Ξέρουμε όλοι το πόσο βρόμικη μπορεί να καταλήξει μια παραλία. Από πλαστικά και υπολείμματα φαγητών, μέχρι αποτσίγαρα και ολόκληρες σακούλες διασκορπισμένες με σκουπίδια. Τα έχουμε δει και, σε μερικές παραλίες, συνεχίζουμε να τα βλέπουμε.
Το VERO, ένα τετράποδο ρομπότ εξοπλισμένο με ηλεκτρική σκούπα, είναι μια συσκευή που σχεδιάστηκε για να αναζητά και να καθαρίζει τα σκουπίδια σε διάφορα εδάφη – ακόμα και στις αμμουδιές μιας παραλίας. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια ομάδα ερευνητών του εργαστηρίου Dynamic Legged Systems στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Γένοβα και ήδη έχει πιάσει δουλειά στις ιταλικές παραλίες.
Ειδικά για τα αποτσίγαρα, είναι γνωστό πως απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες και μικροπλαστικά στον ωκεανό καθώς διασπώνται. Είναι επίσης το «δεύτερο πιο συνηθισμένο αδιάθετο απόβλητο παγκοσμίως, σε εδάφη που είναι δύσκολα προσβάσιμα για τροχοφόρα και ρομπότ».
Το VERO έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή αυτού του συνηθισμένου τύπου μικρών απορριμμάτων. Περπατά αργά σε όλο το μήκος του στόχου ενώ αναγνωρίζει τα σκουπίδια με ένα ειδικό νευρωνικό δίκτυο και ενσωματωμένες κάμερες. Ο καθαρισμός των παραλιών μπορεί επίσης να είναι μια πρόκληση, επειδή η άμμος δυσκολεύει την πρόσδεση τροχοφόρων κάδων απορριμμάτων ή βαρέων δοχείων πάνω από το έδαφος. Οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές σε «έξι διαφορετικά υπαίθρια» σενάρια για να δείξουν την ικανότητα του VERO στην πλοήγηση σε δύσκολα εδάφη. Μπορεί να σταθεροποιηθεί όταν μαζεύει τα σκουπίδια με μια κάμερα βάθους Intel RealSense που είναι τοποθετημένη στο πηγούνι του.
Το ρομπότ δεν πήρε όλα τα σκουπίδια στην αρχική του δοκιμή, αλλά παρόλα αυτά μάζεψε το 90 τοις εκατό των αποτσίγαρων που εντοπίστηκαν στη δοκιμή. Αυτό είναι 90 τοις εκατό λιγότερα απόβλητα που καταλήγουν στον ωκεανό.
Το λες και καλό νέο για τις παραλίες.