο έδαφος της περιοχής που είναι πετρώδες και ασβεστολιθικό. Οι Ιταλοί κατακτητές του νησιού, ήδη από τα μισά του 15ου αιώνα, την αποκαλούσαν Vino di Sasso «Κρασί από Πέτρα». Το κλίμα της διακρίνεται από υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης το χειμώνα και άνυδρες, ξηρές καλοκαιρινές μέρες που όμως αντισταθμίζονται από εξαιρετικά δροσερές νύχτες, ένα φαινόμενο που οφείλεται στη θαλάσσια αύρα που «σκαρφαλώνει» μέσα από τους αμπελώνες προς την κορυφή του Αίνου. Είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων η δημιουργία της εν λόγω ποικιλίας. Μάλιστα,η καλλιέργεια της ξεκινά από τα 400 μέτρα και πάνω.

 

 orealios gi2

 

Από τη συγκομιδή μέχρι την εμφιάλωση

Μέσω της ξενάγησης μάθαμε για όλο το ταξίδι του σταφυλιού μέχρι το τελικό στάδιο της εμφιάλωσης. Η παραγωγή δίνει περίπου τη χρονιά μισό εκατομμύριο φιάλες. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Ρομπόλας κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου και είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα οινοποίησης και τυποποίησης.

Ο τρύγος των σταφυλιών ξεκινά γύρω στις 15 Αυγούστου από τους αμπελώνες που βρίσκονται στις πλαγιές του Αίνου και ολοκληρώνεται περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου με τους αμπελώνες του οροπεδίου. Ο έλεγχος ωριμότητας είναι συνεχής και σχολαστικός για να γίνεται ένας απόλυτα προγραμματισμένος τρύγος. Τα σταφύλια συλλέγονται σε μικρούς περιέκτες των 20 κιλών με αποτέλεσμα ο τρύγος να φτάνει ακέραιος σε λίγες ώρες στο οινοποιείο.

Διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό παραλαβής σταφυλιών,εκραγισμού, έκθλιψης με ψυχόμενα πνευματικά πιεστήρια για την ήπια επεξεργασία των σταφυλιών, πλήρες σύστημα ελεγχόμενης ζύμωσης με ψύξη, υπόγειο χώρο-κάβα- με δρύινα βαρέλια όπου ωριμάζει η βαρελίσια Ρομπόλα και αυτοματοποιημένη γραμμή εμφιάλωσης σε ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου. Μέσα σε όλη τη διαδικασία το ανθρώπινο στοιχείο είναι πολύ έντονο, προκειμένου να υπάρχει η σωστή επίβλεψη πως όλα γίνονται σωστά, διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνεται συνεχώς. Όπως μου είπε η Μαρία: «Σταδιακά γίνεται περισσότερη αναγνωρίσιμη στο εξωτερικό. Εμείς στέλνουμε Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο».

 

 robola13

 

Οινογνωσία και food pairing

Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε και να εξερευνήσουμε περισσότερο τον κεφαλονιτικο αμπελώνα. Δοκιμάζοντας η Μαρία μας έκανε παράλληλα τις απαραίτητες συστάσεις. «Η κλασική Ρομπόλα, όπως τη λέμε εμείς είναι η πρώτη φιάλη που δημιουργήθηκε, όταν ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός το 1982 και την έχουμε διατηρήσει όσο πιο κοντά γίνεται στα παραδοσιακά πρότυπα. Σήμα-κατατεθέν του οινοποιείου είναι το San Gerasimo. Τα σταφύλια που προορίζονται γι’ αυτό το κρασί προέρχονται από ορεινούς αμπελώνες, οι οποίοι καλλιεργούνται ακόμα με παραδοσιακό τρόπο προσφέροντας πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετική ποιότητα. Αποτελεί μία ωραία πρόταση για να γνωρίσει κάποιος την Ρομπόλα. Μετά έχουμε τη βιολογική Ρομπόλα που αποτελεί το 10% της παραγωγής, δηλαδή, αυτή η έκταση είναι προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές της Βιολογικής Γεωργίας. Το αποτέλεσμα είναι τοΤruth. Σε σχέση με το San Gerasimo εκφραζει πιο βοτανικό χαρακτήρα και είναι λίγο πιο πράσινο, δηλαδή, βγάζει κάποια αρώματα από θυμάρι και χαμομήλι».

Πώς γίνεται ένα καλό food pairing με Ρομπόλα; «Όλες οι Ρομπόλες πάνε πολύ καλά με τα θαλασσινά, με ψάρια, με λευκά κρέατα και με πράσινες σαλάτες. Ωστόσο, οι πιο παλαιωμένες, δηλαδή αν βρεις μια Ρομπόλα που είναι 2- 3 χρόνια πίσω μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με κάτι πιο βαρύ και κάτι πιο λιπαρό τύπου με ένα αρνάκι. Μπορεί να είναι και ένα ριζότο μανιταριών που έχει και πιο γήινα αρώματα».

 

 

orealios gi5

 

Ειδική αναφορά έγινε και στο Βοστιλίδι που «αναγεννάται».  «Το Βοστιλίδι, είναι μία ακόμη τοπική ποικιλία η οποία καλλιεργούταν στο νησί, αλλά με τα χρόνια κάπως ξεχάστηκε. Κάπου το 2015  «ανακαλύψαμε» μέσω του οινοποιείου ότι είχαν μείνει γύρω στα 300 κλήματα, όπου σιγά-σιγά οι παραγωγοί τα πήραν, τα μεταφύτευσαν και κάπου το 2017 βγήκε η καινούργια ετικέτα. Εξού και η ονομασία Nouvelle Εpoque εγκαινιάζει τη νέα εποχή για το Βοστιλίδι. Είμαστε πολύ περήφανοι που υπάρχει εκ νέου στον οινικό χάρτη». Ακόμη, γευτήκαμε ένα από τα ροζέ του οινοποιείου, το Linos Rose, που είναι ροζέ ξηρός και διακρίνεται από αρώματα κράνμπερι, φράουλας και σμέουρου με νότες πυρηνόκαρπων, λευκών ανθών και μία ελαφριά πινελιά μπισκότου. Τέλος, δοκιμάσαμε ένα γλυκό κρασί, το Γλυκόρωγο από λιαστά σταφύλια των εξαιρετικών ποικιλιών Μοσχάτου και Μαυροδάφνης. Μία πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν τα γλυκά κρασιά.

info
Για επίσκεψη στο οινοποιείο, αλλά και οn-line παραγγελίες: www.orealios.gr
Φιάλες θα βρείτε επίσης σε επιλεγμένες κάβες και σούπερ-μάρκετ και στην Αθήνα.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved