Το 1983, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη είχε εκφράσει την άποψη ότι η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε χρόνο βάζοντας στο επίκεντρο μία διαφορετική πόλη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Με αυτόν τον τρόπο πίστευε ότι οι διαφορετικές κουλτούρες και αξίες της κάθε χώρας θα παρουσιαζόντουσαν μέσα από την εκάστοτε πόλη.
Έτσι, το 1985, το πρόγραμμα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εδραιώθηκε ως θεσμός με πάνω από 60 πόλεις να λαμβάνουν τον ετήσιο φόρο τιμής της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χρονιάς.
Η διάσημη ιστοσελίδα «Guardian», σε πρόσφατο άρθρο της, συστήνει τις 10 μικρές ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφτείς αφού έχουν πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον.
H Πάτρα λοιπόν βρίσκεται σε ένα κατάλογο με πόλεις από την Νορβηγία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Φινλαδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Δανία και την Ιταλία, η οποία όπως αναφέρεται δεν σε κερδίζει μονάχα λόγω του διάσημου λιμανιού και της πανεπιστημιούπολής της.
Η 3.000 ετών ιστορία της, οι ζωντανές γειτονιές της και οι χαμηλές τιμές την κάνουν ένα μέρος που αξίζει να το επισκεφτείς. Στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορείς να θαυμάσεις μυκηναϊκά κεραμικά και ρωμαϊκά γλυπτά και μωσαϊκά, ενώ ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Άγιου Ανδρέα είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα.
Από το μεσαιωνικό κάστρο έχεις θέα την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Άλλα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι το σπίτι του Κωστή Παλαμά και το Ρωμαϊκό Ωδείο.
Η νυχτερινή ζωή της Πάτρας αρχίζει από την κεντρική πλατεία του Γεωργίου Α’ όπου βρίσκεται και το νεοκλασικό θέατρο Απόλλων. Η Guardian συστήνει την γέφυρα Ρίο-Αντίρριο ως τον καλύτερο τρόπο για να φτάσεις στην πόλη.
Εμείς θα προσθέσουμε ότι και το Καρναβάλι της Πάτρας είναι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα που αξίζει να ζήσεις! Και από ό,τι φαίνεται ούτε ο κορονοϊός δε σταμάτησε τους καρναβαλιστές να τιμήσουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο, μια γιορτή που πηγάζει από αρχαιοτάτων χρόνων.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις όμορφες φωτογραφίες από την Πάτρα: