Αντί για θρίλερ πήγαινε στο χωριό της Πιερίας και για να καταλάβεις από πρώτο χέρι τι θα πει στοιχειωμένο. 

Η πιο τρομακτική γιορτή πλησιάζει όμως η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Halloween, μιας κι εμείς έχουμε την δική μας παράδοση στο γκροτέσκο και στο τρομακτικό, με μία απύθμενη παράδοση σε φαντάσματα, καλικάντζαρους και κακά πνεύματα που κυκλοφορούν στα βουνά της Ελλάδας. Ένα από τα πιο διάσημα χωριά γεμάτο με τέτοιες ιστορίες είναι η Μόρνα, στα βουνά της Πιερίας. Η ονομασία του χωριού μέχρι τις 31 Αυγούστου 1926 ήταν Μόρνα (το όνομα σημαίνει σκοτεινός τόπος). Εκεί βρίσκεται και ένα φαράγγι με πλούσια βλάστηση, άφθονα νερά και άγρια ομορφιά. Επειδή το μέρος είναι ανήλιαγο λόγω της πυκνής βλάστησης , οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα Σκοτεινά στο χωριό που εγκατέλειψαν και Φωτεινά στο νέο χωριό, όπου υπήρχε περισσότερο φως. Δίπλα στα Σκοτεινά βρίσκεται το Μαυρονέρι. Τα πέτρινα σπίτια της δεν κατοικούνται εδώ και περίπου 40 χρόνια, καθώς οι κάτοικοι της Μόρνας ίδρυσαν τα Φωτεινά, το 1965. Έτσι, το 1971 καταγράφηκε μόνο ένας κάτοικος στα Σκοτεινά. Κοντά στο χωριό βρίσκεται ένα μονοκάμαρο γεφύρι. Στις 19 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν από τους Ναζί και τους Ταγματασφαλίτες 10 κάτοικοι του χωριού, ανάμεσά τους ο παπα-Χρήστος Τσολάκης. Επίσης, το χωριό πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Πολλοί λένε πως από τότε τα φαντάσματα των νεκρών ακόμη γυρνάνε στα γύρω μέρη.

 

 
 

Διάφορες «φήμες» ακολουθούν το ορεινό χωριό της Μόρνας που σημαίνει «σκοτεινός τόπος» από το τούρκικο μόρνο που σημαίνει σκοτεινό. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή που υποστηρίζει ότι πήρε το όνομά του από τα πολλά δέντρα μουριάς και τα βάτα που υπήρχαν στη γύρω περιοχή. Μάλιστα κάποια στιγμή συγκεκριμένα το 1926 οι κάτοικοί του αποφάσισαν να του αλλάξουν όνομα και να το πουν «Σκοτεινά». Η Μόρνα ή Σκοτεινά είναι ένα χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε 700 μέτρα υψόμετρο σε μια χαράδρα στα Πιέρια όρη, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, που ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας. Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ πυκνή βλάστηση κρατούσαν μακριά τον ήλιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ξημέρωνε αργά και νύχτωνε πολύ νωρίς. Γεγονός που όπως είναι λογικό ενίσχυσε τις διάφορες σκοτεινές ιστορίες. Δρύες, πλατάνια, καστανιές και οξιές «στολίζουν» τα Πιέρια όρη από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με αρχαία κείμενα πολλά καράβια ναυπηγήθηκαν στα παράλια της Κατερίνης από δέντρα που κάποτε φύτρωσαν και μεγάλωσαν εκεί.

 

 
 

Το ψηλότερο χωριό στα Βαλκάνια βρίσκεται στην Ελλάδα

Χαρακτηριστικό της ποιότητας της ξυλείας της περιοχής ήταν ότι επελέγη η Μόρνα για να κατασκευαστεί η θαλαμηγός του βασιλιά Όθωνα με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1830. Το πλοίο κατασκευάστηκε από πιερική ξυλεία, όπως αναφέρει ο καθηγητής – ιστορικός Γιάννης Καζταρίδης. «Εξάλλου και το πρόθεμα Πιέρ- παραπέμπει σε εύφορη, παχιά γη», επισημαίνει ο κ. Καζταρίδης και συμπληρώνει: «Οι Αθηναίοι της αρχαιότητας, κατέλαβαν την περιοχή της Πιερίας και ίδρυσαν πόλεις, όπως η Πίδνα και η Μεθώνη. Κι αυτό, γιατί πέρα από το ενδιαφέρον τους για τη στρατηγική σημασία της περιοχής στα συγκοινωνιακά οδικά περάσματα και τη θάλασσα, οι Αθηναίοι ήθελαν, κυρίως, να εκμεταλλεύονται την πιερική ξυλεία, από την οποία κατασκεύαζαν τις αθηναϊκές τριήρεις».

Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι τώρα το τριήμερο της 28ης , η Μόρνα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και τους οπαδούς του μυστηρίου.

©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved