Ίσως να σου ακούγεται περίεργο και κάπως ακραίο, αλλά σίγουρα δεν έχει βγει από το μυαλό μας, ούτε και από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχει σε πολλές εταιρίες, όπως λένε οι φήμες. Το bossware μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς βλέπεις στον υπολογιστή της δουλειάς σου και πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν ξεκινήσει να το χρησιμοποιούν για να τσεκάρουν τους εργαζόμενούς τους.
Όταν όμως είσαι όλη μέρα στο γραφείο και δεν έχεις και πολύ προσωπική ζωή, το να παρακολουθείσαι μοιάζει πολύ με βιβλίο του George Orwell ή του Kafka. Ο τύπος όμως που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις στο γραφείο, είναι ο Kamil Rudnicki.
Κάθε πότε πρέπει να κάνεις διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή;
Ο Rudnicki είναι ο ιδρυτής της TimeCamp, μιας εταιρείας που δημιούργησε στην πατρίδα του, την Πολωνία, η οποία πουλάει αυτό που ονομάζεται «λογισμικό παρακολούθησης του χρόνου» και οι υπόλοιποι αποκαλούμε spyware, bossware ή tattleware για τον χώρο εργασίας. Ο ίδιος λοιπόν ο εφευρέτης του μιλάει και αποκαλύπτει:
«Αυτά τα προγράμματα έχουν κατασκευαστεί για να βλέπουν και να αποθηκεύουν πόσο χρόνο ξοδεύει ο κάθε υπάλληλος της εταιρίας στα social media ή στην πραγματική του εργασία. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να καταγράφει ακόμη και όταν ο υπάλληλος εργάζεται από το σπίτι» αναφέρει αρχικά.
Ορισμένες εφαρμογές μπορούν επίσης να καταγράφουν τις πληκτρολογήσεις των εργαζομένων και τη φυσική τους παρουσία ή να λαμβάνουν στιγμιότυπα της οθόνης τους. Είναι τόσο προηγμένη αυτή η τεχνολογία που μπορεί ακόμη να βγάζει το σύνολο των ωρών που έχεις σπαταλήσει στο ίντερνετ αντί στη δουλειά σου. Και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει, για να διευκολύνει τους προϊσταμένους για το ποιος τελικά εργάζεται και ποιος χαζεύει το ίντερνετ.
Μάλιστα σε μία συγκεκριμένη περίπτωση στον Καναδά, εταιρία πήγε στα δικαστήρια μία υπάλληλο της διότι υποστήριξε πως δεν εργαζόταν αλλά χάζευε στο ίντερνετ για πάνω από 50 ώρες μέσα στο μήνα. Εμείς τώρα αναρωτιόμαστε αν η υπόθεση-bossware είναι κάτι που θέλουμε στις δικές μας εταιρίες και δουλειές, να έχουμε δηλαδή έναν Μεγάλο Αδερφό να τσεκάρει αν εργαζόμαστε ή όχι. Υπάρχει όμως ένα μόνο καλό σε αυτό το λογισμικό και αυτό δεν είναι άλλο από τις απλήρωτες υπερωρίες των εταιριών.
Πλέον θα μπορούμε να σερφάρουμε στο ίντερνετ με τη σκέψη
Το TimeCamp βοηθάει μερικές φορές τους εργαζόμενους να αποδείξουν ότι έχουν εργαστεί απλήρωτες υπερωρίες, μιας και δεν γίνεται να αποδειχθεί κάπως αλλιώς αν το σκεφτεί κανείς. Επίσης, οι περισσότεροι από τους πελάτες του χρησιμοποιούν το λογισμικό μόνο για να παρακολουθούν την εργασία που γίνεται σε συγκεκριμένα έργα, ώστε να μπορούν να δείχνουν στους πελάτες τους πόσες ώρες χρειάστηκαν οι εργασίες.
Εάν έχει σωστή εφαρμογή και με αποτελέσματα, πάει στο καλό ας χρησιμοποιείται. Αν είναι να μας δημιουργήσει βέβαια ψυχολογικά, καλό είναι να μείνει στο ράφι. Ελπίζουμε.