H Wickr είναι μια από τις πολλές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων που υπόσχονται πλήρη κρυπτογράφηση μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίο. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί είδηση, είδηση αποτελεί το γεγονός ότι τα κεφάλαια δόθηκαν από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία επενδύσεων In-Q-Tel, ή αλλιώς το venture capital fund που έστησε πριν από χρόνια η CIA για να παρέχει οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη στη συλλογή πληροφοριών που θα κρατήσουν ασφαλείς τις ΗΠΑ.
Η ιστορία ξεκινάει από το 1999, όταν ο Ελληνοαμερικανός διοικητής της CIA, George Tenet μαζί με τους Norman Augustine, πρώην CEO της Lockheed Martin, και Gilman Louie, βετεράνο στρατηγικό επενδυτή, έστησαν την Peleus. Η Peleus ήταν μια επενδυτική εταιρεία, απευθείας συνδεδεμένη με τη CIA προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της.
Στην πορεία η εταιρεία υπέστη ένα rebranding προκειμένου να απαλλαγεί από κάποιες αμαρτίες του παρελθόντος που τη βάραιναν και τελικά μετονομάστηκε σε In-Q-Tel. Αν το Q στο μέσο του νέου ονόματος θυμίζει το Q Branch του James Bond, να πούμε σε αυτό το σημείο ότι όντως αυτός ήταν ο στόχος σε μια προσπάθεια ενός κατασκοπευτικού inside joke.
Ενώ ξεκίνησε ως ένας απλός τρόπος για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της CIA για σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό πολύ γρήγορα αυτονομήθηκε γιατί τα πήγαινε πολύ καλά ως ανεξάρτητο project. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος ιδιώτης να θέλει να κερδίσει από την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί James Bond και έτσι η In-Q-Tel για κάθε δολάριο που επενδύει η εταιρεία από ίδια κεφάλαια, έχει φτάσει να προσελκύει άλλα 15 από επενδυτές.
Η CIA απλά αναφέρει ένα πρόβλημα που χρειάζεται επίλυση μέσω κάποιας τεχνολογικής εφαρμογής και το R&D της In-Q-Tel αναλαμβάνει να βρει λύση. Πολλές από αυτές τις λύσεις έχουν βρει στη συνέχεια εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις, όχι τόσο κατασκοπευτικές.
Για παράδειγμα τα συστήματα παρακολούθησης πλήθους και ανίχνευσης ύποπτων τρομοκρατών, έχουν αξιοποιηθεί από τα μεγάλα καζίνο του Λας Βέγκας για να ανακαλύπτουν χαρτοκλέφτες και απατεώνες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Keyhole στις αρχές του 2000. Ξεκίνησε από ένα πρόγραμμα της CIA το οποίο έδινε εικόνα του πλανήτη αξιοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους. Το 2005 πωλήθηκε στην Google έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαριών και πλέον το γνωρίζουμε όλοι ως Google Earth.
H ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της In-Q-Tel έχει οδηγήσει σε ένα πλέγμα εταιρειών που λειτουργούν ως θυγατρικές οι οποίες ειδικεύονται σε επιμέρους τομείς. Αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται δεκάδες εταιρείες που καλύπτουν τομείς έρευνας από software και hardware, μέχρι βιοτεχνολογία και επεξεργασία βίντεο. Συνολικά η In-Q-Tel έχει χρηματιστηριακή αξία 625 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι σχεδόν βέβαια ότι κάνεις καθημερινή χρήση τουλάχιστον μιας τεχνολογικής εφαρμογής που ξεκίνησε ως πείραμα του Q Branch της CIA.