Οι Ιάπωνες έχουν ξεφύγει. Δεν είναι κάτι νέο το ξέρουμε, αυτός ο λαός έχει κάνει τα πάντα. Τώρα κατάφεραν να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερο σύστημα νοημοσύνης που μπορεί να κάνει τα ρομπότ να γελάσουν και να έχουν αίσθηση του χιούμορ. Σε κάθε περίσταση αυτό το σύστημα είναι ικανό να διακρίνει και να απαντήσει με αστείο τρόπο. Είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί να έχει την αίσθηση ενός αστείου. Το ρομπότ είναι σε θέση να απαντήσει με χιούμορ και να καταστήσει εφικτή μία πιο λεπτομερής ενσυναίσθηση προς τον άνθρωπο που μιλάει. Χρόνια τώρα, από την αρχαιότητα, οι φιλόσοφοι και οι ψυχολόγοι προσπαθούν να δώσουν ένα σαφή προσδιορισμό της έννοιας του «αστείου», μία έννοια που αλλάζει με τις εποχές και τις μόδες. Ένα αστείο μπορεί να είναι non relevant μία συγκεκριμένη εποχή αλλά μία άλλη να είναι απόλυτα σχετικό.
Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικό Terminator
Οι Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κότζι Ινούε του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νοημοσύνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Frontiers in Robotics and AI» χάρισαν στο ρομπότ με το όνομα Erica έναν αλγόριθμο που μπορεί να το κάνει να γελάει με διάφορα αστεία. Αυτό είχε σκοπό να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ του ρομπότ και του ανθρώπου. Μερικές από τις δυνατότητες που έχει το νέο αυτό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι να μπορεί να ανιχνεύσει το γέλιο ενός ανθρώπου, να μπορεί να κρίνει αν αυτό που λέγεται είναι αστείο ή όχι και στη συνέχεια να μπορεί να ανταποκριθεί με το κατάλληλο είδος γέλιου για την κάθε περίσταση.
Ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε σε συζητήσεις μερικών λεπτών μεταξύ ανθρώπων και του ρομπότ Erica. Έτσι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν οι Ιάπωνες επιστήμονες πως το ρομπότ δεν γελάει χωρίς λόγο αλλά με τις κατάλληλες αντιδράσεις σύμφωνα με τα ανθρώπινα πρότυπα κοινωνικοποίησης. Ο στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν πιο φιλικά στη χρήση ρομπότ που δεν θα δείχνουν εντελώς άψυχα και θα είναι ικανά να μοιάζουν διακριτικά αλλά την ίδια στιγμή να μπορούν να έχουν την ελάχιστη δόση συναισθημάτων μέσα στο σύστημα τους.
Σου ακούγεται κάπως φρικτό; Εμάς λίγο ναι. Γιατί; Μα γιατί ξέρεις εξ αρχής πως το ρομπότ είναι απλά ένα ρομπότ και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πραγματική αίσθηση του χιούμορ όσο κι αν οι επιστήμονες προσπαθούν να το κάνουν να μοιάζει αληθινό. Ο Ίνουε τόνισε πως θα χρειαστούν δεκαετίες ακόμη για να καταφέρουμε να έχουμε μία κανονική «κουβέντα» με ένα ρομπότ. Τα βήματα που γίνονται είναι πολύ αργά. Για κάποιο λόγο οι επιστήμονες θέλουν να κάνουν τα ρομπότ να μοιάζουν ακριβώς όπως οι άνθρωποι και σίγουρα μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν τρομερά συμφέροντα των εταιριών οι οποίες θα τα μεταπουλάνε στην αγορά. Εντάξει έχουμε ανάγκη τα ρομπότ αλλά τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη που πρέπει να τα κάνουμε να γελάνε με τα αστεία μας;